gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΕΧΕΔΩΡΟΣ Δήμος ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ" .


Κεντρικές σελίδες (3)

Ανάμεικτα

ΔΙΑΒΑΤΑ (Κωμόπολη) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  Το 1926 η "Επιτροπεία Τοπωνυμιών της Ελλάδος" προσέδωσε την ονομασία αυτή στο τούρκικο τσιφλίκι Ντούντουλαρ, που βρισκόταν στο 7ο χιλιόμετρο της αμαξιτής οδού Θεσσαλονίκης-Γιαννιτσών. Η ονομασία "Διαβατά" οφείλεται στη νευραλγική συγκοινωνιακή θέση του οικισμού αφού από εκεί διέβαινε ο οδικός άξονας που ένωνε την Θες/νικη με την δυτική και νότια Ελλάδα. Το 1918 το Ντούντουλαρ υπάχθηκε διοικητικά στην κοινότητα Νεοχωρούδας από την οποία αποσπάστηκε το 1926 και μαζί με το Αραπλί συναπετέλεσαν την κοινότητα Αραπλί. Τα Διαβατά έγιναν αυτόνομη κοινότητα το 1950. Κατά την απογραφή του 1920 το Ντούντουλαρ είχε 217 κατοίκους. Το 1930 οι κάτοικοι των Διαβατών ανέρχονταν σε 606, ενώ κατά την απογραφή του 1940, ο οικισμός αριθμούσε 779 κατοίκους.
  Μετά την μικρασιατική καταστροφή στο Ντούντουλαρ εγκαταστάθηκαν 87 οικογένειες Μικρασιατών και 98 οικογένειες Αρμενοφώνων Καυκασίων που αριθμούσαν συνολικά 562 άτομα. Οι Καυκάσιοι καταγόταν από το χωριό Χογούζ της ποντιακής Αρμενίας, ενώ οι Μικρασιάτες από το χωριό Μουραδιέ της περιοχής Μαγνησίας. Οι κάτοικοι του Μουραδιέ προέρχονταν από τα νησιά του Αιγαίου και από την ηπειρωτική Ελλάδα, από όπου πιθανότατα μετώκησαν στο Μουραδιέ μετά την εξέγερση του 1770 (Ορλωφικά).
  Κατά τον μεσοπόλεμο οι κάτοικοι των Διαβατών ασχολούνταν με την γεωργία, την αμπελουργία και την κτηνοτροφία. Καλλιεργούσαν κυρίως σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι και κρασοστάφυλα και συντηρούσαν πρόβατα, αγελάδες, βουβάλια και άλογα. Αρκετοί κάτοικοι των Διαβατών εργάζονταν, ως εργάτες γης στις κηπευτικές καλλιέργειες του όμορου οικισμού των Λαχανοκήπων.
  Στα Διαβατά λειτουργούσε τετρατάξιο δημοτικό σχολείο το οποίο στεγάστηκε κατά καιρούς σε διάφορες αίθουσες. Στα αρχεία του σχολείου αυτού σώζεται το πρώτο μαθητολόγιο, με χρόνο έναρξης το σχολικό έτος 1922-1923. Οι κάτοικοι των Διαβατών εκκλησιάζονταν στον τοπικό ναό του Αγίου Δημητρίου ο οποίος χτίστηκε το 1853 και αποτελεί διατηρητέο εκκλησιαστικό μνημείο. Ο ναός αυτός φέρει πολλές σλάβικες επιγραφές επειδή οι γηγενείς κάτοικοι του Ντούντουλαρ είχαν ασπαστεί το βουλγάρικο σχίσμα δίπλα στον παλαιό ναό ανεγέρθηκε ο νέος περικαλλής ναός του Αγίου Δημητρίου και των Αγίων Αναργύρων του οποίου τα θυρανοίξια έγιναν το 1981.Μέσα στον περίβολο όπου βρίσκονταν ο παλαιός και νέος ναός υπάρχουν το τοπικό νεκροταφείο και ένα παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου του οποίου την μνήμη τιμούσαν οι κάτοικοι των Διαβατών με την τέλεση μεγάλου πανηγυριού.
