Κέντρα πολιτισμού & τέχνης ΔΙΣΠΗΛΙΟ (Χωριό) ΚΑΣΤΟΡΙΑ - GTP - Greek Travel Pages

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Κέντρα πολιτισμού & τέχνης για το τοπωνύμιο: "ΔΙΣΠΗΛΙΟ Χωριό ΚΑΣΤΟΡΙΑ".


Κέντρα πολιτισμού & τέχνης (1)

Μουσεία

Οικομουσείο του Δισπηλιού

  Πριν από 7.500 χρόνια περίπου μια ομάδα ανθρώπων της εποχής διάλεξε την νότια όχθη της λίμνης για να κτίσει με ξύλα και πηλό ένα χωριό μέσα ή πολύ κοντά στη λίμνη. Η νεολιθική αυτή κοινότητα αντιμετώπισε για εκατοντάδες χρόνια τις προκλήσεις του οικοσυστήματος της περιοχής αναπτύσσοντας ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και έναν ιδιαίτερο πολιτισμό. Η ανασκαφική έρευνα που ξεκίνησε από την ομάδα του καθηγητή του Α.Π.θ. κ. Γ. Χ. Χουρμουζιάδη το 1992 έφερε στην επιφάνεια μεγάλο πλήθος σημαντικών ευρημάτων. Μέσα από τη μελέτη των ευρημάτων έγινε μια προσπάθεια ανασύνθεσης της εικόνας του προϊστορικού Λιμναίου οικισμού και της δημιουργίας του πρώτου Ελληνικού Οικομουσειου.
  Το Οικομουσείο του Δισπηλιού ξεπερνά τα όρια μιας συμβατικής αρχαιολογικής έκθεσης και μετατρέπει την αρχαιολογική πληροφορία σε χώρο που μπορεί κανείς να τη βιώσει. Σε μια έκταση 20 στρεμμάτων, που αναπαριστάνεται το οικοσύστημα ενός Λιμναίου οικισμού, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περπατήσει πάνω στις ξύλινες πλατφόρμες του χωριού, να δει τα νοικοκυριά της 6ης χιλιετίας π.Χ. και να πλησιάσει τη ζωή των νεολιθικών κατοίκων. Η αναπαράσταση πλαισιώνεται από χώρους υποδοχής και αναψυχής και εκφράζει μια σύγχρονη μουσειολογική αντίληψη στο επίπεδο χρήσης της αρχαιολογικής πληροφορίας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Καστοριάς


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":


GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις