gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 7 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΜΑΥΡΟΛΙΘΑΡΙ Χωριό ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑ" .


Κεντρικές σελίδες (7)

Ανάμεικτα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αθανασίου Διάκου

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ (Χωριό) ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22650 63216
  Στους πρόποδες της επιβλητικής και χιονοσκέπαστης, το μεγαλύτερο διάστημα του έτους, ψηλότερης κορυφής των Βαρδουσίων, του Κόρακα, σε υψόμετρο 1060 μ. βρίσκεται το χωριό Αθανάσιος Διάκος.
  Χωριό με 634 κατοίκους σήμερα, με πλούσια ιστορικά στοιχεία, είναι η γενέτειρα του πρωτοήρωα της Επανάστασης του 1821 Αθανασίου Μασσαβέτα Διάκου απ' όπου πήρε και το όνομά του. Ο Αθανάσιος Διάκος απέχει από την Αθήνα 245χιλ, από την Λαμία 71 χλμ και από την Αμφισσα 61 χλμ.
  Το χωριό έχει άφθονα νερά, βρύσες και τον Μόρνο που το διασχίζει. Κάθε καλοκαίρι πολλοί προτιμούν να περάσουν τις διακοπές τους στο δροσερό και υγιεινό κλίμα του Αθανασίου Διάκου. Μια ωραιότατη πλατεία μπροστά στην εκκλησία του χωριού με την προτομή του Αθανασίου Διάκου στη μέση και τα θεόρατα πλατάνια μέρα νύχτα φιλοξενεί όλους τους επισκέπτες.
  Ο Αθανάσιος Διάκος προσφέρει μια διαφορετική διάσταση στις διακοπές, μακριά από την πολυκοσμία, αλλά και με όλες τις ευκολίες που μπορεί να θελήσουν οι επισκέπτες του. Οι ζεστοί, φιλόξενοι κάτοικοι του χωριού έχουν δημιουργήσει τις συνθήκες για άνετη και ευχάριστη διαμονή, έτσι ώστε να μπορεί κανείς να γνωρίσει και να χαρεί όλες τις ομορφιές του. Εδώ οι ρυθμοί είναι χαλαροί, η ζωή παραδεισένια και οι επιλογές πολλές. Ο Αθανάσιος Διάκος, όντας πιο κοντά στο συγκρότημα της κορφής και έχοντας καλύτερη και συντομότερη οδική σύνδεση με το εθνικό δίκτυο αποτελεί τη συνηθέστερη αφετηρία για αναβάσεις στο βουνό. Πολλοί ορειβάτες φθάνουν στο χωριό για να ανέβουν στις κορφές των Βαρδουσίων. Η διαδρομή είναι μαγευτική ανάμεσα στα έλατα και στις κρυσταλλένιες πηγές. Τα λιβάδια του Αθανασίου Διάκου συνθέτουν ένα θαυμάσιο αλπικό τοπίο.
  Δύο καταφύγια, χωρητικότητας 150 ατόμων, στη θέση "Πιτιμάλικο", το ένα του ορειβατικού και το άλλο του πεζοπορικού συλλόγου μπορούν να τους φιλοξενήσουν. Στη θέση "Πλάκα" των Βαρδουσίων θα αντικρίσετε το βράχο των αναρριχήσεων. Μπορείτε να περπατήσετε το μονοπάτι Ε4 που διέρχεται από τον Αθανάσιο Διάκο και το πεζοπορικό μονοπάτι από τη πλατεία προς την κάτω γειτονιά δίπλα στο ποτάμι με τα ψηλά πλατάνια. Στον Αθανάσιο Διάκο θα βρείτε πολλές ταβέρνες με εκλεκτούς παραδοσιακούς μεζέδες, οποιαδήποτε ημέρα και ώρα αποφασίσετε να επισκεφτείτε το χωριό. Επίσης αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια μπορούν να σας φιλοξενήσουν για ολιγοήμερες ή μεγαλύτερης διάρκειας διακοπές.