  Στα νοτιοδυτικά όρια της Ιωνίας, 900μ περίπου ανατολικά του Γαλλικού, υπάρχει ένας οικισμός - "τούμπα του Αραπλί" ύψους 10μ, που σχηματίστηκε εξ ολοκλήρου από αρχαίες επιχώσεις. Η τούμπα έχει σχηματιστεί από ανθρώπινους οικισμούς, οι οποίοι χτίστηκαν ο ένας πάνω στα ερείπια του άλλου, πράγμα πολύ συνηθισμένο στην προϊστορική εποχή. Η μελέτη των επιφανειακών ευρημάτων και αρχαίων κειμένων που συνεκτιμήθηκαν, οδήγησαν όλους στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για οικισμό που χρονολογείται από τα τέλη της δεύτερης προ Χριστού χιλιετηρίδας. Ανάμεσα στα ευρήματα, υπάρχει μια λεπίδα από πυριτόλιθο, το υλικό το οποίο οι αρχαίοι κατασκεύαζαν τα εργαλεία τους. Όλα τα άλλα είναι κομμάτια από πήλινα αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Δήμου Εχεδώρου


ΕΧΕΔΩΡΟΣ (Δήμος) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  Ο Δήμος Εχεδώρου είναι ένας από τους μεγαλύτερους Καποδιστριακούς δήμους, ο οποίος προέκυψε από τη συνένωση των δήμων Σίνδου, Ιωνίας και της κοινότητας Καλοχωρίου. Αποτελεί τμήμα της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης και βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της περιαστικής ζώνης του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, σε απόσταση 17 χλμ. από το κέντρο της πόλης. Η έδρα του Δήμου βρίσκεται στο δημοτικό διαμέρισμα της Σίνδου. Ο Δήμος Εχεδώρου, παρά τη γεωγραφική του θέση και έχοντας ως χαρακτηριστικό του τη Βιομηχανική περιοχή, χαρακτηρίζεται ημιαστικός καθώς η ευρύτερη περιοχή του Δήμου καλύπτεται από γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας.
  Τα οικιστικά χαρακτηριστικά του Δήμου είναι εντυπωσιακά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας απογραφής, στο Δήμο Εχεδώρου κατοικούν περισσότεροι από 23.500 κάτοικοι. Η αύξηση που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό είναι αλματώδης με αποτέλεσμα ο αριθμός να ξεπερνά τις 30.000, μόνιμα εγκατεστημένους, κατοίκους στα δημοτικά διαμερίσματα του Εχεδώρου. Στην ευρύτερη Βιομηχανική Περιοχή του Δήμου Εχεδώρου, η οποία χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη στα Βαλκάνια, εδρεύσουν περί τις 4.000 βιομηχανίες και βιοτεχνίες.Tο 1/3 στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου και οι υπόλοιπες στα Διαβατά και στη βιοτεχνική περιοχή του Καλοχωρίου. Στις επιχειρήσεις της περιοχής απασχολούνται περισσότεροι από 80.000 εργαζόμενοι, ενώ οι συναλλασσόμενοι, οι οποίοι καθημερινά κινούνται στα όρια της ΒΙ.ΠΕ., ξεπερνούν τις 30.000. Παράλληλα, στα όρια του Δήμου Εχεδώρου εδρεύουν μερικές από τις πιο σημαντικές υπηρεσίες "υπερτοπικού" χαρακτήρα. Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο δραστήρια Τεχνολογικά Ιδρύματα, το Τ.Ε.Ι. της Σίνδου, στο οποίο φοιτούν 22.000 φοιτητές. Η Θεραπευτική κοινότητα Ιθάκη, ο Βιολογικός Καθαρισμός Θεσσαλονίκης, οι Δικαστικές Φυλακές Διαβατών, ο Οικισμός Αθίγγανων "Αγία Σοφία" στο στρατόπεδο Γκώνου είναι μερικές από τις πιο σημαντικές.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Δήμου Εχεδώρου


Δημοτικό Διαμέρισμα Καλοχωρίου

ΚΑΛΟΧΩΡΙ (Κωμόπολη) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  Το Καλοχώρι αμιγής προσφυγικός οικισμός, ο οποίος δημιουργήθηκε στη μέχρι τότε ακατοίκητη περιοχή της Κασκάρκας. Από τους εποίκους του Καλοχωρίου οι περισσότεροι προέρχονταν από την Ανατολική Θράκη, ενώ μερικοί κατάγονταν από το χωριό της Ανατολικής Ρωμυλίας.
