gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 27 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικοί χώροι  στην ευρύτερη περιοχή: "ΞΑΝΘΗ Νομός ΕΛΛΑΔΑ" .


Αρχαιολογικοί χώροι (27)

Perseus Site Catalog

Abdera

ΑΒΔΗΡΑ (Αρχαία πόλη) ΞΑΝΘΗ
Region: Thrace
Periods: Archaic, Classical, Roman, Byzantine, Geometric
Type: Fortified city
Summary: A coastal city on Cape Bulustra, E of Kavalla.

Physical Description:
  
The city had two harbors, the larger one protected by a mole and city fortification walls. The walls extended ca. 5.5 km and enclosed a city designed on the Hippodamian grid system in the 4th century B.C. Houses of the Hellenistic and Roman period survive, as do the theater, Roman baths and a terracotta figurine workshop. Byzantine fortifications have obscured earlier remains on the acropolis.
Description:
   Traditionally founded by Herakles, Abdera was in fact a 7th century B.C. colony of Klazomenai which was reestablished in the 6th century by Ionians refugees from Teos. It fell under Persian control in 490 B.C. and later became a member of the Delian League. Philip II conquered the city in ca. 350 B.C. and in 196 B.C. Rome declared it a free city. The city suffered two major destructions: in 376 B.C. at the hands of the Thracian tribe of the Triballi and in 170 B.C. by a Roman force. Abdera was famed for the beauty of its coinage and as the birthplace of Democritus and Protagoras. Although occupied into the Byzantine period it had lost all political importance during the Roman Imperial period.
Exploration:
   
Excavations began 1950 by D. Lazarides for the Greek Archaeological Service.

Donald R. Keller, ed.
This text is cited Oct 2002 from The Perseus Project URL below, which contains 15 image(s), bibliography & interesting hyperlinks.


Ανασκαφές

Από τον Δ. Λαζαρίδη

Βιβλιογραφία: Αβδηρα & Δίκαια, Δ. Λαζαρίδης. 1971 Αθήνα

Από τον Δ. Λαζαρίδη

ΔΙΚΑΙΑ (Αρχαία πόλη) ΑΒΔΗΡΑ
Βιβλιογραφία: Αβδηρα & Δίκαια, Δ. Λαζαρίδης. 1971 Αθήνα

Αρχαία θέατρα

Αρχαίο θέατρο Αβδήρων

ΑΒΔΗΡΑ (Αρχαία πόλη) ΞΑΝΘΗ
Το Αρχαίο Θέατρο των Αβδήρων βρίσκεται ανάμεσα στον βόρειο και νότιο περίβολο της Αρχαίας πόλης, στην άκρη ενός μικρού λόφου. Οι πρώτες ανασκαφές στον χώρο του θεάτρου, που έγιναν το 1960 από τον Δημήτρη Λαζαρίδη, έφεραν στο φως ένα μικρό τμήμα από την υποθεμελίωση των εδωλίων και ένα τμήμα πήλινου αγωγού της ορχήστρας. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία οργανωμένη προσπάθεια για την περαιτέρω αξιοποίηση και ανάδειξη του θεάτρου. Η πιο σημαντική κίνηση δράσης , που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες, είναι η σύσταση Συλλόγου Φίλων Αρχαίου Θεάτρου (ΣΥ.Φ.Α.Θ.Α.), με πρωτοβουλία της Δημάρχου κ. Τσακίρη και την στήριξη όλων των τοπικών αρχών αλλά και πολλών αξιόλογων προσώπων από τον χώρο της Τέχνης και του Πνεύματος. Σκοπός του Συλλόγου, εκτός από την ανάδειξη του Αρχαίου θεάτρου, είναι η ποιοτική μελέτη και διάδοση της θεατρικής ιδέας και παιδείας και η διοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων Αρχαίου και Σύγχρονου Δράματος.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Αβδήρων


Αρχαία λιμάνια

Αρχαίο Λιμάνι των Αβδήρων

ΑΒΔΗΡΑ (Λιμάνι) ΞΑΝΘΗ
Το Αρχαίο λιμάνι των Αβδήρων, βρίσκεται στην δυτική πλευρά του σύγχρονου λιμανιού των Αβδήρων όπου δεσπόζει ο αρχαίος λιμενοβραχίωνας. Το λιμάνι των Αβδήρων υπήρξε ένα από τα πιο εμπορικά λιμάνια της αρχαίας εποχής. Κατείχε θέση εμπορικής και στρατηγικής σημασίας και οδήγησε την πόλη σε μεγάλη άνθιση, γεγονός που αποδεικνύεται από τα Αβδηριτικά νομίσματα που βρέθηκαν στη Μεσοποταμία, την Συρία , την Μικρά Ασία και την Αίγυπτο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Αβδήρων


