gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Κεντρικές σελίδες  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΓΝΑΝΤΑ Δήμος ΑΡΤΑ" .


Κεντρικές σελίδες (2)

Ανάμεικτα

ΑΘΑΜΑΝΙΚΑ ΟΡΗ (Βουνό) ΑΡΤΑ
  Στο νομό ´Αρτας υψώνεται ο κεντρικότερος και μεγαλύτερος ορεινός όγκος της Πίνδου, τα πολυκόρυφα Αθαμανικά όρη ή Τζουμέρκα. Κορυφές υπερύψηλες πυργούνται κατακόρυφα, χιλιάδες μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η Κακαρδίτσα υψηλότερη όλων 2.429 μ., το Καταφύγι 2.096 μ., το Γερανοβούνι 2.211 μ., η Κουστελάτα 2.392 μ., η Μπρέσιανη 2.358 μ., η Στρουγγούλα 2.107 μ., και τόσες άλλες που συνθέτουν τα πολυσχιδή Τζουμέρκα.
  Πάνω σ’ αυτές τις κορυφές έχουν το βασίλειό τους οι περήφανοι αετοί "πετρίτες" και εποπτεύουν από εκεί τα θύματά τους, που βρίσκονται μέσα στα σκιώδη φαράγγια ή στα μεγάλα και ομαλά λεκανοπέδια.
  Εδώ πολλές είναι οι κρυσταλλένιες πηγές, που αναβλύζουν στις κλιτύες και στις βάσεις των κορυφών, των οποίων τα νερά πέφτοντας από μεγάλο ύψος σχηματίζουν ποταμώδεις καταρράκτες.
  Η βλάστηση στα Τζουμέρκα είναι πλούσια, μεγάλες εκτάσεις είναι καλυμμένες από δάση ελάτων και πεύκων, αλλά και από δάση δρυών, αριών, πρίνων, γαύρων, χαύρων κι άλλων δέντρων.
  Πολλά είναι επίσης τα σαρκοφάγα και τα φυτοφάγα ζώα, που ζουν μέσα σ’ αυτά τα δάση, η δε πτηνοπανίδα τους είναι πλουσιότατη.
  Τα χιόνια στα Τζουμέρκα λευκάζουν σαν λευκά περιστέρια ακόμη και κατά τους θερινούς μήνες.
  Τα κοπάδια των προβάτων που βόσκουν στις πλαγιές των Τζουμέρκων είναι εκατοντάδες.
(κείμενο: Απόστολος Δ. Τρομπούκης)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας ´Αρτας.

Δημοτικό Διαμέρισμα Κουκκουλίων

ΚΟΥΚΚΟΥΛΙΑ (Χωριό) ΑΡΤΑ
Τηλέφωνο: +30 26850 51453
  Κουκούλια, παλαιότερα Kουκούλι και Κουκουλίστα, χωριό της Ηπείρου της περιφέρειας Τζουμέρκων. Η μετονομασία σε Κουκούλια έγινε με το Π.Δ. 1-04-1927, ΦΕΚ Α76/1927. Το όνομά του όλως παραδόξως κρατήθηκε Σλαβικό για τουλάχιστον 12 αιώνες. Το ελληνικό όνομα πριν τον 8ο αιώνα δεν το γνωρίζουμε. Το χωριό κατά το 16ο αιώνα καταστράφηκε από την πανώλη. Από την επιδημία επιβίωσε μια νέα γυναίκα με το όνομα Λένω - η οποία κατοικούσε στο Κάτω Λιθάρι - Βυζαντινό Κάστρο - και ο Κωνσταντίνος στη σπηλιά άνωθεν της Λαγκάδας (τοπωνύμιο σήμερα Κωνσταντίνος). Από το ζευγάρι αυτό σαν αυτόχθονες, και από μετοίκους κτηνοτρόφους από βορειότερα χωριά και από τη Θεσσαλία παρουσιάζεται το 1781 ξανά κανονική ζωή στο χωριό με πέντε συνοικισμούς, το Νιζερό, Μεγαμπέλι, Δενδρώνα (παλαιός ρωμαϊκός και βυζαντινός οικισμός), τη Δημάρα και το Παλαιοχώρι. Η μετονομασία του συνοικισμού από Νιζερό σε Ανατολή έγινε με το Β.Δ 11-5-1954, ΦΕΚ Α101/1954. Ιστορικά το χωριό κατοικείται από την παλαιολιθική εποχή (σύμφωνα με ευρήματα στο χωριό). Το πέρασμα των Πελασγών άφησε τα σημάδια του με τα τείχη στη θέση Κωνσταντίνος. Κατά τη διάρκεια της ακμής του Αθαμανικού Κράτους (από Μελισσουργούς μέχρι τον κάμπο της Λαμίας), έπαιξε σπουδαίο ρόλο λόγω της γεωγραφικής θέσης του λόφου, στα βορειοδυτικά σύνορα του κράτους. Κατά τους κλασσικούς χρόνους πρέπει επίσης να ήκμαζε σύμφωνα με ευρήματα χρυσού αγάλματος της θεάς Δήμητρας, άριστης τεχνογνωσίας ορειχάλκινους δρομείς, κεραμικά ,τερακότας κ.λπ. Φυσικά το χωριό έχει φοβερές γεωλογικές μεταβολές από σεισμούς και μεγάλες κατολισθήσεις και για το λόγο αυτό είναι δύσκολη η Αρχαιολογική έρευνα. Σήμερα ο πληθυσμός του χωριού είναι μικρός λόγω του φαινομένου της αστυφιλίας της ελληνικής υπαίθρου τα τελευταία 30 χρόνια.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