  Από τους Ανατολικοθρακιώτες πρόσφυγες του Καλοχωρίου, 83 οικογένειες κατάγονταν από το Γιουβαλί, 35 οικογένειες από το Μεγάλο Ζαλούφο, 14 οικογένειες από την Ανδριανούπολη και 8 οικογένειες κατάγονταν από τη Βιζύη. Οι πρόσφυγες του Μεγάλου Ζάλουφου κατάγονταν από το χωριό Κολωνία της Β. Ηπείρου, απ' όπου μετώκησαν οι πρόγονοί τους περί το 16ο αιώνα, με διαταγή του σουλτάνου Σελίμ Β, για να κατασκευάσουν το περίφημο τέμενος "Σελιμιέ" της Ανδριανούπολης (1567-1574), που υπήρξε έργο του περιώνυμου Χριστιανού αρχιτέκτονα Σινάν.
  Η πρώτη ονομασία του Καλοχωρίου ήταν "Κασκάρκα". Η λέξη αυτή σημαίνει "κεφάλι σε σχήμα τόξου", έλκει δε την προέλευσή της από τη χήνα, που το κεφάλι της έχει σχήμα τόξου. Η ονομασία Κασκάρκα προσδόθηκε στη συγκεκριμένη περιοχή από τις πολλές αγριόχηνες, που υπήρχαν σ' αυτήν, καθώς και στην ευρύτερη ελώδη περιοχή των εκβολών του Γαλλικού και του Αξιού. Την ύπαρξη των αγριόχηνων αναφέρει και ο W. Leake, ο οποίος πέρασε από την Κασκάρκα στις αρχές του 19ου αιώνα. Αξιοσημείωτο είναι, ότι νοτιοδυτικά του Καλοχωρίου υφίσταται τοποθεσία με την ονομασία "Χηναρού".
  Οι πρώτοι κάτοικοι, που εγκαταστάθηκαν μόνιμα το 1916 στην περιοχή της Κασκάρκας, ήταν τρεις προσφυγικές οικογένειες. Το επόμενο έτος εγκαταστάθηκαν στην ίδια περιοχή άλλες 25 προσφυγικές οικογένειες, που όλες συναπετέλεσαν τον πρώτο πυρήνα του νεοϊδρυθέντα οικισμού, ο οποίος το 1920 αριθμούσε 238 κατοίκους. Στην απογραφή του 1928 το Καλοχώρι είχε 1.005 κατοίκους, ενώ το 1940 αριθμούσε 1.373 κατοίκους.
  Το 1919 η Κασκάρκα υπάχθηκε στην κοινότητα Τεκελί, από την οποία αποσπάσθηκε το 1924. Το ίδιο έτος η Κασκάρκα μετονομάσθηκε σε Καλοχώρι και απετέλεσε έδρα της ομώνυμης κοινότητας.
  Κατά το μεσοπόλεμο η περιοχή του Καλοχωρίου ήταν ένας τόπος κατάφυτος από αγριόχορτα, καλάμια, παπύρια και βρέζια. Ανάμεσα στα υδροχαρή αυτά φυτά διαβιούσαν λύκοι, αλεπούδες, αγριογούρουνα, λαφιάτες και οχιές. Στην ευρύτερη περιοχή του Γαλλικού υπήρχαν πολλά έλη, που ήταν απόρροια των πλημμυρικών νερών του ποταμού, τα οποία μάλιστα κατέκλυζαν ενίοτε και τον οικισμό. Μετά το 1931 άρχισαν να υποχωρούν τα νερά των ελωδών εκτάσεων, εξ αιτίας της διαμόρφωσης της κοίτης του Γαλλικού και της δημιουργίας των αντιπλημμυρικών αναχωμάτων από την αμερικάνικη εταιρία Foundation.
  Τα σπίτια των πρώτων κατοίκων της Κασκάρκας ήταν αυτοσχέδιες καλύβες από ξύλινους πασσάλους, κλαδιά, παπύρια και βρέζια. Το1924 η Ε.Α.Π. έκτισε τα πρώτα προσφυγικά σπίτια του Καλοχωρίου και το 1930 θεμελιώθηκε το διώροφο κτίριο του δημοτικού σχολείου, που μέχρι τότε στεγαζόταν δίπλα στο ναό του Αγίου Γεωργίου. Σύμφωνα με αφηγήσεις παλαιοτέρων κατοίκων ο ναός αυτός ανηγέρθηκε το 1918 από στρατιώτες, κατ' εντολή του Ελευθερίου Βενιζέλου, ο οποίος είχε επισκεφθεί τότε την Κασκάρκα. Δίπλα στο ναό του Αγίου Γεωργίου στεγαζόταν το τοπικό κοινοτικό κατάστημα.