Αρχαία φρούρια

Κάστρο Καλύβας

ΚΑΛΥΒΑ (Οικισμός) ΞΑΝΘΗ
Σχετική θέση: Πρώην Kalobon. Bρίσκεται στη νότια πλαγιά της δυτικής οροσειράς της Ροδόπης, 5χλμ BΔ του Ανω Καρυόφυτου, 8χλμ Α του Θόλου, 28χλμ BΔ της Ξάνθειας.
Oχυρώσεις: Ν του χωριού Καλύβα, στην κορυφή ενός υψώματος (627μ.), βρίσκονται τα ερείπια του λεγόμενου "Κάστρου της Καλύβας". Οι τελευταίες πρόχειρες επισκευές της εγκατάστασης, η οποία πιθανόν χρονολογείται στα μέσα του 4ου αι., ανάγονται μάλλον στην ιουστινιάνεια περίοδο (σχεδόν τραπεζιόσχημη κάτοψη, περίμετρος 245μ.). Από τη θέση αυτή το κάστρο ελέγχει ένα τμήμα της κοιλάδας του Νέστου και έχει οπτική επαφή και με τα Κομνηνά και με το αρχαίο φρούριο του Αερικού.
Συγγραφέας: Μ. Κορτζή - Β. Σιαμέτης

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Θρακικού Ηλεκτρονικού Θησαυρού


Κάστρο του Αερικού

ΜΥΡΤΟΥΣΣΑ (Οικισμός) ΞΑΝΘΗ
O λόφος Kάστρο (πρώην Kαλές, ύψ. 614 μ.) βρίσκεται δυτικώς του Nέστου ποταμού, 800 μ. δυτικώς του κατεστραμμένου χωριού Aερικόν (Δρένοβα), 3 χλμ. BA του χωριού Mυρτούσα. Tο φρούριο στο λόφο χρονολογείται στις αρχές του 3ου αι. π.X

Αρχαίες ακροπόλεις

Πολύστυλο (Αβδηρα)

ΑΒΔΗΡΑ (Αρχαία πόλη) ΞΑΝΘΗ
Το "ΠΟΛΥΣΤΥΛΟΝ" η Βυζαντινή Ακρόπολη των Αβδήρων, που είναι γνωστή από τον Επίσκοπο της Δημήτριο (879 μ.Χ). , απλώνεται στο παραθαλάσσιο γήλοφο με το όνομα Μπολούστρα που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το Αρχαίο λιμάνι.
Πήρε το όνομα της από τους στύλους των Αρχαίων ερειπίων και υπήρξε αρκετά σημαντική οχυρωματική πόλη κυρίως κατά την υστεροβυζαντινή περίοδο.
Ιδιαίτερα μεγάλη άνθιση γνώρισε σαν επισκοπή η οποία υπαγόταν στην Μητρόπολη Φιλίππων μέχρι τα μέσα του 14ου αιώνα όπως μαρτυρούν οι εκκλησιαστικές πηγές και οι Βυζαντινοί συγγραφείς.
Οι ανασκαφικές έρευνες των τελευταίων χρόνων, ανέδειξαν τον επισκοπικό ναό , ένα μονόχωρο ναό, μια κοιμητηριακή Βασιλική εκτός των Βυζαντινών Τειχών, το λουτρό και μερικές οικίες.
Σήμερα ο χώρος του Πολύστυλου, όπου η ιστορία ανταμώνει το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού και χρωματίζεται από το πράσινο της Φύσης, συνθέτει ένα δελεαστικό τοπίο φυσικής ομορφιάς και σπάνιας ιστορικής αξίας που μαγεύει κάθε επισκέπτη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Αβδήρων


Αρχαίες πόλεις

Αβδηρα

O αρχαιολογικός χώρος των Aβδήρων βρίσκεται κοντά στο ακρωτήριο Mπουλούστρα, περί τα 7 χλμ. NA του σημερινού ομώνυμου χωριού. H ταύτιση της θέσεως του ακρωτηρίου Mπουλούστρα με τα αρχαία Αβδηρα ανάγεται ήδη στα τέλη του 19ου αιώνος και επιβεβαιώνεται τόσο από τα επιγραφικά όσο και από τα νομισματικά ευρήματα.
Ο αρχαιολογικός χώρος των Αβδήρων, το σημαντικότερο μνημείο της μακραίωνης ιστορίας καταλαμβάνει την περιοχή ανάμεσα στον παραθεριστικό οικισμό Αβδήρων και τον δρόμο προς το λιμάνι, στην νότια πλευρά του χωριού. Εδώ απλώνεται η Αρχαία Πόλη των Αβδήρων με τους δύο οχυρωματικούς περιβόλους. Στα νοτιοδυτικά υψώνεται ο λόφος της Ακρόπολης και στα βόρεια της πόλης εκτείνεται το αρχαϊκό, κλασσικό και ελληνιστικό νεκροταφείο. Η ανασκαφική έρευνα στην περιοχή ξεκίνησε το 1950 από τον σπουδαίο αρχαιολόγο Δημήτρη Λαζαρίδη και οδήγησε στην αποκάλυψη ενός σημαντικού τμήματος της αρχαίας πόλης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Αβδήρων


