gtp logo

Λιμάνια

ΠΛΑΚΑ (PLV) , Χωριό , ΒΑΜΟΣ , ΕΛΛΑΔΑ

Γεωγραφικά Στοιχεία

Χαρακτηρισμός τόπου Λιμάνι, Δημοτικό Διαμέρισμα
Ταχ. Κωδικός 73008
Τηλ. +30 28250
Υψόμετρο 78 μέτρα
Γ. Μήκος 24o 12' 27" E
Γ. Πλάτος 35o 26' 59" N

Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (1)

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Πλάκας

  Συνεχίζοντας απο τις Καλύβες ο δρόμος, διακλαδώνεται πρός την Αλμυρίδα. Μετά το Καστέλι, συναντούμε το παλιό μοναστήρι της Παναγίας της Κεράς, με μιά όμορφη μικρή παραλία, ενω πρός την πλευρά του Γαβαλοχωριού, σώζονται τμήματα του παλιού δημόσιου δρόμου, με μιά τοξωτή γέφυρα, και το φυλάκιο για το φόρο.
  Η Αλμυρίδα ένας μικρός ψαράδικος οικισμός, πρίν απο μερικά χρόνια, εξελίσσεται σε τουριστικό θέρετρο, για το οποίο, ο δήμος Βάμου, θα πρέπει να καταβάλει ιδιαίτερη φροντίδα. Στην είσοδο του οικισμού, έχουν ανασκαφεί από τη 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων τα ερείπια μιάς τρίκλιτης, παλαιοχριστιανικής Βασιλικής, του 6ου μΧ. αιώνα, με εξαιρετικής ποιότητας και διατήρησης ψηφιδωτά δάπεδα, πού έχουν συντηρηθεί. Στό λόφο Φοινικιάς, πάνω από τη θέση της βασιλικής σώζονται τα ερείπια ελληνορωμαικής πόλης, όπως πάνω στη μικρή νησίδα Κάργα, σε μικρή απόσταση από την Αλμυρίδα.
  Το χωριό Πλάκα είναι κτισμένο στην πλαγιά ενός λόφου με θέα στον κόλπο της Σούδας. Είναι ένας οικισμός με ενδιαφέρουσα λαική αρχιτεκτονική, πού έχει ωστόσο αρχίσει να αλλοιώνεται από την έντονη οικοδομική δραστηριότητα, κυρίως κτισμάτων γιά τουριστική χρήση. Το γύρω φυσικό περιβάλλον διατηρεί αρκετά καλά το χαρακτήρα του και προσφέρεται για περιπάτους και προς την πλευρά της ενδοχώρας, και προς την πλευρά της θάλασσας. Η Πλάκα διατηρεί αρκετά τον παραδοσιακό της χαρακτήρα, πού θα πρέπει να προστατευτεί και να υπάρξει αρχιτεκτονικός έλεγχος στις νέες οικοδομές, ώστε να μη συνεχιστεί η αλλοίωση του χώρου. Στην Πλάκα κάθε καλοκαίρι, γίνονται εκδηλώσεις κρητικής μουσικής , τα Πλακιανά, πρός τιμή του Μιχάλη Παπαδάκη, η Πλακιανού, ενος καλού λυράρη των τελευταίων χρόνων.

Επιλεγμένες επιχειρήσεις τουρισμού (1)

Γραφεία ταξιδίων

Danae Travel Bureau

Τηλέφωνο: +30 210 3247512

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