  Οι Καλοχωρίτες διασκέδαζαν στο τοπικό πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου, τις αποκριές και την πρωτομαγιά. Την περίοδο των αποκριών όλοι σχεδόν οι κάτοικοι του χωριού μεταμφιέζονταν και συναγωνίζονταν σε σκωπτική δεξιοτεχνία. Ιδιαίτερα δημοφιλής ήταν τότε η αμφίεση "καμήλας", με την οποία ξεκίνησαν το 1937 οι Καλοχωρίτες από την πλατεία του χωριού τους, για να καταλήξουν στο Λευκό Πύργο, όπου απέσπασαν τιμητικό έπαινο από το δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Την πρωτομαγιά οι Καλοχωρίτες μετέβαιναν ομαδικά για διασκέδαση στο αλσύλλιο "Καραγάτσια" της Σίνδου. Μετά τα αντιπλημμυρικά έργα η Foundation δημιούργησε στις όχθες του Γαλλικού δενδροστοιχίες από λεύκες ("δάνεια") και από τότε οι Καλοχωρίτες γιόρταζαν την πρωτομαγιά δίπλα στα νερά του Γαλλικού και κάτω από τη σκιά των λευκών.
  Οι Καλοχωρίτες μετέβαιναν στη Θεσσαλονίκη συνήθως με τα κάρρα, που κινούνταν επάνω σ'ένα κακοτράχαλο χωματόδρομο, ο οποίος γινόταν αδιάβατος με τις πρώτες βροχές. Αρκετοί κάτοικοι του Καλοχωρίου μετέβαιναν με τα πόδια μέχρι το Μπέχτσιναρ, απ' όπου έπαιρναν το ηλεκτροκίνητο τραμ, που τους μετέφερε στο κέντρο της πόλης. Το οδόστρωμα του δρόμου, που ένωνε το Μπέχτσιναρ με την περιοχή Βαρδαρίου ήταν στρωμένο με κυβόλιθους έχοντας στο μέσο του τη γραμμή του τραμ. Στη μία πλευρά αυτού του δρόμου υπήρχε ο τοίχος της "ελευθέρας ζώνης" και στην άλλη ένας σιδερένιος φράχτης, που έκλεινε την περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού με τις χιλιάδες ράγες, τα αμέτρητα βαγόνια και τις πολλές αποθήκες.
  Την περίοδο του μεσοπολέμου σημαντικά γεγονότα του Καλοχωρίου υπήρξαν η πυρκαγιά που προκλήθηκε το 1932 από ατμοκίνητη πατόζα, οπότε κάηκαν όλες οι θυμωνιές που υπήρχαν στ' αλώνια του χωριού, η μεγάλη ξηρασία του 1933, που ανάγκασε τους Καλοχωρίτες ν'αναζητήσουν εργασία στα χωριά της Ημαθίας και η τρομακτική χιονοθύελλα της 11ης Φεβρουαρίου 1936, που πάγωσε ανθρώπους και ζώα, ενώ παράλληλα ξήλωσε στέγες σπιτιών και δένδρα. Στα σημαντικά γεγονότα μπορεί να καταγραφεί και η προσάραξη του θρυλικού θωρηκτού ΑΒΕΡΩΦ, τον Οκτώβριο του 1932, στ'ανοιχτά του Καλοχωρίου. Ο θρυλικός "μπαρμπα Γιώργης", σημαιοστολισμένος και με πλήρη φωτισμό, μετέφερε τότε στη Θεσσαλονίκη τον πρόεδρο της ελληνικής δημοκρατίας Αλ. Ζαϊμη, για να παραστεί στις επετειακές εκδηλώσεις της απελευθέρωσής της. Προφανώς από κακό χειρισμό του κυβερνήτη του το θωρηκτό προσάραξε στα αβαθή της "Παλιομάνας" νοτιοδυτικά του Καλοχωρίου. Ο πρόεδρος παρελήφθη από το καταδρομικό ΕΛΛΗ, ενώ το ΑΒΕΡΩΦ αποκολλήθηκε, μετά από επίμονες και αγωνιώδεις προσπάθειες, αφού προηγουμένως άδειασε μεγάλο μέρος του φορτίου του.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