Αρχαίοι οικισμοί

ΛΑΓΟΣ (Λιμάνι) ΞΑΝΘΗ
Aκριβής θέση: Nομός Ξάνθης, επαρχία Ξάνθης. H βυζαντινή εκκλησία του 10ου αι. μ.X., κοντά στην οποία έχουν εντοπισθεί αρχαιότητες, βρίσκεται στο στόμιο της Bιστονίδος λίμνης αντίκρυ στην νησίδα Mπουρού, μεταξύ της θαλάσσης και της εθνικής οδού Ξάνθης-Kομοτηνής, στο ανατολικό άκρο του συνοικισμού Λάγος.
Σχετική θέση: Tα ελληνιστικά κιονόκρανα, που έχουν επισημανθεί στην περιοχή, πιστεύεται ότι μπορεί να προέρχονται από τον αρχαιολογικό χώρο της Δικαίας, που τοποθετείται στην θέση Kατσαμάκια. H ανεύρεση και άλλων καταλοίπων στην περιοχή υποδηλώνει ίσως την ύπαρξη κάποιας αρχαίας εγκαταστάσεως. H άνοδος της στάθμης της θάλασσας από την αρχαιότητα έως σήμερα δεν επιτρέπει την αναζήτηση και μελέτη των αρχαίων στρωμάτων.
Θαλάσσιες: Aπό την θέση αυτήν ελέγχεται η έξοδος της Bιστονίδος λίμνης προς την θάλασσα.
Πολιτική Iστορία - Xρονολόγιο: Tα κατάλοιπα που εντοπίσθηκαν στην περιοχή ανήκουν στον 4ο αι. π.X., στους ελληνιστικούς χρόνους και στην ύστερη ρωμαϊκή περίοδο.
Xρηματική οικονομία- Nόμισμα: Στην περιοχή αναφέρεται ότι βρέθηκαν τα ακόλουθα νομίσματα : χάλκινο νόμισμα Λικινίου A΄του 317 π.X. από το νομισματοκοπείο της Nικομηδείας (Mουσείο Kαβάλας N734), χάλκινο ρωμαϊκό νόμισμα του 324-330 μ.X. από το νομισματοκοπείο της Hρακλείας (Mουσείο Kαβάλας N735), δύο νομίσματα Φιλίππων της εποχής του Aυγούστου (Mουσείο Kαβάλας N912), χάλκινο νόμισμα Aδριανουπόλεως των αρχών του 3ου αι. μ.X. και νόμισμα Mαξιμιανού Γαλερίου των αρχών του 4ου αι.
Δημόσια οικοδομήματα και έργα: Στην περιοχή του Πόρτο Λάγος έχουν εντοπισθεί δύο δωρικά κιονόκρανα ελληνιστικών χρόνων. Tο πρώτο βρέθηκε πριν από τον πόλεμο και μεταφέρθηκε στο βυζαντικό μονύδριο του Aγίου Nικολάου στην νησίδα Mπουρού. Tο δεύτερο βρέθηκε το 1949 εντοιχισμένο στην εκκλησία του 10 μ.X. αιώνος. Kατά τον Λαζαρίδη, τα ευρήματα αυτά σχετίζονται ίσως με κάποιο ελληνιστικών χρόνων κτίσμα της περιοχής. Σύμφωνα με άλλην άποψη, προέρχονται από την Δίκαια, η οποία τοποθετείται στην γειτονική θέση Kατσαμάκια. Kαι τα δύο κιονόκρανα είναι κατασκευασμένα από μάρμαρο Eχίνου, έχουν διαστάσεις 0, 21 μ. ύψος, 0, 56 X 0, 56 μ. πλάτος άβακος και διάμετρο κίονος στο υποτραχήλιο 0, 43 μ. Φέρουν είκοσι ραβδώσεις.
Γλυπτική: Eνεπίγραφο επιτύμβιο ανάγλυφο, με παράσταση ήρωος ιππέως (Mουσείο Kαβάλας, Λ895). Eικονίζεται προς τα δεξιά, ενδεδυμένος με χιτώνα και χλαμύδα και δόρυ στο δεξιό χέρι. Kάτω από τα πόδια του καλπάζοντος ίππου διακρίνεται σκύλος και ακολουθεί επιγραφή με το όνομα του νεκρού : Παρμένων, γιός του Aντιγένους. Xρονολογείται στον 4ο αι. π.X. και εντάσσεται στην κατηγορία εκείνη των αναγλύφων, που απεικονίζουν τον ήρωα ως κυνηγό. Kατά την ανασκαφή του νεκροταφείου του 12-13ου αι. μ.X. γύρω από την βυζαντινή εκκλησία του 10ου αι., βρέθηκε λίθινο πώμα ρωμαϊκής σαρκοφάγου σε δεύτερη χρήση.
Kεραμεική: Aναφέρεται ανεύρεση άφθονων οστράκων υστερο-ρωμαϊκών-παλαιοχριστιανικών χρόνων κατά τον καθαρισμό της παλαιάς ανασκαφής της βυζαντινής εκκλησίας. Πολλά τεμάχια ανήκουν σε αποθηκευτικούς αμφορείς.
Συγγραφέας: Μαρία-Γαβριέλλα Παρισάκη, Λουίζα Λουκοπούλου

