gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 17 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΟΙΤΥΛΟ Δήμος ΛΑΚΩΝΙΑ" .


Κεντρικές σελίδες (17)

Ανάμεικτα

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Οικισμός) ΟΙΤΥΛΟ
Στον οικισμό Αγιος Γεώργιος, 2 χλμ. από το Μέζαπο, είναι το σπήλαιο «Πλακορύθρα», με εξαιρετικό διάκοσμο σταλακτιτών και σταλαγμιτών και το βάραθρο «Μέγα Μουζί». Ακόμα πιο πέρα το "μικρό Μουζάκι" σε περιοχή της Ερήμου.

ΑΝΩ ΓΑΡΔΕΝΙΤΣΑ (Οικισμός) ΟΙΤΥΛΟ
Στην Ανω Γαρδενίτσα εγκαταστάθηκε αργότερα, από την απάνω Κίττα, ο Καουριάνος Κούρος, γενάρχης της οικογένειας Κουράκου, ο οποίος κάλεσε μαζί του μετέπειτα τις οικογένειες Κοκοράκη και Σεψά. Βορειότερα της Ανω Γαρδενίτσας βρίσκεται ο εγκαταλελειμμένος οικισμός «Λιόστιφα», τον οποίο ταυτίζουν πολλοί με την Ομηρική Μέσση (Πολυτρήρων).

Δημοτικό Διαμέρισμα Αρεόπολης

ΑΡΕΟΠΟΛΗ (Κωμόπολη) ΛΑΚΩΝΙΑ
  Χτισμένη στο κέντρο της χερσονήσου της Μάνης, στα νότια του μεγάλου λαγκαδιού που κόβει στα δυο την οροσειρά του Ταϋγέτου, στους πρόποδες του βουνού Aγιος Ηλίας, σε βραχώδες οροπέδιο (υψ. 250μ.) και με θέα προς τα δυτικά στο Μεσσηνιακό κόλπο, δεσπόζει η ιστορική Αρεόπολη. Κατά την μυθολογία το όνομά της το πήρε από το θεό Aρη και κατ’ άλλους διότι είναι εκτεθειμένη στους αέρηδες. Απέχει 72 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη και είναι απ’ τους ωραιότερους παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδος.
  Αν και μαρτυρείται από τα μεσαιωνικά χρόνια, η Τσίμοβα, όπως ονομαζόταν η Αρεόπολη ως το 1836, δεν ξεχώρισε ιδιαίτερα παρά στη διάρκεια των τριών τελευταίων αιώνων, οπότε αναδείχτηκε σε αξιόλογο κέντρο με την αύξηση του εμπορίου και κάτω από την ηγεσία του ισχυρού γένους των Μαυρομιχαλαίων, των οποίων υπήρξε η κοιτίδα.
  Κράτησε σημαντικό ρόλο στα χρόνια του Απελευθερωτικού Αγώνα. Βλέποντας κανείς πάνω από τους πέτρινους τοίχους και τα σπίτια των στενών δρόμων της Αρεόπολης, τους πύργους, των οποίων τα ονόματα αποτελούν τη σφραγίδα των φημισμένων οικογενειών του χωριού και της ιστορίας, γίνεται μάρτυρας της λαμπρής ιστορίας αυτού του τόπου. Από αυτόν τον ιερό τόπο, τον αδούλωτο, στις 17 Μαρτίου του 1821 το λάβαρο της επανάστασης κυμάτισε στην ομώνυμη, σήμερα, πλατεία, κάνοντας όλες τις σκλαβωμένες ψυχές του γένους να φτερουγίσουν προς την ελευθερία.
  Το παλαιότερο τμήμα του οικισμού εκτείνεται προς τα δυτικά. Πυκνοχτισμένο, με στενά δρομάκια, διατηρεί έντονα τον ιστορικό παραδοσιακό χαρακτήρα του. Ανάμεσα στα χαρακτηριστικά μεσομανιάτικα σπίτια και τους απλούς παλαιούς πύργους υψώνονται οι επιφανείς προεπαναστατικές και μετεπαναστατικές κατοικίες των ισχυρών οικογενειών, που συνδυάζουν οχυρή οργάνωση και μεγαλοπρέπεια.
  Σταδιακά η Αρεόπολη αναπτύχθηκε σε δραστήρια αγορά σημαντική για όλη τη Μάνη. Δημόσιες υπηρεσίες, Σχολεία, Κέντρο Υγείας, Τράπεζα και άλλες δραστηριότητες δίνουν στην Αρεόπολη τον υπερτοπικό της χαρακτήρα. Τα ξενοδοχεία, οι ξενώνες, τα εστιατόρια, τα καταστήματα προσφέρουν στους επισκέπτες σύγχρονες εξυπηρετήσεις. Η πλατεία Αθανάτων, όπου και το άγαλμα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, συγκεντρώνει σήμερα την κίνηση και την αναψυχή.

