EN
Greek Travel Pages

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες στην ευρύτερη περιοχή: "ΘΑΣΟΣ Κωμόπολη ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ & ΘΡΑΚΗ" .


Κεντρικές σελίδες (6)

Ανάμεικτα

ΑΛΥΚΗ (Οικισμός) ΘΑΣΟΣ

  Μια από τις ωραιότερες τοποθεσίες της Θάσου είναι η Αλυκή. Εδώ βρίσκεται ένας αρχαιολογικός χώρος στον οποίο υπάρχουν μνημεία, αρχαία και μεσαιωνικά.
  Στο σημείο αυτό υπήρχε ένας σημαντικός αρχαιολογικός οικισμός, ακριβώς πίσω από τις καλυβούλες που βρίσκονται σήμερα στην παραλία. Ο οικισμός αυτός έζησε μέρες μεγάλου πλούτου, κάτι που συμπεραίνεται από τα διασωθέντα μνημεία. Τα σπουδαιότερα από αυτά είναι το ιερό, οι λατρευτικές σπηλιές και τα λατομεία μαρμάρων. Ο οικισμός της Αλυκής έζησε όμως τα μεγαλύτερα χρόνια ακμής στους μέσους χρόνους. Από την εποχή αυτή σώζονται τα ερείπια από δύο βασιλικές εκκλησίες που χτίσθηκαν επάνω στο ύψωμα, λίγο πριν τα λατομεία.
  Τα λατομεία και ο οικισμός εγκαταλείφθηκαν τον 7ο μ.Χ αιώνα, λόγω πειρατικών επιδρομών. Ομως ο οικισμός ξαναγεννήθηκε μετά από πολλά χρόνια. Πριν από αρκετά χρόνια, η Αλυκή είχε μόνο καλύβες ψαράδων και ελαιοπαραγωγών. Σήμερα το μαγευτικό αυτό κομμάτι της Θάσου έχει μεταμορφωθεί. Τα καθάρια νερά του κόλπου αποτελούν μια ανεπανάληπτη φυσική πισίνα, ανάμεσα σε πεύκα, ελαιόδεντρα και μνημεία.
(κείμενο: Νανά Ηλιάδου)
Το κείμενο παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης.


ΑΣΤΡΙΔΑ (Οικισμός) ΘΑΣΟΣ

  Η Αστρίδα είναι μια μεγάλη περιοχή, γεμάτη κτήματα, στα Ν.Α του νησιού. Ονομάζεται έτσι γιατί σχεδόν όλο το χρόνο ο ουρανός είναι καθαρός και τα βράδια κάνει υπέροχες ξαστεριές. Εκτός αυτού, έχει το πιο υγιεινό κλίμα της Θάσου και το πιο ελαφρύ νερό. Η βλάστηση μπορεί να είναι φτωχή, η ομορφιά της όμως είναι μοναδική.
  Από παλιά εδώ υπήρχε ένας μικρός οικισμός από καλυβούλες για τη διαμονή των κτηνοτρόφων και των ελαιοπαραγωγών.
  Σήμερα η περιοχή είναι γεμάτη σύγχρονα ξενοδοχεία και κέντρα, έτοιμα να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες.
(κείμενο: Νανά Ηλιάδου)
Το κείμενο παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης.


ΘΕΟΛΟΓΟΣ (Κωμόπολη) ΘΑΣΟΣ

Δημοτικό Διαμέρισμα Θεολόγου

Τηλέφωνο: +30 25930 31203

  Η ιστορία του Θεολόγου ξεκινά από τους προϊστορικούς χρόνους και είναι τόσο παλιά που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Θρύλοι και παραδόσεις συνοδεύουν την πορεία του μέσα στο χρόνο.
  Ο Θεολόγος είναι κτισμένος στο κέντρο της Θάσου. Τα άφθονα και καθαρά νερά, η πυκνή βλάστηση και η σημερινή τοποθεσία όπου βρίσκεται το χωριό, είναι ο λόγος που ήρθαν κι εγκαταστάθηκαν εδώ μοναχοί από το Αγιο Ορος. Οι καλόγεροι αξιοποίησαν τις φυσικές αυτές δυνατότητες και κυρίως τις πλούσιες πηγές, δημιουργώντας πολλά μετόχια και υδρόμυλους.
  Η εγκατάσταση των Τούρκων στο Θεολόγο και το Μεγάλο Καζαβίτι, που ήταν τα δύο μεγάλα χωριά της Θάσου, οδήγησε στην ίδρυση του πρώτου οικισμού του Θεολόγου. Την εποχή που η Θάσος αρχίζει να παρακμάζει και να απομονώνεται λόγω των πειρατών, ο Θεολόγος εξελίσσεται στο πιο σημαντικό κεφαλοχώρι της Θάσου. Πρωτοστατεί στη διοίκηση του νησιού και μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα αναλαμβάνει τη διεύθυνση των πολιτικών πραγμάτων ως πρωτεύουσα της Θάσου. Παρόλο που μετά την απελευθέρωση της Θάσου ο Θεολόγος χάνει την παλιά του δόξα, παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του νησιού. Ο οικισμός είναι χτισμένος αμφιθεατρικά.
  Τα παραδοσιακά σπίτια του Θεολόγου, χτισμένα παράλληλα προς την κλίση του εδάφους έχουν σχήμα ορθογώνιο ή τετράγωνο. Τα σπίτια στεγάζονταν με τοπική πέτρα και όχι κεραμίδια.
(κείμενο: Νανά Ηλιάδου)
Το κείμενο παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης.


  Η Μακρύαμμος είναι μια πανέμορφη γραφική παραλία που βρίσκεται στα ανατολικά του Λιμένα. Είναι ένας πανέμορφος γραφικός ήσυχος κόλπος κοντά στην πόλη, με κρυστάλλινα νερά, περικυκλωμένος από καταπράσινα πεύκα. Η ακτή είναι αμμώδης και οργανωμένη, ιδανική για ατέλειωτες ώρες ηλιοθεραπείας. Στην παραλία υπάρχουν τουριστικά καταλύματα, που δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να μείνουν και το βράδυ.
(κείμενο: Νανά Ηλιάδου)
Το κείμενο παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης.


ΠΕΥΚΑΡΙ (Οικισμός) ΘΑΣΟΣ

  Φεύγοντας από τα Λιμενάρια, ο επισκέπτης συναντά και το Πευκάρι, ένα γραφικό οικισμό που βρίσκεται χτισμένος ανάμεσα στα πεύκα και μπροστά από μια από τις ωραιότερες παραλίες της Θάσου.
  Η προσέλευση του κόσμου είναι μεγάλη και υπάρχουν καταλύματα αλλά και ένα μεγάλο πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα, που καλύπτει όλες τις ανάγκες μιας ευχάριστης διαμονής. Η παραλία στο Πευκάρι προσφέρει μια καταπληκτική εικόνα, στο σημείο δίπλα στη θάλασσα, που υψώνονται τα καταπράσινα πεύκα. Τα νερά έχουν το χρώμα του ουρανού και η άμμος είναι μαλακή και ζεστή. Η παραλία είναι οργανωμένη και εξυπηρετεί όλες τις ανάγκες των λουομένων.
(κείμενο: Νανά Ηλιάδου)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης .


ΠΟΤΑΜΙΑ (Κωμόπολη) ΘΑΣΟΣ

Δημοτικό Διαμέρισμα Ποταμιάς

Τηλέφωνο: +30 25930 61303

  Η Ποταμιά είναι χτισμένη στους πρόποδες του ψηλότερου βουνού της Θάσου, του Υψαρίου, και το τοπίο γύρω της είναι καταπράσινο και πανέμορφο. Ξεκινώντας από την Ποταμιά, μπορεί ο επισκέπτης να ανέβει στην κορυφή του Υψαρίου, ακολουθώντας μια απίστευτη διαδρομή πνιγμένη στο πράσινο.
  Η Σκάλα Ποταμιάς βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το ορεινό χωριό και διαθέτει παραλίες με κρυστάλλινα νερά. Μια από αυτές, που φέρει και το όνομα της περιοχής, είναι μια παραλία καλά οργανωμένη. Διαθέτει μια αμμουδιά ιδανική για οικογένειες και μικρά παιδιά, με πεντακάθαρα και ρηχά νερά. Γύρω από την παραλία είναι χτισμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια και άλλα τουριστικά καταλύματα, ενώ οι ταβέρνες και η αγορά του χωριού είναι σχεδόν δίπλα. Σε αυτή την παραλία πολλοί αρέσκονται στο κάμπινγκ. Το γραφικό ψαρολίμανο που βρίσκεται κοντά στην παραλία προσφέρεται για έναν αξέχαστο περίπατο.
(κείμενο: Νανά Ηλιάδου)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης.


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

Αναχωρησεις πλοιων
Από

Copyright 1999-2019 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ε.Π.Ε.