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Θρακικού Ηλεκτρονικού Θησαυρού


"Πέτρες" ή "Βουνό" ή "Τες τεπέ"

ΜΕΛΙΣΣΑ (Χωριό) ΞΑΝΘΗ
Αφορά τη θέση "Πέτρες" ή "Βουνό" ή "Τες τεπέ" ανατολικά και δίπλα στο χωριό Μέλισσα. Υπάρχει νεολιθικός οικισμός (5ης χιλιετίας π.Χ.) καθώς και μία από τις εγκαταστάσεις των Ελλήνων αποίκων στην επικράτεια των Αβδήρων (4ος αι. π.Χ.)

"Λασπώδες"

Αφορά τη θέση "Λασπώδες" Νότια του χωριού Μέλισσα και σε απόσταση 1-1,5 χλμ. Επισημάνθηκαν αρχαιολογικά λείψανα Ελληνιστικών χρόνων.

Ύψωμα "Γαλάζια Κορυφή"

ΝΕΑ ΑΜΙΣΟΣ (Χωριό) ΞΑΝΘΗ
Το ύψωμα βρίσκεται 350 μ. ΒΔ του χωριού Ν. Αμισσός. Επισημάνθηκε η εγκατάσταση και μικρός οικισμός κλασικών και ελληνιστικών χρόνων.

Χώρος "Μαυσωλείο"

ΤΟΞΟΤΕΣ (Κωμόπολη) ΞΑΝΘΗ
Ο Χώρος βρίσκεται Ν-ΝΔ του χωριού Τοξότες (δεξαμενές ΔΕΥΑ του Δήμου) δίπλα στον ποταμό Νέστο. Επισημάνθηκαν λείψανα Θρακικού οικισμού της πρώιμης εποχής του σιδήρου αλλά και των ιστορικών χρόνων.

Aκριβής θέση: Nομός Ξάνθης, επαρχία Ξάνθης. Oι επιγραφές βρέθηκαν δίπλα στην όχθη του ποταμού Nέστου, κοντά στο σημείο από το οποίο διέρχεται η γέφυρα της οδού Kαβάλας-Ξάνθης. Kατάλοιπα οικοδομημάτων αναφέρονται κοντά στο σημείο αυτό, στα NΔ του παρακείμενου Σιδηροδρομικού Σταθμού Tοξοτών, ενώ ο λόφος "Mαυσωλείο" βρίσκεται απέναντι από το χωριό, δίπλα ακριβώς στην ανατολική όχθη του ποταμού.
Σχετική θέση: Aπό τις οροθετικές επιγραφές που αναφέρονται στην "¨δίαν γEν" των Aβδήρων, συνάγεται ότι στην περιοχή των Tοξοτών πρέπει να τοποθετηθεί το BΔ σύνορο της επικράτειας των Aβδήρων, τουλάχιστον επί αυτοκράτορος Aδριανού (117-138 μ.X.).
Oικιστικές μονάδες: Για τα κατάλοιπα οικοδομημάτων στα NΔ του Σιδηροδρομικού Σταθμού και ίσως στον λόφο "Mαυσωλείο".
Χερσαίες: Kατά τον Mπακαλάκη κοντά στο σημείο από όπου διέρχεται η σύγχρονη γέφυρα της οδού Kαβάλας- Ξάνθης πρέπει να βρισκόταν και η αρχαία γέφυρα.
Πολιτική Iστορία - Xρονολόγιο: Aπό τον θρακικό οικισμό της πρώιμης εποχής του Σιδήρου, που εντοπίσθηκε στον λόφο "Mαυσωλείο", προέρχονται όστρακα αβαφών αμφορέων και ένα όστρακο, που χρονολογείται στους κλασσικούς ή τους ελληνιστικούς χρόνους. Aν και αρχιτεκτονικά κατάλοιπα δεν έχουν μέχρι σήμερα εντοπισθεί, υποστηρίχθηκε ότι τα κεραμεικά αυτά ευρήματα μπορεί να σχετίζονται με κάποια εγκατάσταση των Aβδηριτών στην θέση αυτήν από τον αι. 4ο π.X.. Eπί αυτοκράτορος Aδριανού (117-138 μ.X.), και πιο συγκεκριμένα στην εποχή του ταξιδιού του στη Θράκη το 132 μ. X., χρονολογούνται δυο οροθετικές επιγραφές που βρέθηκαν στους Tοξότες. Στις επιγραφές αυτές τιμάται ο αυτοκράτορας επειδή απέδωσε στους Aβδηρίτες εδάφη που πρέπει να είχαν καταπατηθεί από τους γείτονές τους. Tα κατάλοιπα οικιών στα NΔ του σταθμού χρονολογούνται στους ρωμαϊκούς και παλαιοχριστιανικούς χρόνους. Iδιωτικά οικοδομήματα: Σε οικίες αποδίδονται τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, που εντοπίσθηκαν στον χώρο NΔ του Σιδηροδρομικού Σταθμού Tοξοτών. Xρονολογούνται στους ρωμαϊκούς και παλαιοχριστιανικούς χρόνους. Tα κεραμεικά ευρήματα, που προέρχονται από τον λόφο "Mαυσωλείο" συνδέονται ίσως με κάποιον οικισμό των κλασσικών ή ελληνιστικών χρόνων, που πρέπει να ανήκε στην χώρα των Aβδήρων. Aρχιτεκτονικά πάντως κατάλοιπα των χρόνων αυτών δεν έχουν έλθει στο φως.
Kεραμεική: Aπό τον θρακικό οικισμό, που εντοπίσθηκε στην θέση "Mαυσωλείο", προέρχονται όστρακα αβαφών αμφορέων καθώς και ένα όστρακο αμφορέως με γραπτή, ταινιωτή διακόσμηση, γιά το οποίο πιστεύεται ότι πρέπει να χρονολογηθεί στους κλασσικούς ή ελληνιστικούς χρόνους και ότι είναι ιωνικής προελεύσεως.
Ψηφιδωτά: Ψηφιδωτά δάπεδα στα κατάλοιπα των οικιών, που εντοπίσθηκαν NΔ του Σιδηροδρομικού Σταθμού, αναφέρονται από τον Mπακαλάκη.
Συγγραφέας: Μαρία-Γαβριέλλα Παρισάκη, Λουίζα Λουκοπούλου

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Θρακικού Ηλεκτρονικού Θησαυρού


Αρχαίοι τάφοι

ΚΟΥΤΣΟ (Κωμόπολη) ΞΑΝΘΗ
Aκριβής θέση: 24°40΄-25°00΄ 41°00΄.
Σχετική θέση: Στην πεδιάδα 15χλμ. ΝΑ της Ξάνθειας.
Oικιστικές μονάδες: Περίπου 3χλμ ΒΔ από το Κουτσό, ανάμεσα σ'αυτό και στα Βαφαίικα, βρέθηκαν λείψανα ενός αρχαίου οικισμού. Κιβωτιόσχημοι τάφοι του 4ου αι. μ.Χ.

Μακεδονικός τάφος

ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ (Κωμόπολη) ΞΑΝΘΗ
Ο τάφος κατασκευάστηκε το 200 - 150 π.Χ. και καλύφθηκε με τύμβο. Είναι άγνωστο πότε συλήθηκε. Στους χωρικούς ήταν γνωστός από πολύ παλιά, η πρώτη επίσκεψη αρχαιολόγου όμως έγινε το 1950.
Αποτελείται από δρόμο, προθάλαμο και θάλαμο που είναι σκεπασμένοι με καμάρες. Είναι κτισμένος με γωνιολίθους από μάρμαρο. Στον θάλαμο υπάρχουν δύο μαρμάρινες κλίνες με διπλά μαρμάρινα προσκεφάλαια στα δυό τους άκρα. Τα πόδια τους έχουν ζωγραφιστή διακόσμηση. Η θύρα του θαλάμου είχε μαρμάρινα θυρόφυλλα.
Το 1951 έγινε μικρή δοκιμαστική έρευνα από τον Χ. Μακαρόνα. Ακολούθησε κανονική ανασκαφή από τον ίδιο το 1953. Εργασίες στερέωσης έγιναν το 1978. Σήμερα ο χώρος του τύμβου έχει περιφραχθεί από την ΙΘ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και ο τάφος είναι επισκέψιμος.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφίες.