Δημοτικό Διαμέρισμα Καστριώτισσας

ΚΑΣΤΡΙΩΤΙΣΣΑ (Χωριό) ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22650 62363
  Συνεχίζοντας μετά το Μαυρολιθάρι 3 χιλιόμετρα θα δείτε την Καστριώτισσα, χτισμένη σε ύψος 1250 μέτρων, έχοντας έτσι το μεγαλύτερο υψόμετρο από όλα τα χωριά της Παρνασσίδας. Γραφικό και παραδοσιακό χωριό 226 κατοίκων, την ονομασία του έλαβε από το αρχαίο κάστρο που τα ερείπιά του σώζονται έως σήμερα. Η Καστριώτισσα απέχει από την Αθήνα 243 χλμ, από την Λαμία 69 χλμ και από την Αμφισσα 59 χλμ. Μία μόνο φορά την εβδομάδα θα βρείτε λεωφορείο του ΚΤΕΛ να σας φέρει στο χωριό. Οι περισσότεροι κάτοικοι εξυπηρετούνται με ιδιωτικά αυτοκίνητα.
  Από το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου θα αγναντέψετε μέχρι το Λιδορίκι, τον Αθανάσιο Διάκο και τα Μικρά Βελούχια. Από κάτω περνά ο Μόρνος κι' ακούγεται η ανάσα του νερού.
  Στον αγροτικό δρόμο που συνδέει την Καστριώτισσα με τον Αθανάσιο Διάκο στα δεξιά θα διακρίνετε το δρόμο που θα σας οδηγήσει στην "Καταβόθρα της Καστριώτισσας", 2400μ. όπου πηγάζει ο Μόρνος. Φτάνοντας σε υψόμετρο περίπου 1750 μέτρων θα εκπλαγείτε βλέποντας από την μία πλευρά χωριά της Σπερχειάδας ενώ θα θαυμάσετε τις επιβλητικές κορφές της Γκιώνας και των Βαρδουσίων. Αν διψάσετε πιείτε από την κρυστάλλινη πηγή που θα συναντήσετε. Θεωρείται ότι είναι το δροσερότερο νερό της Οίτης.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μαυρολιθαρίου

ΜΑΥΡΟΛΙΘΑΡΙ (Χωριό) ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑ
  Εδρα του Δήμου Καλλιέων, με 250 κατοίκους, ιστορικό χωριό, πατρίδα του αρματολού Βλαχαρμάτα, το οποίο κάηκε επί γερμανικής κατοχής. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 1.140 μ. ανάμεσα στα Βαρδούσια, την Γκιώνα και την Οίτη, με πολλούς παραθεριστές το καλοκαίρι. Διαθέτει τη μεγαλύτερη πλατεία της περιοχής, περίγυρα πλατανοσκέπαστη.
Το κείμενο παρατίθεται τον Απρίλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φωκίδας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Μουσουνίτσας

ΜΟΥΣΟΥΝΙΤΣΑ (Χωριό) ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22650 63385
Φαξ: +30 22650 63385
  Χωριό χτισμένο στους πρόποδες των Βαρδουσίων σε υψόμετρο 900 μέτρων είναι η Μουσουνίτσα. Περιβάλλεται από μεγάλα ελατοδάση και πήρε το όνομά του, σύμφωνα με την παράδοση, από τις μούσες που κατοικούσαν στις σπηλιές και τα νερά του βουνού. Σήμερα αριθμεί μόνο 195 κατοίκους.
  Η Μουσουνίτσα απέχει από την Αθήνα 241 χλμ, από την Λαμία 67 χλμ και από την Αμφισσα 57 χλμ. Μπορείτε να επισκεφτείτε το χωριό με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ που ανεβαίνει από Λαμία Δευτέρα -Τετάρτη -Σάββατο και από Αμφισσα μία φορά την εβδομάδα. Η Μουσουνίτσα προσφέρει στον επισκέπτη της την απόλυτη ηρεμία. Ακόμη μπορείτε να ακολουθήσετε το δρόμο προς τον Προφήτη Ηλία μέσα στα ελατοδάση με τους ψηλούς κορμούς, έχοντας συνεχώς στην ακοή σας την απόλυτη ησυχία του δάσους που την ανακόπτουν συχνά τα φτερουγίσματα των πουλιών και το "σχήσιμο" του αέρα ανάμεσα στις κορυφές των δένδρων. Για όσους ασχολούνται με το ψάρεμα τους προσφέρεται η ευκαιρία να κατηφορήσουν προς το ποτάμι και να δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στην πέστροφα που ζει και αναπτύσσεται στην περιοχή.
  Επισκεφτείτε την βιοτεχνία θερμαστρών καυσόξυλων ευρεσιτεχνίας του Επαμεινώνδα Κοτρώνη που εδρεύει στο χωριό. Θα δείτε μία σειρά από χειροποίητες παραδοσιακές θερμάστρες.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πανουργιά