ΒΑΜΒΑΚΑ (Οικισμός) ΟΙΤΥΛΟ
Ημιορεινός οικισμός που απέχει 4,5χλμ. από τη Μίνα και 16χλμ. από την Αρεόπολη. Ο Αγιος Θεόδωρος (11ου αι.) διαθέτει εξαιρετικά μαρμάρινα υπέρθυρα, ενώ στην ανασκαφή του Αγίου Πέτρου βρέθηκε νόμισμα του Γουλιέλμου Βιλλεαρδουΐνου.

ΒΑΧΟΣ (Χωριό) ΟΙΤΥΛΟ
Ορεινό χωριό με 126 κατοίκους, απέχει 7χλμ. από την Αρεόπολη και αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Οιτύλου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Γερολιμένα

ΓΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ (Χωριό) ΟΙΤΥΛΟ
  Κτισμένος δίπλα στη θάλασσα ο γραφικός μανιάτικος οικισμός με μικρό φυσικό λιμάνι. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Κάβο Γκρόσσο. Παλιότερα ήταν το σπουδαιότερο εμπορικό λιμάνι της Μέσα Μάνης. Σήμερα παρουσιάζει τουριστική άνοδο, απόρροια της τουριστικής υποδομής του. Εχει χώρους διαμονής και ταβέρνες με φρέσκα ψάρια.
  Κατά πάσα πιθανότητα βρίσκεται στη θέση της αρχαίας Ιππόλας, ενώ απέχει 96 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη. Οφείλει το όνομά του, στο γεγονός ότι στην αρχαιότητα θεωρείτο «Ιερός Λιμένας». Ανοιχτά ο κόλπος του καταλήγει στο ακρωτήριο Κάβο Γκρόσσο. Παρέχει μια ξεχωριστή θέα εμπρός στην απεραντοσύνη του νότιου πελάγους που απλώνεται και πέρα από το ακρωτήριο Ταίναρο.
  Λίγο πιο νότια είναι το ακρωτήριο Ταίναρο ή Κάβο Ματαπάς με το μεγάλο φορτίο του. Στην απόκρημνη δυτική άκρη του είναι η Σπηλιά του Αδη, όπου λατρευόταν ο Ποσειδώνας και λίγο πιο κάτω στο Πόρτο Στέρνες βρίσκεται το ιερό του Ταινάριου Ποσειδώνα, το σημερινό εκκλησάκι του Ασώματου, φτιαγμένο από αρχαία υλικά.

ΔΡΥ (Οικισμός) ΟΙΤΥΛΟ
Πυργόσχημο χωριό μέσα σε βλάστηση, που αναφέρεται από ταξιδευτές το 1450. Οι ναοί του Αγίου Σωτήρα (12ου αι.) και του Αγίου Νικήτα (13ου αι.) διαθέτουν σπουδαίες τοιχογραφίες. Κοντά βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός της Ελιάς.

ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΣΙ (Οικισμός) ΟΙΤΥΛΟ
Το 17ο αιώνα το Καραβοστάσι, που απέχει 2χλμ. από το Οίτυλο, ονομαζόταν «μικρό Αλγέρι», επειδή αναπτύχθηκε στη περιοχή έντονη πειρατική δράση από τους Μανιάτες. Στο Καραβοστάσι, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του όρμου του Οιτύλου, βρέθηκαν ραβδωτοί κίονες πλησίον και εντός της θαλάσσης, καθώς και Ιωνικά και Δωρικά κιονόκρανα στις ερειπωμένες εκκλησίες των Αγίου Γεωργίου και Αγίου Θεοδώρου.

