gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΜΥΡΙΝΑ Κωμόπολη ΛΗΜΝΟΣ" .


Κεντρικές σελίδες (6)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Θάνους

ΘΑΝΟΣ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 24018
  Λέγεται πως το χωριό ιδρύθηκε από κάποιον Αθανάσιο - Θάνο - από τα Θάνα της Αρκαδίας. Η ερειπωμένη πάντως εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου αναφέρεται ως πατριαρχικό κτήμα το 1321. Στην έξοδο του χωριού προς τη θάλασσα εντυπωσιακά είναι τα πλυσταριά της Φάραγγας και του Μεγαλάκκου.
Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Επαρχείου Λήμνου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κάσπακα

ΚΑΣΠΑΚΑΣ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 61615
  Ο Κάσπακας είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά του νησιού. Ιδρύθηκε στα τέλη του 11ου αιώνα ή στις αρχές του 12ου από το ναύαρχο του βυζαντινού στόλου Κάσπακα σε κτήμα που του παραχώρησε ο αυτοκράτορας Αλέξιος Α´ ο Κομνηνός. Λέγεται πως εδώ κατέφυγε καταδιωκόμενος από Φράγκους και Βενετούς ο Αλέξιος Δούκας Μούρτζουφλος, σφετεριστής του θρόνου της Κωνσταντινούπολης και αυτοκράτορας το μοιραίο βράδυ της 12ης του Απρίλη του έτους 1204, που η Κωνσταντινούπολη παραδινόταν στα χέρια των Σταυροφόρων. Το ακρωτήριο βόρεια του Κάσπακα φέρει το όνομά του. Γνωστές παραλίες του χωριού ο ´Αγιος Γιάννης - πάνω στα βράχια της ακτής είναι χτισμένο το ομώνυμο εκκλησάκι, οπωσδήποτε πριν από το 1858 - και ο Καρβουνόλακκας. Φεύγοντας από τον Κάσπακα για τον Κορνό, το εξωκκλήσι σήμερα του Αγίου Γεωργίου. Η γύρω έκταση αποτελούσε μετόχι της Μονής του Αγίου Στεφάνου του Κασταμονίτου ήδη από το 1363. Καθώς το νερό ήταν άφθονο εδώ στεγάστηκαν τα πλυσταριά του χωριού. Λίγες πέτρινες γούρνες ό,τι έχει απομείνει.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1997) του Επαρχείου Λήμνου.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κορνού

