EN
Greek Travel Pages

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 7 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες στην ευρύτερη περιοχή: "ΛΙΝΔΟΣ Δήμος ΡΟΔΟΣ" .


Κεντρικές σελίδες (7)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Καλάθου

Τηλέφωνο: +30 22440 31604, Φαξ: +30 22440 31004

Η Κάλαθος σχετίζεται με τον αρχαιο δήμο της Λινδίας, Κλάσιοι. Στα ερείπια του Αγίου Ιωάννη βρέθηκαν πέτρες που ανήκαν σε αρχαίο ελαιοτριβείο. Στο χωριό υπάρχει ο θαυμάσιος όρμος των Βλυχών (το αρχαίο Θέρμιδρο) ο οποίος αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης το καλοκαίρι. Η περιοχή κατά το μεσαίωνα χρησίμευε ώς αγρότοπος και βοσκότοπος της Λίνδου. Αρχαιολογικές έρευνες αποκάλυψαν ρωμαϊκό βωμό. Αξιόλογη είναι και η σκαμμένη στο βράχο εκκλησία της Παναγίας με τοιχογραφίες του 12ου αιώνα.


Δημοτικό Διαμέρισμα Λαερμών

Τηλέφωνο: +30 22440 61493, Φαξ: +30 22440 61493

Τα Λάερμα βρίσκονται στο κέντρο του νησιού μέσα στο καταπράσινο τοπίο των μεγαλών δάσων της περιοχής. Τα Λάερμα ιστορικά αποτελούν συνέχεια του αρχαίου δήμου της Λινδίας Λάδαρμα που βρισκόταν στην περιοχή κι ανήκε στο κράτος των Λινδίων. Σε απόσταση 4 χλμ από το χωριό βρίσκεται η βυζαντινή βασιλική μονή του του Ταξιάρχη Μιχαήλ στο Θάρρι. Οι τοιχογραφίες που κοσμούν τη μονή χρονολογούνται από το 12ο έως το 16ο αιώνα


Δημοτικό Διαμέρισμα Λάρδου

Τηλέφωνο: +30 22440 44251, Φαξ: +30 22440 44470

Κτισμένη μέσα στον καταπράσινο κάμπο και πολύ κοντά στην θάλασσα, η Λάρδος γνώρισε σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια λόγω του τουρισμού. Πεντακόσια μέτρα από το χωριό σώζονται τα θεμέλια του τείχους και των πύργων του βυζαντινού κάστρου της Λάρδου το οποίο το 1309 είχε παραχωρηθεί μαζί με το χωριό από τους Ιππότες στον Γενουάτη ναύαρχο Βινιόλι ώς αναγνώριση για την βοήθεια που τους παρείχε στην κατάληψη της Ρόδου. Δρόμος που ξεκινά από το χωριό οδηγεί στην όμορφη γυναικία μονή της Παναγιάς της Υψενής. Στη θέση Εξοχή κοντά στο χωριό η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως αρχαίο ορυχείο μαύρου και κόκκινου λίθου.