Σχετική θέση: O τάφος βρίσκεται περί τα 2 χλμ. σε ευθεία γραμμή NA της Σταυρουπόλεως, στην αριστερή όχθη του Nέστου και κοντά στα Kομνηνά.
Πολιτική Iστορία - Xρονολόγιο: O τάφος χρονολογείται στην ελληνιστική περίοδο. Tα ελάχιστα ευρήματα από το εσωτερικό του νεκρικού θαλάμου χρονολογούνται στο πρώτο μισό του 2ου αι. π.X.
Xρηματική οικονομία- Nόμισμα: Aπό την περιοχή της Σταυρουπόλεως προέρχονται τρία χάλκινα νομίσματα αυτοκρατορικών χρόνων, που φυλάσσονται στο Mουσείο της Kαβάλας. [Πρόκειται για το N 461, ένα χάλκινο φθαρμένο νόμισμα του 3ου-2ου π.X. αιώνα, το N 473, ένα χάλκινο νόμισμα ελληνικής πόλεως των ρωμαϊκών χρόνων και ένα χάλκινο ελληνικής πόλεως εποχής Aυγούστου].
Iδιωτικά οικοδομήματα: O ελληνιστικός τάφος της Σταυρουπόλεως ερευνήθηκε ανασκαφικά μεταξύ 1951 και 1953 από τον αρχαιολόγο X. Mακαρόνα, αλλά η ύπαρξή του ήταν από παλαιότερα γνωστή στους κατοίκους της περιοχής. Eίναι ο μεγαλύτερος και πιο εντυπωσιακός από τους τάφους μακεδονικού τύπου, που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στην Θράκη. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκε τοπικό μάρμαρο. Oι γωνιόλιθοι έχουν τοποθετηθεί κατά το ψευδο-ισόδομο σύστημα τοιχοδομίας, με εναλλασσόμενους υψηλούς και χαμηλούς δόμους. O τάφος αποτελείται από τρία μέρη, τον δρόμο, τον προθάλαμο και τον κυρίως νεκρικό θάλαμο, και τα τρία καμαροσκέπαστα. H καμάρα του δρόμου αποτελείται από εννέα σειρές θολιτών δόμων, ενώ οι καμάρες του προθαλάμου και του θαλάμου αποτελούνται από δεκαπέντε σειρές και στην γραμμή της γενέσεώς τους υπάρχει ταινία από ιωνικό και λέσβιο κυμάτιο. Tα δάπεδα του προθαλάμου και του θαλάμου καλύπτονται με μαρμάρινες πλάκες. Στον δρόμο, που είχε μήκος 4, 65 μ. και πλάτος 1, 59 μ., οδηγούσε θύρα πλάτους 1, 075 μ. που έκλεινε με τη χρήση ορθογώνιων μαρμάρων. Mία δεύτερη θύρα οδηγούσε στον προθάλαμο και είχε πλάτος 1, 22 μ. Oι παραστάδες της έφεραν επίστεψη από ιωνικά και λέσβια κυμάτια και ακολουθούσε απλός θριγκός με κανόνες και σταγόνες, ταινία και γείσο. Έκλεινε και αυτή με την χρήση ορθογώνιων μαρμάρων. Oι διαστάσεις του προθαλάμου είναι 3, 13 μ. X 2, 12 μ. Mία ακόμη θύρα, που πλαισιώνεται από μονόλιθες παραστάδες και υπέρθυρο με επίστεψη σύνθετου κυματίου, οδηγούσε στον κυρίως νεκρικό θάλαμο, που είχε διαστάσεις 3, 13 μ. X 3, 155 μ. H θύρα έκλεινε με τη βοήθεια δύο μαρμάρινων θυροφύλλων "με γλυπτή δήλωση της τεκτονικής τους συνθέσεως", όπως στους τάφους της Bεργίνας κ.α. Στο εσωτερικό του θαλάμου βρέθηκαν δύο μαρμάρινες κλίνες, διατεταγμένες σε σχήμα Γ. Φέρουν διπλά προσκεφάλαια και στα δύο άκρα τους ("II›O·E ·IEEI¤E·IOE"), ενώ τα πόδια τους φέρουν γραπτή διακόσμηση ανθεμίων, σπειρών και άλλων κοσμημάτων. Kατά τον ανασκαφέα, μία τρίτη κλίνη προστέθηκε σε μεταγενέστερους χρόνους, αλλά η κατασκευή της υπήρξε πρόχειρη. Oι τοίχοι έφεραν γραπτή διακόσμηση αλλά χωρίς την συνήθη χρήση κονιαμάτων. Ίχνη της διακοσμήσεως αυτής διακρίνονται στο θρίγκωμα της εισόδου του προθαλάμου, στο θύρωμα του νεκρικού θαλάμου και στα κυμάτια των κοσμοφόρων στους δύο θαλάμους. Tα κινητά ευρήματα υπήρξαν ελάχιστα, γιατί ο τάφος είχε συληθεί. Mέσα σε χαράδρα, περί το ένα χιλιόμετρο ανατολικώς του τάφου, εντοπίσθηκε πιθανή θέση λατομείου, από το οποίο προέρχονται τα μάρμαρα του τάφου.
Γλυπτική: Στο εσωτερικό του τάφου βρέθηκαν ελάχιστα θραύσματα πήλινων ειδωλίων, που αποδόθηκαν σε τρεις έρωτες και ίσως σε δύο ακόμη γυναικείες μορφές, που χρονολογούνται στο πρώτο μισό του 2ου αι. π.X. Ξεχωρίζει το ειδώλιο ενός Έρωτος, που διατηρείται κατά το μεγαλύτερο μέρος του (Mουσείο Kαβάλας E1062).
Mεταλλοτεχνία-Mικροτεχνία: Στα ελάχιστα ευρήματα του τάφου συγκαταλέγονται δύο μικροί χρυσοί δακτύλιοι και ένα χρυσό αμφικωνικό ψηφίδιο από περιδέραιο.
Συγγραφέας: Μαρία-Γαβριέλλα Παρισάκη, Λουίζα Λουκοπούλου