ΠΑΝΟΥΡΓΙΑΣ (Χωριό) ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22650 62512
  Ο Πανουργιάς βρίσκεται επί της Γκιώνας, στην ελατόφυτη πλευρά του Ξηροβουνίου σε υψόμετρο 1080 μ. και σήμερα αριθμεί 325 κατοίκους. Η πρώτη ονομασία ήταν Δρέμισσα. Το νέο όνομα έλαβε προς τιμή του ομώνυμου ήρωα.
  Στον Πανουργιά θα δείτε το ποτάμι που ξεκινά από τη θέση "Μπαμπαούτσα", περνά κάτω από το χωριό και συναντάει το ποτάμι της Πυράς και της Στρόμης. Από το "Φαράγγι του Βλαχογιάννη" ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέων οδήγησε το νερό για να λειτουργήσει ο παραδοσιακός Μύλος του χωριού. Έξω από το χωριό θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τη θέα από τη θέση "Φίλιππα", όπου αγναντεύεις και τα τρία βουνά Γκιώνα, Βαρδούσια και Οίτη. Αξίζει να επισκεφτείτε στη θέση "Σταυρό" το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδος και να δείτε από εκεί την τοποθεσία που έχει προβλεφθεί να γίνει η "Λίμνη του Πανουργιά" καθώς και ολόκληρη την οροσειρά της Γκιώνας.
  Νότια του χωριού στους πρόποδες της Γκιώνας βρίσκεται η ιστορική "Σπηλιά του Πανουργιά" στην οποία ο ήρωας λημέριαζε με τα παλικάρια του. Στη σπηλιά αυτή η πρόσβαση γίνεται μέσω αγροτικού δρόμου. Ανεβαίνοντας στην υψηλότερη κορυφή της Γκιώνας, πάνω από τα αλπικά λιβάδια, στην Πυραμίδα υψομέτρου 2512μ., θα μπορέσετε να δείτε την ανατολή του ηλίου, μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε. Μη παραλείψετε να κάνετε τη βόλτα σας στην πλατεία του χωριού, να θαυμάσετε τα πλατάνια και τις καρυδιές και να πιείτε από το κρυστάλλινο τρεχούμενο νερό από την παραδοσιακή βρύση που θα συναντήσετε 20 μέτρα πιο πέρα. Ο Πανουργιάς απέχει από την Αθήνα 229 χλμ, από την Λαμία 54 χλμ και από την Αμφισσα 45 χλμ. Μπορείτε να επισκεφτείτε το χωριό με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ που ανεβαίνει από Λαμία Δευτέρα -Τετάρτη -Σάββατο και από Αμφισσα μία φορά την εβδομάδα.