ΚΑΤΩ ΓΑΡΔΕΝΙΤΣΑ (Οικισμός) ΟΙΤΥΛΟ
Η Γαρδενίτσα οφείλει το όνομά της από την Καρδιανή Παρθένο (Καρδιανίτσα), κόρη του άρχοντα Καρδιανού, ανθρώπου που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Μέσα Μάνης. Ιδρύτρια και καθηγουμένη της Μονής του Σωτήρος. Το Μοναστήρι εγκαταλείφθηκε και σκεπάστηκε από άγρια βλάστηση. Ανακαλύφθηκε μετά από χρόνια μέσα στο «Βατουριώνα» (λόχμη βάτων) από τον Νυκλιάνο - Γιανιτσαριάνο (Λιάνο), έγγαμο ιερέα γιο του Μαυροειδή που εγκαταστάθηκε στη περιοχή με τον αδελφό του. Γι' αυτό και όλες οι οικογένειες της Κάτω Γαρδενίτσας αποκαλούνται Μαυροειδιάνοι.

ΚΑΦΙΟΝΑ (Οικισμός) ΟΙΤΥΛΟ
Οικισμός με παραδοσιακό χρώμα και με αξιόλογους ναούς, όπως ο Αγιος Βασίλειος (13ου αι.) και οι Αγιοι Θεόδωροι (12ου αι.), σταυροειδής μετά τρούλου, με Ιωνικά κιονόκρανα και ίχνη τοιχογραφιών

ΛΙΜΕΝΙ (Οικισμός) ΟΙΤΥΛΟ
  Σε απόσταση μικρότερη από 2 χλμ. βόρεια της Αρεόπολης, βρίσκεται το γραφικό επίνειό της, η σκάλα του Λιμενιού. Τα λιγοστά σπίτια παρατάσσονται στη στενή λωρίδα της ακτής ανάμεσα στα διάφανα γαλανά νερά και στα απόκρημνα βράχια που υψώνονται γύρω.
  Το «παλάτι» των Μαυρομιχαλαίων, κατ’ εξοχήν σύμβολο της προεπαναστατικής ακμής του γένους, ορθώνεται επιβλητικό στο πάνω μέρος του Λιμενιού. Η λιτότητα στη μορφή του, προσταγή της μεσομανιάτικης αισθητικής, σε συνδυασμό με το μέγεθος και την οικοδομική του υπεροχή, το κάνουν να θυμίζει αρχοντικά του βυζαντινού Μυστρά.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Οιτύλου


ΝΕΟ ΟΙΤΥΛΟ (Χωριό) ΟΙΤΥΛΟ
Η Τσίπα που μετονομάσθηκε σε Νέο Οίτυλο το 1903 απέχει 4,5χλμ. από το Οίτυλο, 6χλμ. από την Αρεόπολη και αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Οιτύλου, με 33 κατοίκους. Το Νέο Οίτυλο έχει αναπτυχθεί στη θαυμάσια αμμουδερή παραλία του κόλπου, ενώ ΝΔ του, έχει εντοπισθεί ναυάγιο πλοίου με αμφορείς, μάλλον του 2ου αιώνα π.Χ.

ΝΟΜΙΑ (Οικισμός) ΟΙΤΥΛΟ
Πυργοσύμπλεγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, όπως του Πατσιλινάκου, του Μεσίσκλη με το μαχαλά και η πενταόροφη πυργοκατοικία των Μιχαλακάκων στα Κουρουκλιάνικα. Αξιόλογες οι εκκλησίες της Παναγίας, του Προφήτη Ηλία και των Ταξιαρχών.