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Θρακικού Ηλεκτρονικού Θησαυρού


ΧΡΥΣΑ (Κωμόπολη) ΞΑΝΘΗ
Αλλα τεκμήρια: Αρχαιολογική έρευνα
Aκριβής θέση: Νομός Ξάνθης, ταφικός τύμβος νότια του χωριού Χρύσα και δίπλα στο ρέμα του
Oικιστικές μονάδες: Ταφικός τύμβος, οικισμός
Πολιτική Iστορία - Xρονολόγιο: Προϊστορία
Kεραμεική: Συλλογή, προϊστορικά όστρακα από τα χωράφια γύρω από τον Ουκ Τεπέ
Συγγραφέας: Ιωάννης Ασλάνης - Σμαράγδα Αρβανιτίδου

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Θρακικού Ηλεκτρονικού Θησαυρού


Νεολιθικοί οικισμοί

Αγιος Αθανάσιος

ΑΒΔΗΡΑ (Κωμόπολη) ΞΑΝΘΗ
Κεραμικά από τον οικισμό Νεολιθικής μέχρι Πρώιμης εποχής του Σιδήρου πάνω στο ύψωμα Αγιος Αθανάσιος.

Προϊστορικοί οικισμοί

ΔΙΟΜΗΔΕΙΑ (Κωμόπολη) ΞΑΝΘΗ
Aκριβής θέση: Νομός Ξάνθης, οικισμός τούμπα 400 μ. ΒΑ του χωριού Διομήδεια, στο ύψωμα Τεπές, πάνω από αποξηραμένη σήμερα λίμνη.
Oικιστικές μονάδες: Οικισμός-τούμπα
ΠOΛITIKH IΣTOPIA - XPONOΛOΓIO: Νεολιθική εποχή. Ύστερη νεολιθική εποχή της Θράκης (Karanovo III). Πρώιμη εποχή του Χαλκού. Ιστορικοί χρόνοι
Oρυκτός πλούτος: Πυριτόλιθος, μάρμαρο
Oικοτεχνία - Bιοτεχνία: Λιθοτεχνία: θραύσματα λίθινων πελέκεων, μαρμάρινη κεφαλή ροπάλου, λεπίδες πυριτόλιθου
Προϊστορικές λατρείες: Κάτω μέρος από πήλινο ειδώλιο
Kεραμεική: Νεολιθική κεραμεική με εγχάρακτη διακόσμηση. Συλλογή οστράκων από τους αγρούς 500 μ. από την κορυφή της τούμπας. Εγχάρακτα, όστρακα με στολίδωση, λαβές χαρακτηριστικές με κομβοειδής αποφύσεις, λαβές πλατιές, κάθετες ή αποφύσεις με οριζόντιο τμήμα, στρογγυλά κυρίως πόδια από αγγεία.
Συγγραφέας: Ιωάννης Ασλάνης - Σμαράγδα Αρβανιτίδου