Δημοτικό Διαμέρισμα Πυράς

ΠΥΡΑ (Χωριό) ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22650 62495
  Πριν φτάσουμε στο Μαυρολιθάρι συναντάμε την Πυρά, χωριό μόνο 174 κατοίκων, χτισμένο στις πλαγιές τις Οίτης σε υψόμετρο 1150 μέτρων. Η παλιά του ονομασία ήταν Γουρίτσα ή Γκούρα. Το νέο όνομα έλαβε από την αρχαία τοποθεσία, όπου κατά τους μυθικούς χρόνους ο Ηρακλής έχτισε το Ναό του.
  Η Πυρά απέχει από την Αθήνα 233 χλμ, από την Λαμία 58 χλμ και από την Aμφισσα 49 χλμ. Η επίσκεψή σας στο χωριό απαιτεί ιδιωτικό αυτοκίνητο. Αξίζει να ανεβείτε στην Οίτη, από το χωματόδρομο πριν την είσοδο του χωριού, για να θαυμάσετε τα "Πυρά του Ηρακλέους". Εκεί που ο μυθικός ήρωας επέλεξε να καεί σύμφωνα με το χρησμό του Μαντείου Δελφών. Εκεί που στη συνέχεια κτίσθηκε ο αρχαίος ναός της Πυράς τα ερείπια του οποίου σώζονται μέχρι σήμερα. Κατηφορίζοντας το μονοπάτι προς το κάτω μέρος του χωριού θα συναντήσετε το παλιό εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος που είναι κτισμένο πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού και πιο δίπλα τους όμορφους καταράκτες που σχηματίζουν τα νερά του μικρού ποταμού. Την Aνοιξη το θέαμα θα σας καταπλήξει, θα μπορέσετε να θαυμάσετε τα πανέμορφα κρινάκια της Οίτης, αλλά και το χειμώνα το τοπίο μοιάζει παραμυθένιο.

Δημοτικό Διαμέρισμα Στρόμης

ΣΤΡΟΜΗ (Χωριό) ΠΑΡΝΑΣΣΙΔΑ
Τηλέφωνο: +30 22650 62155
  Η Στρόμη είναι χτισμένη σε βαθιά ρεματιά της Γκιώνας, σε πυκνό ελατόδασος σε υψόμετρο 900 μ. Φαίνεται πως στην "Μεταμόρφωση του Σωτήρος" υπήρχε αρχαίος οικισμός με το όνομα Στρώον. Στο χάρτη του φιλέλληνα Ιωάννη Πετρώφ η Στρώμη ονομάζεται Στρώον και το περίγραμμα του αρχαίου οικισμού σημαίνει οχύρωση. Το χωριό σήμερα έχει 201 κατοίκους.
  Η Στρόμη απέχει από την Αθήνα 232 χλμ, από την Λαμία 57 χλμ και από την Αμφισσα 48 χλμ. Η επίσκεψή σας στο χωριό απαιτεί ιδιωτικό αυτοκίνητο, μπορείτε όμως να πάρετε και το λεωφορείο του ΚΤΕΛ που ανεβαίνει από Λαμία Δευτέρα - Τετάρτη - Σάββατο και από Αμφισσα μία φορά την εβδομάδα.
  Στην είσοδο του χωριού ένα μονότοξο πέτρινο γεφύρι μας μεταφέρει στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας. Πάνω από το γεφύρι υψώνεται ο μικρός όγκος Τσούκα, όπου οι αρχαίοι κάτοικοι είχαν χτίσει μικρή ακρόπολη. Θα μπορέσετε να θαυμάσετε το ορμητικό καταρράκτη 1,5 χιλ. έξω από το χωριό. Ανηφορίζοντας προς τη Γκιώνα 10 χλμ. θα δείτε την "Σπηλιά των Εγγλέζων" - "Σπηλιά της Αντίστασης", όπου οι Εγγλέζοι μαζί με τους Έλληνες αντιστασιακούς σχεδίαζαν τον αγώνα κατά των κατακτητών. Αξίζει να επισκεφτούν και να προσκομίσουν, όσοι το επιθυμούν, την εικόνα της "Παναγιάς της Στρωμίτισσας" και το χώρο της "Εκκλησιάς τη Ράχη", όπου βρέθηκε η χάλκινη εικόνα της Παναγίας του 18ου αιώνα, όταν ο συμπατριώτης μας μετανάστης στην Αμερική είδε πολλές φορές στα όνειρά του την Παναγία να του υποδεικνύει τον χώρο και το σημείο που έπρεπε να ψάξει.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":


GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

ΕΣΠΑ

Διαφημίσεις