EN
Greek Travel Pages

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται  18  τίτλοι με αναζήτηση:  Κεντρικές σελίδες
στην ευρύτερη περιοχή: "ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ , Επαρχία , ΕΒΡΟΣ " .
Κεντρικές σελίδες (18)
   Ανάμεικτα (18)

Κεντρικές σελίδες (18)

  Ανάμεικτα

ΑΡΖΟΣ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Δημοτικό Διαμέρισμα Αρζου
Τηλέφωνο: +30 25560 51275
  Είναι ένα από τα πιο αξιόλογα μέρη της περιοχής. Στον Αρζο εγκαταστάθηκαν Έλληνες από τις περιοχές Ορτάκιοϊ και Ανδριανούπολης. Σε τύμβο που έχει ανασκαφεί βρέθηκαν πολλά αντικείμενα του 4ου π.Χ. αιώνα όπως χάλκινη ραμφόστομη οινοχόη (κανάτα), χάλκινη ρομφόστομη οινοχόη (κανάτα με λαβή) και κύπελλα που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής. Στον εορτασμό της "Ζωοδόχου Πηγής" (κινητή εορτή) γιορτάζει η εκκλησία του χωριού και διοργανώνεται πανηγύρι.
  Ο ποταμός, δίπλα στον οποίο βρίσκεται ομώνυμος οικισμός, μαρτυρείται σε ένα είδος οδοιπορικού της ύστερης αρχαιότητας πριν και μετά τη Βερόη. Ορισμένες μεσαιωνικές πηγές, βασιζόμενες σε άλλες αραιότερες, συγχέουν τον ποταμό (Arzos, Arxos) με τον Tonzos (Tuntza), αφού αναφέρουν ότι ενώνεται μαζί με δύο άλλους ποταμούς κοντά στην Αδριανούπολη.

ΔΙΚΑΙΑ (Κωμόπολη) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Δημοτικό Διαμέρισμα Δικαίας
  Κεφαλοχώρι της περιοχής έδρα του Δήμου Τριγώνου, με δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες.
  Στα Δίκαια εγκαταστάθηκαν Καβακλιώτες, Δημητρικιώτες, Αρβανίτες αλλά και μια οικογένεια Σαρακατσάνων. Οι περισσότεροι ήρθαν από το Καβακλί, το σημερινό Τοπόλοβγκραντ της Βουλγαρίας. Οι Δημητρικιώτες ήρθαν από το Δημητρίκιοϊ ακριβώς απέναντι από τον Έβρο. Οι Αρβανιτόφωνοι προήλθαν από το Μεγάλο Ζαλούφι της Ανατολικής Θράκης σημερινή Ευρωπαϊκή Τουρκία.
  Αλλάζει η διάθεση του επισκέπτη τους καλοκαιρινούς ιδίως μήνες. Την 1η του μηνός Φεβρουαρίου αναβιώνει το έθιμο του "Τρύφωνα", προστάτη των αμπελουργών. Στις 26 Οκτωβρίου εορτή του Αγίου Δημητρίου οργανώνεται μεγάλο πανηγύρι. Διασκέδαση, κέφι και γλέντι χαρίζεται σ' αυτούς που συμμετέχουν στα πανηγύρια των Δικαίων. Κάθε καλοκαίρι τον Δεκαπενταύγουστο ο Δήμος Τριγώνου διοργανώνει Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών "Ευρώπη και Παράδοση Συνάντηση στον Έβρο" στο υπαίθριο θέατρο Δικαίων.
  Ακόμη, στους τύμβους των Δικαίων ο επισκέπτης θα δει τους κεραμοσκεπείς τάφους (όσοι απ' αυτούς έχουν ανοιχθεί), μέσα στους οποίους βρέθηκαν χρυσά δαχτυλίδια, σκουλαρίκια, χάνδρες, γυάλινα δοχεία και νομίσματα του 2ου μ.Χ. αιώνα. Επίσης θα δει τους τάφους των γαιοκτημόνων της εποχής του αυτ/ρα Κομμόδου (117-192 μ.Χ.) όπου βρέθηκαν αγγεία με τέσσερις λαβές, χάλκινη πόρπη, ανάγλυφα ζάρια κ.λπ. Ο Ησύχιος μας πληροφορεί για τους τύμβους αυτούς. Η φράση "ποιείν τύμβον" σημαίνει θάπτειν.
Γεωγραφική Θέση: 67 Km βόρεια από την Ορεστιάδα
Υψόμετρo: 55 m
Κλίμα: Το κλίμα είναι ηπειρωτικό. Οι βροχές και τα χιόνια είναι συχνά φαινόμενα, ενώ οι χειμώνες χαρακτηρίζονται σαν δριμείς.