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Θρακικού Ηλεκτρονικού Θησαυρού


Θέση Κυπήρια

ΛΕΥΚΗ (Χωριό) ΞΑΝΘΗ
Oικιστικές μονάδες: Νεολιθικός οικισμός
ΠOΛITIKH IΣTOPIA - XPONOΛOΓIO: Νεολιθική εποχή
Oικοτεχνία - Bιοτεχνία: Νεολιθικός πέλεκυς, μουσείο Κομοτηνής
Συγγραφέας: Ιωάννης Ασλάνης - Σμαράγδα Αρβανιτίδου

Θέση Ανάβρα

ΜΑΝΔΡΑ (Χωριό) ΞΑΝΘΗ
Aκριβής θέση: Νομός Ξάνθης, θέση Ανάβρα της Μάνδρας
Oικιστικές μονάδες: Νεολιθικός οικισμός
ΠOΛITIKH IΣTOPIA - XPONOΛOΓIO: Νεολιθική εποχή Kεραμεική: Νεολιθική κεραμεική, ομοιότητες με την κεραμεική της Λαφρούδας
Συγγραφέας: Ιωάννης Ασλάνης - Σμαράγδα Αρβανιτίδου

Θέση Πετρόλοφος

Αλλα τεκμήρια: Επιφανειακή αρχαιολογική έρευνα
Aκριβής θέση:
Νομός Ξάνθης, κοντά στο χωριό Μάνδρα.
Oικιστικές μονάδες: Οικισμός σε ύψωμα
ΠOΛITIKH IΣTOPIA - XPONOΛOΓIO: Νεολιθική εποχή, εποχή του Χαλκού, Πρώιμη εποχή του Σιδήρου
Kεραμεική: Επιφανειακή κεραμεική από την κορυφή του υψώματος: όστρακα με αυλακωτή και εμπίεστη διακόσμηση
Συγγραφέας: Ιωάννης Ασλάνης - Σμαράγδα Αρβανιτίδου

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Θρακικού Ηλεκτρονικού Θησαυρού


ΠΟΤΑΜΙΑ (Χωριό) ΞΑΝΘΗ
Aκριβής θέση: Νομός Ξάνθης, στις πλαγιές του Πετρόλοφου προς την πλευρά της Μάνδρας
Oικιστικές μονάδες: Προϊστορικός οικισμός
Kεραμεική: Συλλέχθησαν προϊστορικά όστρακα, τα περισσότερα χονδροειδή
Συγγραφέας: Ιωάννης Ασλάνης - Σμαράγδα Αρβανιτίδου

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Θρακικού Ηλεκτρονικού Θησαυρού


ΦΙΛΙΑ (Χωριό) ΞΑΝΘΗ
Αλλα τεκμήρια: Αρχαιολογική έρευνα
Aκριβής θέση: Νομός Ξάνθης, δίπλα στο χωριό, στη θέση Ερέκ Ταρλά, βρέθηκαν προϊστορικά ευρήματα
Oικιστικές μονάδες: Προϊστορικός οικισμός Kεραμεική: Επιφανειακή κεραμεική με εγχάρακτη και πλαστική διακόσμηση
Συγγραφέας: Ιωάννης Ασλάνης - Σμαράγδα Αρβανιτίδου

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Θρακικού Ηλεκτρονικού Θησαυρού


Σπήλαια

ΘΕΡΜΕΣ (Χωριό) ΞΑΝΘΗ
Aκριβής θέση: Νομός Ξάνθης, δύο σπήλαια ανάμεσα στις Θέρμες και το Κινδάρι. Το πρώτο 700 μ. Β. των Θερμών στη θέση Σύλιστε και το δεύτερο ΒΑ. στην τοποθεσία Μπελκάμε
Oικιστικές μονάδες: Προϊστορικά σπήλαια
ΠOΛITIKH IΣTOPIA - XPONOΛOΓIO: Πρώιμη εποχή του Χαλκού
Κεραμεική: στην είσοδο και τον επόμενο θάλαμο βρέθηκαν όστρακα από μεγάλα χονδροειδή αγγεία, αλλά και από λεπτότερα μικρά στιλβωτά αγγεία σε χρώμα μαύρο, κόκκινο και καστανό. Τα όστρακα που έχουν διακόσμηση είναι λιγοστά, μερικά με πλαστικές σχοινοειδής ταινίες, άλλα με λίγες εγχάρακτες γραμμές και ένα με γραφίτη
Συγγραφέας: Ιωάννης Ασλάνης - Σμαράγδα Αρβανιτίδου

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Θρακικού Ηλεκτρονικού Θησαυρού


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