Δήμος Λινδίων

Τηλέφωνο: +30 22443 60109

Ο Δήμος Λινδίων βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της νήσου Ρόδου σε απόσταση 50χλμ. περίπου από το Νομαρχιακό Μέγαρο. Εχει έκταση 179 τ. χλμ. Προήλθε από τη συνένωση των κοινοτήτων Λίνδου, Λάρδου, Πυλώνας, Λαέρμων και Καλάθου. Διοικητικά υπάγεται στο Επαρχείο Ρόδου. Προς Βορρά συνορεύει με το Δήμο Αρχαγγέλου, προς νότο με το Δήμο Νότιας Ρόδου προς Δυσμάς με το Δήμο Ατταβύρου και το Δήμο Καμείρου και προς Ανατολάς με τη θάλασσα.
Ο Δήμος κατά ένα μεγάλο μέρος του είναι παραθαλάσσιος. Οι ακτές του παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία με μια σειρά από κόλπους Κάλαθος, Βλυχά, Κόλπος Λίνδου, λιμάνι Αγίου Παύλου, κόλπος Πεύκων, κόλπος Λάρδου. Ορεινό και δασώδες είναι το έδαφος της ενδοχώρας του Δήμου. Μεγάλες δασικές εκτάσεις στην περιοχή της Λάρδου είχαν καεί από πυρκαγιές στη δεκαετία του 1980.
Η κοινότητα της Λίνδου, από την οποία πήρε την ονομασία του ο Δήμος Λινδίων βρίσκεται πάνω στα ερείπια της Πόλης της Λίνδου, μιας από τις τρεις αρχαίες πόλεις- κράτη που συνενώθηκαν στην αρχαιότητα για να αποτελέσουν την Πόλη της Ρόδου. Στα διοικητικά όρια του Δήμου Λινδίων συναντά κανείς ορισμένα από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία της Ρόδου και ένα από τους πιο αξιόλογους παραδοσιακούς οικισμούς.


ΛΙΝΔΟΣ (Κωμόπολη) ΡΟΔΟΣ

Δημοτικό Διαμέρισμα Λίνδου

  Στην ανατολική πλευρά του νησιού και σε απόσταση 55 χλμ. από την πόλη βρίσκεται η Λίνδος, η πόλη που έχτισε σύμφωνα με την παράδοση ο Λίνδος, αδελφός του Κάμειρου και του Ιαλυσού. Ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε εδώ, είχε σύνδεση και αλληλεπίδραση με τον μυκηναϊκό.
  Η πόλη γρήγορα έγινε σπουδαίο εμπορικό και ναυτικό κέντρο (από τον 8ο έως τον 6ο π.Χ. αιώνα), χτίζοντας πολλές αποικίες σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου. Συγχρόνως προόδευσε στα Γράμματα και τις Τέχνες. Λίνδιοι ήταν ο Κλεόβουλος, ένας από τους 7 σοφούς της αρχαίας Ελλάδας, ο ποιητής Πεισίνους και ο διάσημος γλύπτης Χάρης, δημιουργός του περίφημου Κολοσσού της Ρόδου.
  Κατά το μεσαίωνα η πόλη συνέχιζε να ακμάζει, ιδίως στη βιοτεχνία κεραμικών, την κεντητική και την υφαντική. Αργότερα υποτάχθηκε και αυτή στους Ιωαννίτες Ιππότες και έπειτα στους Τούρκους.
  Από την πολυτάραχη ζωή της σώζονται πολυάριθμα λείψανα που προκαλούν το θαυμασμό. Τα σπουδαιότερα βρίσκονται στην Ακρόπολη, όπου μπορεί να επισκεφτεί κανείς κατά σειρά, το ανάγλυφο πλοίο - μια τριήρη σκαλισμένη στο βράχο -, τη Στοά του ναού της Λίνδιας Αθηνάς, τα Προπύλαια και τέλος τον ίδιο το ναό. Μέσα στο ναό βρίσκονταν εικόνες των περίφημων ζωγράφων της αρχαιότητας, Ζεύξη, Απελλή και Παρράσιου. Πάνω στο μάρμαρο είχε χαραχτεί η 7η ωδή του Πινδάρου, που εξυμνούσε τα αθλητικά κατορθώματα του Ολυμπιονίκη Διαγόρα.
  Από τα μνημεία που βρίσκονται κάτω από την Ακρόπολη, αξιόλογα είναι ο Τάφος του Κλεόβουλου, το Θέατρο και ο Τάφος του Αρχοκράτη. Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι τα αρχοντικά του χωριού, καθώς και ο ναός της Παναγίας.
  Στην παραλία της Λίνδου, βρίσκεται και το λιμανάκι του Αγίου Παύλου, όπου σύμφωνα με την παράδοση, βγήκε ο Απόστολος Παύλος όταν έφτασε στη Ρόδο για να διδάξει τη νέα θρησκεία.
Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου.