ΔΙΛΟΦΟΣ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Στο Δίλοφο βρίσκεται ο τάφος του εθνικού ήρωα των Βουλγάρων, ΚαπετάνΑντρέεφ, που τον σκότωσαν οι Τούρκοι στη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων του 1912-13. Οι κάτοικοι του Διλόφου ήρθαν από την Ανατολική και Βόρεια Θράκη.
Ιστοσελίδα Δήμου Τριγώνων
http://www.trigono.gr/cgs/index.cfm?id=1309 Ελληνικά

ΕΛΑΙΑ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Δημοτικό Διαμέρισμα Ελαίας
Τηλέφωνο: +30 25560 51274
Στην Ελαία εγκαταστάθηκαν κάτοικοι της Γυαλιάς μετά την οριοθέτηση της μεθορίου από τους συμμάχους μας, το Μάη του 1920. Τα χωράφια του χωριού βρέθηκαν στην πλευρά της Βουλγαρίας καθώς και η περίφημη Μονή της Λαμπούς. Στην Ελιά βρέθηκε πλάκα 80x50 εκ. με ανάγλυφη παράσταση γυμνού άνδρα, πιθανότατα του Ηρακλή, και δεύτερη ενός περιστεριού και σκύλου. Τα ευρήματα χρονολογούνται στους Ρωμαϊκούς χρόνους (323-330 μ.Χ.) και βρίσκονται στο Αρχαιολογικό μουσείο Κομοτηνής.

ΚΑΒΥΛΗ (Κωμόπολη) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Δημοτικό Διαμέρισμα Καβύλης
Τηλέφωνο: +30 25520 93229
Το χωριό Καβύλη βρίσκεται 8χλμ. βόρεια της πόλης Νέας Ορεστιάδας, επί της Εθνικής οδού Ν. Ορεστιάδα - Καστανεών, 6 χλμ. απ' τη δυτική όχθη του ποταμού Έβρου. Μέχρι το 1922 - 1923 το χωριό λεγόταν Εμιρλί και κατοικούνταν από 60-70 Ελληνικές οικογένειες ασχολούμενες με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία. Το Εμιρλί ήταν χτισμένο σε μέρος πεδινό και λίγο επικλινές προς τα νοτιοδυτικά όπου υπάρχει μικρό ποτάμι που όριζε τον οικισμό προς την πλευρά αυτή. Οι Έλληνες πρόσφυγες από το Ζαλουφόπουλο (Αμπαλάρ) της ανατολικής Θράκης το Φθινόπωρο του 1922 και απ' τη Σιδηρόπετρα (Ντεμίρ - Τας) της περιοχής Ορεστιάδας (Καρα Αγάτς), το καλοκαίρι το 1923, θ' αντικαταστήσουν τους κατοίκους του Εμιρλί, που θα πάρουν το δρόμο αντίστροφα, προς την Ανατολική Θράκη. Την εποχή αυτή η Επιτροπή Μετονομασίας Συνοικισμών Γενικής Διοίκησης, θα μετονομάσει τον οικισμό σε Καβύλη, δίνοντας του το όνομα της αρχαίας πόλης Καβύλης, που πιθανότατα βρισκόταν βόρεια της Ανδριανούπολης, στις νότιες υπώρειες του Αίμου, στην οποία εγκατάστησε Μακεδόνες εποίκους ο Φίλιππος Β΄, ο πατέρας του Μ. Αλεξάνδρου, αφού την κατέλαβε το 341 - 324 π.χ.

ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ (Κωμόπολη) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Δημοτικό Διαμέρισμα Καστανεών
Τηλέφωνο: +30 25520 85204
  Το χωριό Καστανιές βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και σε απόσταση 7 χλμ. από την Αδριανούπολη. Συνορεύει δια ξηράς με τη γειτονική Τουρκία σε μήκος 11 περίπου χλμ. Έχει πληθυσμό 1.516 κατοίκους, που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κατασκευή σκούπας από σαρωθρόχορτο.
  Πρόκειται για ένα απ' τα παλαιότερα χωριά της Θράκης με γηγενή ελληνικό πληθυσμό. Η γειτονία με την Αδριανούπολη προσέδωσε στο χωριό τον χαρακτήρα ενός κοσμοπολίτικου, ανεπτυγμένου και περιποιημένου τόπου.
  Σύμφωνα με πληροφορίες το παλιό όνομα του χωριού ήταν Καστανούσα ή Καστανατσός, ονομάστηκε όμως Τσιορεκ- κιοί (= τεταρτοχώρι), γιατί σε επιδημία χολέρας έχασε τα τρία τέταρτα του πληθυσμού του. Κατά τους Βαλκανικούς πολέμους 1912-13 οι Καστανιές βρέθηκαν ανάμεσα στα πυρά των Βουλγάρων και των Τούρκων. Βαρύ φόρο αίματος πλήρωσαν κατά τους εθνικούς αγώνες, μάλιστα πολλές τσιρεκιότισσες για να σωθούν απ' τις επιθυμίες των κατακτητών έπεσαν και πνίγηκαν στον Αρδα.
  Βάσει της συνθήκης της Λοζάννης οι Καστανιές παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα, λόγω της ελληνικότητας του πληθυσμού τους. Το 1923 συστάθηκε το πρώτο Τελωνείο στην ελληνοτουρκική μεθόριο, και λειτουργεί μέχρι σήμερα, ενώ το Ταχυδρομικό Γραφείο Καστανεών αποτελεί τη συνέχεια αυτού Κάραγατς. Τη δεκαετία του 1930 λειτούργησε στη μεθόριο λαϊκή όπου διατίθενταν προϊόντα των δύο χωρών γνωστή και ως Παζάρ - γκιουλέ.
  Οι Καστανιές γνώρισαν μεγάλη οικονομική ανάπτυξη χάρη στην καλλιέργεια και επεξεργασία της σκούπας μέχρι και τη δεκαετία του 1980. Στο χωριό λειτουργεί Παιδικός Σταθμός, Νηπιαγωγείο, 6/θέσιο Δημοτικό Σχολείο και βιβλιοθήκη ενταγμένη στο πρόγραμμα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου για την αναγνωσιμότητα στον Έβρο.

ΚΟΜΑΡΑ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Δημοτικό Διαμέρισμα Κομάρων
Τηλέφωνο: +30 25560 22360
Είναι πολύ παλαιό χωριό. Τα Κόμαρα δεν βρίσκονταν στη θέση που είναι σήμερα, αλλά σε απόσταση δυο περίπου χιλιομέτρων προς το νοτιοανατολικό μέρος στις όχθες του ποταμού Αρδα.
Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας η τοποθεσία αυτή ήταν τσιφλίκι ενός Τούρκου Αγά. Στο τσιφλίκι εργάζονταν Έλληνες εργάτες καταγόμενοι από την Ανδριανούπολη, το Ορτάκιοϊ και την Ανατολική Ρωμυλία. Το 1931 ο ποταμός Αρδας πλημμυρίζει και μεταφέρει τεράστια κομμάτια πάγου γκρεμίζοντας το χωριό. Οι κάτοικοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις όχθες του ποταμού και να ανέβουν πιο ψηλά κτίζοντας βάσει σχεδίου το καινούριο χωριό τους τα σημερινά Κόμαρα (έτος 1932). Είναι γνωστό από το ανάγλυφο που βρέθηκε εδώ το 1937, Ο "Θράκας ιππέας", με την επιγραφή "ΚΥΡΙΩ ΑΠΟΛΛΩΝΙ ΑΥΛΟΥΖΕΝΙΣ (ΑΥΛΟΥΖΕΝΕΩΣ) ΕΥΞΑΜΟΝΟΣ..."
Από εδώ κατάγεται ο ήρωας αντισ/ρχης Γεώργιος Σταθάτος, που μετά από φρικτά βασανιστήρια φονεύτηκε στις 23/12/1943.