ΚΟΡΝΟΣ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 61230
  Σκαρφαλωμένο στις πλαγιές του βουνού Σκούρα, βρίσκεται το χωριό Κορνό με 270 κατοίκους.Τα ψηλά δέντρα, τα τρεχούμενα νερά και η θέση όπου είναι χτισμένος ο οικισμός δημιουργούν ένα τοπίο που δεν θυμίζει την υπόλοιπη άνενδρη και επίπεδη Λήμνο. Το χωριό οφείλει την ονομασία του στη βρύση (κρούνο). Σώζονται δύο, η μία χτισμένη το 1902 και ανακαινισμένη το 1993, βρίσκεται στη πλατεία του χωριού, ενώ η δεύτερη στέκει εντυπωσιακά στην είσοδο του χωριού. Και οι δύο ανήκουν στις κρήνες με συμπαγή πρόσοψη. Οι κρήνες αυτού του τύπου χαρακτηρίζονται από έλλειψη υπόστεγου χώρου. Αντί αυτού, εμφανίζουν στην πρόσθια όψη τους συμπαγές κατακόρυφο μέτωπο, από όπου προβάλλει ο κρούνος.Η παράδοση λέει ότι σαν χωριό υπήρχε από το 1500 περίπου. Πρωτοαναφέρεται το 1361, με την ονομασία Κορωνός. Υπάρχει πάντως μία πιθανότητα το όνομα να αντιστοιχεί στον οικισμό Κουρούνι της περιοχής Αγ. Δημητρίου.
  Ο Κορνός, επί τουρκοκρατίας ήταν δήμος με 2.000 κατοίκους, και ευημερούσε. Αυτό αποδεικνύεται από τα όμορφα παλιά αρχοντικά. Από εδώ κατάγονται πολλοί ευεργέτες του νησιού, κυρίως Αιγυπτιώτες μετανάστες. Στην πλατεία του χωριού κάτω από τη σκιά των δέντρων υπάρχουν καφενεία - ταβερνούλες που μπορεί κάποιος να ξαποστάσει. Αξιόλογες είναι οι εκκλησίες του Αγ. Ανδρέα και της Κοίμησης της Θεοτόκου χτισμένες τον 19ο αιώνα με αξιόλογες γύψινες διακοσμήσεις. Ενώ στα πανηγύρια του Προφήτη Ηλία στις 20 Ιουλίου, της Παναγίας στις 23 Αυγούστου και του Αγίου Ανδρέα στις 30 Νοεμβρίου μπορεί κάποιος να διασκεδάσει με τοπικούς χορούς. Μπορεί κανείς να κολυμπήσει στις παραλίες Αγ. Γιάννη και Ρωμέϊκο Γιαλό, συνδυάζοντας το μπάνιο, την άθληση και το καλό φαγητό στα γραφικά ταβερνάκια.
  Στο Κορνό λειτουργεί η βιοτεχνία ζαχαρωδών προϊόντων του "Αχιλλαδέλη" με προϊόντα γλυκά κουταλιού, χαλβά, μαστίχα, ταχίνι. Το ούζο διαφέρει από το τσίπουρο ή ρακί στην πρώτη ύλη. Για το ούζο - το οποίο επίσης παράγεται στη Λήμνο - φέρνουν καθαρό οινόπνευμα και στη συνέχεια το αποστάζουν με αρωματικά φυτά όπως ο γλυκάνισος που παράγεται και στη Λήμνο. Όμως το τσίπουρο ή το ρακί διαφέρει γιατί σ' αυτό χρησιμοποιούν τα υπολείμματα της αλκοολικής ζύμωσης. Σε ένα νησί στο οποίο παράγεται μεγάλη ποσότητα κρασιού είναι λογικό μετά από τον τρύγο να χρησιμοποιούν ό,τι μένει για την παραγωγή τσίπουρου.
  Γι’ αυτό και από 10 Οκτωβρίου μέχρι 10 Νοεμβρίου επιτρέπεται, μετά από άδεια, η απόσταξη για οικιακή χρήση τσίπουρου. Η διαδικασία αυτή διατηρείται για χρόνια σχεδόν, χωρίς αλλαγές, με τα καζάνια και τους αποστακτήρες να μην έχουν αλλάξει.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μυριναίων