Δημοτικό Διαμέρισμα Οιτύλου

ΟΙΤΥΛΟ (Χωριό) ΛΑΚΩΝΙΑ
  Είναι ένα πολύ όμορφο χωριό που απέχει 7 χιλιόμετρα (βορειότερα) από την πρωτεύουσα του Δήμου, Αρεόπολη. Το Οίτυλο πήρε το όνομά του από το μυθικό ήρωα Οίτυλο που καταγόταν από το Αργος και ήταν γιός του Αμφιάνακτα.
  Το Οίτυλο, από το οποίο πήρε την ονομασία του ο νέος Δήμος Οιτύλου, είναι κατοικημένο συνεχώς από την αρχαιότητα και την εποχή του Ομήρου έως σήμερα. Συγκεκριμένα από την εποχή του Ομήρου αναφέρεται το Οίτυλο ως τμήμα του βασιλείου του Μενελάου. Από το Στράβωνα αργότερα αναφέρεται με το όνομα Βοίτυλο και ο Παυσανίας αναφέρει πως ήταν μια από τις κυριότερες πόλεις του «Κοινού των Ελευθερολακώνων». Διασώζονται ερείπια αρχαίων μνημείων και επιγραφές ιδιαίτερα γύρω από την παραλία όπου θεωρείται πως υπήρχε ναός του Σεράπιδος.
  Την περίοδο της Τουρκοκρατίας, στο Οίτυλο, εγκαταστάθηκαν επιφανείς οικογένειες, όπως των Βυζαντινών πριγκίπων Κομνηνών (Στεφανόπουλων) και των Μεδίκων ή Γιατριάνων. Μεταξύ του 1672 και 1674, δημιουργήθηκαν κύματα προσφύγων. Οι Γιατριάνοι μετανάστευσαν στη Τοσκάνη και οι Κομνηνοί-Στεφανόπουλοι στη Γένοβα, ενώ μέλη και των δύο οικογενειών εγκαταστάθηκαν στη Κορσική. Στην πλατεία βρίσκεται η ανάγλυφη πλάκα της αδελφοποίησης του Καργκέζε με το Οίτυλο (1990).
  Το 1770, αγκυροβόλησε εδώ ο Ναύαρχος του Ρωσικού Στόλου, Θεόδωρος Ορλώφ, που μαζί με τους Μαυρομιχαλαίους και τους Μανιάτες ξεκίνησε την επανάσταση του 1770 (Ορλωφικά). Στη Μονή Ντεκούλου ή Δεκούλου υπογράφηκε η σχετική συμφωνία.
  Αξιόλογοι οι ναοί του Αγίου Γεωργίου, της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, της Κοίμηση της Θεοτόκου, των Ταξιαρχών και της μονής Δεκούλου ή Ντεκούλου με σωζόμενη εκκλησία και καλοδιατηρημένες αγιογραφίες.

ΟΧΙΑ (Οικισμός) ΟΙΤΥΛΟ
Οχιά (Νοχιά) : Η κατοίκηση είναι πολύ παλιά και οι κάτοικοι ονομάστηκαν από τους άλλους Μανιάτες «Σμαηλιάνοι», επειδή σε πειρατική επιδρομή μεταφέρθηκαν από τους πειρατές ως σκλάβοι στη Μπαρμπαριά. Ορισμένοι γύρισαν πίσω μετά από μερικά χρόνια και λίγοι πήγαν στη Κορσική πριν από τη μετανάστευση των Γιατριάνων και Στεφανοπουλαίων.

Δημοτικό Διαμέρισμα Τσικκαλιάς

ΤΣΙΚΚΑΛΙΑ (Χωριό) ΟΙΤΥΛΟ
  Έχουν 110 κ. και αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα (200κ.) του Δήμου Οιτύλου, μαζί με τους οικισμούς Κοντράφι (20κ.), Μουντανίστικα (38κ.), Ξερόλακος και Συχαλάσματα (20κ.). Είναι κτισμένα αμφιθεατρικά σε κορυφή λόφου, απέχει 10 χλμ. από τη Βάθεια και αξιόλογος είναι ο δίκογχος βυζαντινός ναός του Αγίου Κωνσταντίνου (12ου αι.).

ΧΑΡΟΥΔΑ (Οικισμός) ΟΙΤΥΛΟ
Στον οικισμό Χαρούδα, του Δ.Δ. Πύργου Διρού, βρίσκεται ο παλαιοχριστιανικός ερειπωμένος ναός του Σωτήρα και ο βυζαντινός ναός του Ταξιάρχη (11ου αι.) με εξωτερικό διάκοσμο, τοιχογραφίες, μαρμάρινα υπέρθυρα και χαρακτηριστικό τρούλο.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