ΚΡΙΟΣ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Στον Κριό ήρθαν από το Ορτακτσί της Ανδριανούπολης, που το 1877 αριθμούσε 450 κατοίκους ενώ το 1923 είχε περίπου 2.000 κατοίκους.
Ιστοσελίδα Δήμου Τριγώνων
http://www.trigono.gr/cgs/index.cfm?id=1305 Ελληνικά

ΜΑΡΑΣΙΑ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Δημοτικό Διαμέρισμα Μαρασίων
Τηλέφωνο: +30 25520 85118
  Αμέσως μετά τον Αρδα ποταμό. Μια όμορφη τοποθεσία, γι' αυτούς που αρνούνται την κοσμική ζωή. Δεν χρειάζεται να έχει κανείς κιάλια για να δει την δοξασμένη πρωτεύουσα των Θρακών Οδρυσσών και των αυτοκρατόρων, την Ανδριανούπολη. Εδώ ενώνονται οι δυο μεγάλοι ποταμοί, ο Έβρος και ο Αρδας. Στα Μαράσια βορειοθρακιώτες ενίσχυσαν τον ντόπιο πληθυσμό. Την 6η του μηνός Αυγούστου εορτή της "Μεταμόρφωσης του Σωτήρος" οργανώνεται μεγάλο πανηγύρι.
  Στην πλαγιά του χαμηλού υψώματος Φύλακες του χωριού εντοπίστηκε θέση οικισμού με χειροποίητη στιλβωμένη κεραμική με ραβδωτή και εμπίεστη διακόσμηση μαζί με θραύσματα λεπίδων πυριτόλιθου της πρώιμης εποχής του Σιδήρου.

ΜΗΛΙΑ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Χτισμένη κοντά στον Αρδα ποταμό. Υπήρχε εμπορικός σταθμός των αρχαίων, γιατί ο Αρδας ήταν πλωτός ποταμός. Στη Μηλιά υπάρχει μια σπηλιά και βρέθηκε ένα αργυρό Θασιακό τετράδραχμο του 2ου π.Χ. αιώνα. Το νόμισμα αυτό δείχνει τον εμπορικό δρόμο που ακολουθούσαν οι αρχαίοι. Στη Μηλιά βρέθηκαν επίσης υπολείμματα ναού, πιθανόν βυζαντινού, δυο κολυμβήθρες, η μία σώζεται στην εκκλησία του χωριού και η άλλη σε αυλή ιδιώτη. Βρέθηκε επίσης δάπεδο αποτελούμενο από παχιές πλάκες, τύπου τερακότα.
Ιστοσελίδα Δήμου Τριγώνων
http://www.trigono.gr/cgs/index.cfm?id=1304 (1 φωτ.) Ελληνικά