ΜΥΡΙΝΑ (Κωμόπολη) ΛΗΜΝΟΣ
  Στη Μύρινα υπάρχουν υπηρεσίες της Περιφέρειας Β. Αιγαίου και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λέσβου, το επαρχείο Λήμνου, ο Δήμος Μύρινας, η Αστυνομία, το Νοσοκομείο Λήμνου επανδρωμένο με ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό που θεωρείται από τα καλύτερα του Αιγαίου, υπάρχουν διάφορες Τράπεζες, όπως Εθνική, Εμπορική, ALPHA Τράπεζα, Πειραιώς, Αγροτική, η ΔΟΥ Λήμνου με την Τράπεζα Ελλάδος και προσεχώς πρόκειται να λειτουργήσει Γενική Τράπεζα.
   Όσον αφορά τα εκπαιδευτήρια της πόλης λειτουργούν ένας κρατικός και ένας ιδιωτικός παιδικός σταθμός, 4 νηπιαγωγεία, 3 δημοτικά σχολεία,1 Γυμνάσιο, 1 Ενιαίο Λύκειο, 1 Τ.Ε.Ε , 1 ΙΕΚ με αντίστοιχα γραφεία πρωτοβάθμιας και δευτοροβάθμιας εκπαίδευσης. Ιδρύθηκε με υπουργική απόφαση τον περασμένο Ιούνιο Πανεπιστημιακή Σχολή, τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Γεωργικής Ανάπτυξης και βιοτεχνολογίας και πρόκειται να λειτουργήσει στα προσεχή χρόνια. Η Μύρινα συνδέεται ακτοπλοϊκά με Πειραιά, Λαύριο, Ραφήνα, Μυτιλήνη, Αγιο Ευστράτιο, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Καβάλα, Σαμοθράκη, Αλεξανδρούπολη. Το καλοκαίρι τα δρομολόγια πυκνώνουν ενώ το χειμώνα υπάρχει πρόβλημα λόγω αραίωσης των δρομολογίων. Όμως, οι κάτοικοι εξυπηρετούνται καθημερινά με τα αεροπλάνα για Αθήνα και κάποιες ημέρες της Εβδομάδας με Θεσσαλονίκη και Μυτιλήνη κι ως τη Ρόδο. Το αεροδρόμιο της Λήμνου θεωρείται από τα καλύτερα κι ασφαλέστερα της Ελλάδος.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πλατέος

ΠΛΑΤΥ (Χωριό) ΛΗΜΝΟΣ
Τηλέφωνο: +30 22540 24120
  Ο Πλατύς τείνει τα τελευταία χρόνια να εξελιχτεί σε προάστιο της Μύρινας, καθώς πολλοί Μυριναίοι χτίζουν τα σπίτια τους "στο δρόμο προς τον Πλατύ". Αλλωστε, οι παραλίες του χωριού χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης και είναι ίσως οι πιο πολυσύχναστες της Λήμνου. Ο Πλατύς αναφέρεται για πρώτη φορά σε χρυσόβουλο αυτοκρατορικό του έτους 1355 με το οποίο παραχωρείται στην Αγιορείτικη μονή της Φιλοθέης.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1997) του Επαρχείου Λήμνου.

ΡΩΜΕΙΚΟΣ ΓΥΑΛΟΣ (Παραλία) ΜΥΡΙΝΑ
  Κάτω από το κάστρο (της Μύρινας) και απέναντι από τον όγκο του ´Αθω, απλώνεται ο Ρωμέικος γυαλός. Κάπου εδώ στην αρχαιότητα ήταν στημένο το ομοίωμα μιας αγελάδας - από άσπρη πέτρα ή ορείχαλκο. Καθώς αναφέρει ο Σοφοκλής, στο μοναδικό στίχο που σώζεται από το χαμένο πια δράμα του "Λημνιάδες" "´Αθως σκιάζει τα νώτα λημνίας βοός". Λέγεται πως στις 2 Ιουνίου την ώρα που δύει ο ήλιος, ο ´Αθως όντως ρίχνει τη σκιά του πάνω από το Ρωμέικο.
  Κατά μήκος της παραλίας τα σπίτια της λημνιακής αριστοκρατίας - νεοκλασικά - που χτίστηκαν όλα στο β´ μισό του περασμένου αιώνα. Πρόκειται για τα σπίτια των απογόνων αυτών των Λημνιών που, για να γλιτώσουν από τους διωγμούς και τις σφαγές μετά τα Ορλωφικά έφυγαν από το νησί. Τον περασμένο αιώνα αντλούσαν την οικονομική τους υπεροχή από επιχειρήσεις που διατηρούσαν στην Αίγυπτο, από το στόλο τους - διέθεταν γύρω στα 300 ιστιοφόρα - αλλά και από μεγάλες εκτάσεις καλλιεργήσιμες που κατείχαν στο νησί. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται τα σπίτια αυτά υπήρξαν το αποτέλεσμα των "αιγυπτιακών εμβασμάτων και του δυτικοφερμένου εκλεκτισμού".
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1997) του Επαρχείου Λήμνου.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