ΛΙΝΔΟΣ (Αρχαία πόλη) ΛΙΝΔΟΣ

  Αρχαία πόλη της Ρόδου στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, μια από τις τρεις σημαντικότερες του νησιού. Η Λίνδος, η οποία αναφέρεται ήδη στον Όμηρο, υπήρξε μέλος της δωρικής εξαπόλεως. Το 688 π.Χ. άποικοι από την Λίνδο ίδρυσαν τη Γέλα της Σικελίας. Η αρχαία πόλη ήταν κτισμένη στη θέση του σημερινού χωριού, μεταξύ τής ακροπόλεως και του ακρωτηρίου Κράνα. Σώζονται μόνο λίγα ερείπια ενός ιερού του Διονύσου και του κοίλου του θεάτρου, που ήταν σκαμμένο στον βράχο. Στον λόφο μπροστά στην ακρόπολη υπάρχει ένα κυκλικό ταφικό μνημείο καλυμμένο με θόλο, ο λεγόμενος τάφος του Κλεοβούλου, το οποίο χρονολογείται περί το 100 π.Χ. Πολυάριθμοι τάφοι υπάρχουν στις πλαγιές του ακρωτηρίου Κράνα.
  Η ακρόπολη της Λίνδου βρίσκεται στην κορυφή ενός κατακόρυφου βράχου που αρχίζει αμέσως από τη θάλασσα, ύψους 116 μ. Στη στενή νότια άκρη της ακροπόλεως, δίπλα στον γκρεμό, υπάρχει ο ναός της Αθηνάς Λινδίας, ένας στενόμακρος τετράστυλος αμφιπρόστυλος ναός του 4ου π.Χ., αι. Αρχικά στη θέση του ναού υπήρχε μόνο ένας βωμός, αργότερα κτίστηκε ένας απλός σηκός, και μόλις τον 6ο π.Χ. αι. κτίστηκε ο ναός του Κλεοβούλου που καταστράφηκε από πυρκαγιά τον 4ο π.Χ. αι. Το ανώτερο μέρος της ακροπόλεως και ο ναός περιβάλλονταν από κιονοστοιχίες με ένα μεγάλο πρόπυλο στο βόρειο μέρος (περίπου 300 π.Χ.), στο πρόπυλο αυτό οδηγούσε ένα πλατύ κλιμακοστάσιο που από τις δύο μεριές του περιστοιχιζόταν από στοές με κιονοστοιχίες (2ος π.Χ. αι.). Στο ιερό βρέθηκαν πολυάριθμες βάσεις αγαλμάτων με υπογραφές καλλιτεχνών που μαρτυρούν τη δραστηριότητα της ροδιακής σχολής στους ελληνιστικούς χρόνους, πολλές επιγραφές, μεταξύ των οποίων και το περίφημο «Χρονικό της Λίνδου», καθώς και μεγάλος αριθμός ειδωλίων και διαφόρων αντικειμένων από τον 8ο π.Χ. αι. ως τη ρωμαϊκή εποχή.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πειραιά


Δημοτικό Διαμέρισμα Πυλώνα

Τηλέφωνο: +30 22440 31129, Φαξ: +30 22440 43083

Το μικρό χωριό της Πυλώνας που χρωστά το όνομα στο γεγονός ότι παίζει το ρόλο της πύλης προς τη νότια Ρόδο η αγροτική ζωή συνεχίζεται ανεπηρέαστη από το χρόνο και την τουριστική ανάπτυξη. Σε χαμηλό λόφο στην είσοδο του χωριού στέκει η παλιά εκκλησία του Ευαγγελισμού. Κοντά στο χωριό η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φώς δύο γεωμετρικούς τάφους με χρυσά νομίσματα.


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

Αναχωρησεις πλοιων
Από

Copyright 1999-2019 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ε.Π.Ε.