ΟΡΜΕΝΙΟ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Δημοτικό Διαμέρισμα Ορμενίου
Τηλέφωνο: +30 25560 41601
  Η βορειότερη κατοικημένη περιοχή της Ελλάδας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πνευματική της παράδοση. Είναι η βυζαντινή πόλη Τζερμιάνου, για την οποία διαβάζουμε στα σχολικά βιβλία. Είναι το παλαιό Τσιρμέν, για το οποίο γράφτηκαν αρκετές σχολικές σελίδες για τη χρονιά του 1371, όταν έγινε η απερίσκεπτη μάχη των χριστιανών που καθόρισε την τύχη της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.
  Οι χριστιανοί από τη μια πλευρά, 60.000 άτομα (Βυζαντινοί, Σέρβοι, Κροάτες, Ούγγροι) και από την άλλη οι Τούρκοι, με στρατηγό τον αρνησίθρησκο (ελληνικής καταγωγής) Γαζή Εβρενό. Τόσο σίγουροι ήταν για την υπεροχή τους οι Σέρβοι χριστιανοί, που επιδόθηκαν στην οινοποσία. Αιφνιδιάστηκαν από τους Τούρκους και έγινε το μεγάλο μακελειό. 60.000 στρατιώτες σφάχτηκαν, αιχμαλωτίστηκαν ή πνίγηκαν στον Έβρο ποταμό. Η μάχη κρίθηκε και οι Τούρκοι εδραιώθηκαν και άρχισαν την επέκτασή τους στην Βαλκανική χερσόνησο. Ο Χατζή Ιλ Μπέη από αυτό εδώ το τελευταίο χωριό πετύχαινε τα κονταροκτυπήματά του στη Βασιλεύουσα. Στο Ορμένιο εγκαταστάθηκαν οικογένειες από τον γειτονικό Πεντάλοφο, το Ουρούμκιοϊ, την Κόζλουτζια καθώς και από τη βόρεια και Ανατολική Θράκη. Την 23η του μηνός Απριλίου εορτή του Αγίου Γεωργίου οργανώνεται μεγάλο πανηγύρι.
  Σήμερα το Ορμένιο είναι ένα όμορφο χωριό που στο τελωνείο του ανοίγεται η πύλη για την Ευρώπη. Είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί προς την Βουλγαρία (Τελωνείο Ορμένιου). Έχει γίνει ίσως από τους μεγαλύτερους τελωνειακούς σταθμούς αφού τα τελευταία χρόνια το πέρασμα εκατοντάδων αυτοκινήτων ημερησίων, έχει αυξηθεί σημαντικά.
  Ο επισκέπτης μπορεί να δει εδώ στο Ορμένιο μια σπάνια λαογραφική συλλογή σε αίθουσα της κοινότητας. Στη θέση Κριός κοντά στον Έβρο βρέθηκαν χαυλιόδοντες και τμήματα γνάθου και γομφίο ενός μαστόδοντου, (Mastodon Loygirostris) χρονολογήθηκαν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στα 5-3 εκατομμύρια χρόνια πριν.

ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΣ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Δημοτικό Διαμέρισμα Πενταλόφου
Τηλέφωνο: +30 25560 61216
  Το όνομά του προέρχεται από τους πέντε λόφους, όπως και η Επτάλοφος Βασιλεύουσα. Φημολογείται ότι η καταγωγή των κατοίκων είναι Κωνσταντινοπολίτικη. Χτίστηκαν εδώ κάστρα Βυζαντινών πάνω σε αρχαία θρακικά, για να αποκρούσουν τις ορδές των βαρβάρων.
  Σήμερα είναι ένα πλούσιο και όμορφο χωριό, με πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, κυρίως το καλοκαίρι. Την 21η Μαΐου εορτή των αγίων "Κωνσταντίνου και Ελένης" οργανώνεται μεγάλο πανηγύρι. Την Καθαρή Δευτέρα αναβιώνουν το παλαιό έθιμα του "Μπέη".
  Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας και μέχρι το 1920, ήταν έδρα Δημαρχίας. Στο Δήμο Πενταλόφου υπαγόταν η Ασπάλω, η Παλαίστρα, το Δρέπανο, η Μπάρα και η Γυαλιά. Με το τοπωνύμιο Μπάρα είναι Ηπειρωτικής προελεύσεως και υπάρχουν ομώνυμα χωριά στην Ήπειρο μέχρι σήμερα, ενώ οι κάτοικοι της Γυαλιάς ήταν από τα μέρη της Στράντζας της Ανατολικής Θράκης.
  Ακόμη μια όμορφη διαδρομή για τον επισκέπτη είναι αυτή που οδηγεί στη Μπάρα και στη Γυαλιά. Εκεί θα βρει ο επισκέπτης τις δυο εγκαταλειμμένες εκκλησίες, του Αη Γιώργη και του Αγίου Αθανασίου, χτισμένες το 1880, με μια θέα καταπληκτική.
  Ο πληθυσμός άρχισε να μειώνεται. Ενώ το 1919 είχε 900 άτομα, το 1928 είχε μόνο 44 και το 1937 κανένα. Έφυγαν όλοι, γιατί η συνθήκη της Λωζάνης, με την οριοθέτηση της μεθορίου, παραχώρησε στη Βουλγαρία όλα τους τα κτήματα. Οι κάτοικοι δημιούργησαν νέα χωριά, την Ελιά, το Σπήλαιο και την Πλάτη. Το καλοκαίρι όμως αλλάζει όψη-τίποτα δεν θυμίζει τους χειμερινούς μήνες-υπάρχει ζωή και κίνηση.   Παρέμεινε όμως θαμμένος κάτω από τους τύμβους (τούμπες) ένας αρχαίος θρακικός πολιτισμός. Το 1993, στη θέση Τρεις Τούμπες, η εφορία αρχαιοτήτων άρχισε τις πρώτες ανασκαφές. Στους τύμβους αυτούς βρέθηκαν τάφοι της υστεροελληνικής εποχής, και ακόμη αρκετά αντικείμενα από την εποχή του βασιλιά των Οδρυσών, Σπαραδόκου όπως το διώβολο (ασημένιο νόμισμα Σπαραδόκου 445-435 π.χ), τετράδραχμα κ.λπ. Είναι το πρώτο διώβολο που βρέθηκε στον Ελλαδικό χώρο και κόπηκε μάλλον στην Όλυνθο.
  Τα ευρήματα αυτά έχουν τεράστια σημασία και περισσότερο τα νομίσματα, γιατί αποδεικνύουν ότι την εποχή που οι Αθηναίοι έχτιζαν την Ακρόπολη, οι Θράκες χρησιμοποιούσαν το Ελληνικό αλφάβητο και είχαν αναπτύξει οικονομικές συναλλαγές με την Αθήνα και άλλες πόλεις - κράτη.
Υψόμετρο:περί τα 360m
Κλίμα
Το κλίμα στη περιοχή είναι στο όρια μεταξύ μεσογειακού και ηπειρωτικού. Οι βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις είναι αρκετά συχνές, ενώ οι χειμώνες χαρακτηρίζονται ως ψυχροί.

ΠΕΤΡΩΤΑ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Δημοτικό Διαμέρισμα Πετρωτών
Τηλέφωνο: +30 25560 41209
  Οι πρόγονοί τους άριστοι χτίστες γεφυριών, στέριωσαν πολλές γέφυρες στον Έβρο ποταμό. Οι τοξωτές γέφυρες που κατασκευάστηκαν το 1531 μ.Χ. κοντά στο Σβίλεγκραντ της Βουλγαρίας είναι ένα από τα θαυμαστά τους έργα. Σήμερα είναι ένα όμορφο χωριουδάκι με παραδοσιακό χρώμα. Εντυπωσιάζουν οι φορεσιές των παλαιών, που αρχίζουν σιγά σιγά να στολίζουν μόνο τα μουσεία. Την 8η του μηνός Νοεμβρίου "Σύναξη Ταξιαρχών Μιχαήλ-Γαβριήλ" οργανώνεται μεγάλο πανηγύρι. Την καθαρή Δευτέρα αναβιώνεται το πατροπαράδοτο έθιμο του "Βασιλιά", μια σάτιρα-καταδίκη του Τούρκου δυνάστη που για 500 χρόνια και πλέον η παρουσία του μόλυνε ακόμη και των καθαρό αέρα των Ελλήνων. Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα και της Ζωοδόχου Πηγής οργανώνεται λαϊκό γλέντι από τις γυναίκες του χωριού με παραδοσιακές ενδυμασίες, χορό και ανάλογα τοπικά τραγούδια. Το καλοκαίρι διοργανώνονται διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις προς τιμή των μεταναστών.   Εδώ ο επισκέπτης θα δει τη σπηλιά των θρύλων, του "Κογιουμτζή την τρύπα", όπου ένας χρυσοχόος έφτιαχνε αριστουργήματα για τους φύλακες των κάστρων. Η παράδοση αναφέρει πως μερικοί κάτοικοι κατάγονται από την Μάλτα το νησί-κράτος της Μεσογείου. Μάστορες και δουλευτάδες της πέτρας ήρθαν να χτίσουν γέφυρα στον Έβρο. Aλλη εκδοχή λέει πως οι μάστορες αυτοί ήρθαν από την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία. Στα Πετρωτά σήμερα συνηθίζεται το γυναικείο όνομα Μάλτα.

ΠΛΑΤΗ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Δημοτικό Διαμέρισμα Πλάτης
Τηλέφωνο: +30 25560 51207
Η Πλάτη δημιουργήθηκε από κατοίκους της Μπάρας και λίγους της Γυαλιάς, μετά την οριοθέτηση της μεθορίου από τους συμμάχους μας, το Μάη του 1920. Στις 23 Απριλίου εορτή (κινητή) του "Αγίου Γεωργίου" οργανώνεται μεγάλο πανηγύρι. Βρέθηκαν ανάγλυφα του "Θράκα Ιππέα", σαν εικονίσματα του Αγίου Γεωργίου και ντόπια θρακικά χειροποίητα όστρακα. Ακόμη βρέθηκαν μεγάλα κομμάτια από Αττικούς γραπτούς κρατήρες του 4ου αιώνα π.X. που εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο Καβάλας και ένα χάλκινο αγαλματίδιο αλόγου της ρωμαϊκής εποχής.

ΠΤΕΛΙΑ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Δημοτικό Διαμέρισμα Πτελέας
Τηλέφωνο: +30 25560 41208
Στην Πτελές (ή Φτελιά) εγκαταστάθηκαν και πρόσφυγες από την Βρύση (Μπουνάρ Χισάρ) της Ανατολικής Θράκης. Οι κάτοικοι ήρθαν από το Ουρούμκογιου της Ανατολικής Ρωμυλίας, το σημερινό Μπ'λτσε Πόλε, κοντά στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, δίπλα στο Ιβαήλοφγκραντ. Από το Ουρούμκογιου που στα τουρκικά σημαίνει Ελληνοχώρι, ξεκίνησαν οι πρόσφυγες το Δεκαπενταύγουστο το 1925 με επικεφαλής έναν Γάλλο και τους Τσιώκο, Ζησίδη και Χρηστίδη. Έφτασαν μέχρι την Κομοτηνή αναζητώντας τόπο για εγκατάσταση, όμως πουθενά δεν τους άρεσε. Έτσι ξαναγύρισαν πίσω και εγκαταστάθηκαν στο Καργατσούδι, κοντά στην παλαιά τους πατρίδα, με τον πόθο της επιστροφής. Όμως τα χρόνια περνούσαν κι έτσι ρίζωσαν εδώ. Το Ουρούμκιοϊ αναφέρεται σε δύο βουλγαρικές απογραφές: του 1878 με 326 κατοίκους και του 1903 με 750 ψυχές.

ΡΙΖΙΑ (Κωμόπολη) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Δημοτικό Διαμέρισμα Ρυζίων
Τηλέφωνο: +30 25520 94277
Το χωρίο Ρίζια ανήκει στο Δήμο Βύσσας και απέχει μόλις 6 χλμ. από τα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας. Ο πληθυσμός του χωριού με την απογραφή του 1991 είναι 1.765 κάτοικοι. Η συνολική έκταση των Ριζίων, με τον οικισμό και τα αγροκτήματα, είναι περίπου 35.000 στρέμματα πεδιάδα. Στη βόρεια πλευρά του χωριού βρίσκεται ο ποταμός Αρδας ο οποίος αποτελεί πηγή ζωής για όλη την περιοχή, αφού από τα νερά του αρδεύονται τεράστιες εκτάσεις βοηθώντας έτσι στην αύξηση της παραγωγής των αγροτικών προϊόντων και κατά συνέπεια της οικονομικής ανάπτυξης των κατοίκων. Η ιστορία του χωριού αρχίζει σύμφωνα με μαρτυρίες των προγόνων τον 18ο αιώνα. Πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές που έγιναν, έφεραν στο φως έναν ταφικό τύμβο και μικροαντικείμενα του 2ου αι. μ. Χ., τα οποία βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο της Κομοτηνής. Όσον αφορά το όνομα του χωριού, λέγεται ότι προέρχεται από την παραγωγή ρυζιού των περασμένων χρόνων. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το όνομα συνδέεται με την ύπαρξη πλούσιων ριζωμάτων στις όχθες του ποταμού Αρδα. Αλλοι πάλι συσχετίζουν το όνομα με τον μεγαλογαιοκτήμονα ιταλό Richi που είχε επί τουρκοκρατίας όλη την έκταση της περιοχής Ριζίων.

ΣΠΗΛΑΙΟ (Χωριό) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Δημοτικό Διαμέρισμα Σπηλαίου
Τηλέφωνο: +30 25560 51241
Το Σπήλαιο δημιουργήθηκε από κατοίκους της Μπάρας μετά την οριοθέτηση της μεθορίου από τους συμμάχους μας, το Μάη του 1920 και από πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης. Τα χωράφια του χωριού Μπάρα βρέθηκαν στην πλευρά της Βουλγαρίας καθώς και η περίφημος Μονή της Λαμπούς . Στις ανασκαφές των τύμβων Σπηλαίου εκτός των άλλων ευρημάτων βρέθηκε ένα μολυβδόβουλο. Πρόκειται για ένα μοναδικό και σημαντικό εύρημα. Ανήκει στον Μαριανό, αδελφό του Βασιλείου του Α' του Μακεδόνα, που ήταν Θρακιώτης, αφού καταγόταν από την περιοχή της Ανδριανούπολης.

ΣΤΕΡΝΑ (Κωμόπολη) ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Δημοτικό Διαμέρισμα Στέρνας
Τηλέφωνο: +30 25520 93394
Το χωριό Στέρνα της επαρχίας Ορεστιάδας του Νομού Έβρου, βρίσκεται ΒΑ του νομού και εγγύτατα των Ελληνοτουρκικών συνόρων. Η Στέρνα με 1.000 περίπου κατοίκους σήμερα βρίσκεται στην ίδια ακριβώς θέση όπου εδώ και διακόσια τουλάχιστον χρόνια οι Έλληνες κάτοικοι της, μακρινοί απόγονοι των Πελοποννήσιων ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στη Θράκη, μεσούσης της Τουρκοκρατίας (εξ ου και Μάροι), αυτό ενισχύεται από την προφορική παράδοση αλλά και από τα πρώτα έγγραφα στοιχεία (τις ταφόπετρες των νεκροταφείων), που χρονολογούνται από το 1821. Ανθρωποι της ήρεμης δημιουργίας και προκοπής κρατούν ψηλά τα λάβαρα του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στο βορειοανατολικό αυτό σημείο της πατρίδας μας. Η κύρια απασχόληση των κατοίκων είναι γεωργία με δυναμικές καλλιέργειες (τεύτλα, αραβόσιτος, βαμβάκι κ.α.)

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

Αναχωρησεις πλοιων
Από

Copyright 1999-2019 ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Ε.Π.Ε.