gtp logo

Λιμάνια

ΑΙΓΙΟ (EGH) , Πόλη , ΑΧΑΪΑ , ΕΛΛΑΔΑ

Γεωγραφικά Στοιχεία

Χαρακτηρισμός τόπου Λιμάνι, Παραλία, Παραλίες ελεγχόμενες-ΥΠΕΧΩΔΕ, Λιμάνι εισόδου-εξόδου, Εδρα δήμου, Πρωτεύουσα επαρχίας, Βιότοπος, Ορμος, Εδρα Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχαία ονομασία
Αλλες ονομασίες ΒΟΣΤΙΤΣΑ, ΒΟΣΤΙΤΖΑ (Προηγούμενη)
Ταχ. Κωδικός 25100
Τηλ. +30 26910
Υψόμετρο 61 μέτρα
Γ. Μήκος 22o 4' 59" E
Γ. Πλάτος 38o 15' 0" N

Χρήσιμες πληροφορίες (4)

Λιμενική Αρχή

Λιμενικό Τμήμα Αιγίου

Τηλέφωνο: +30 26910 28888
Φαξ: +30 26910 61540

Αστυνομία

Πληροφορίες λιμένος

Λιμένας Αιγίου

Αστυνομία

Αστυνομικό Τμήμα Αιγίου

Τηλέφωνο: +30 26910 22100

Πλοηγός (3)

Ορια του όρμου

Α η Ακρα Γύφτισσα ή Ελίκη(38,16,9 Β - 22,6,8 Α) και οι εκβολές του ποταμού Μεγανείτα στα Δ (38,16,5 - 22,4,5 Α)

Εφοδιασμός λιμένος

Νερό απο το κρηπίδωμα, τρόφιμα άφθονα και καύσιμα με βυτιοφόρο πρατηρίου καυσίμων.

Αγκυροβόλια

Ορμος Αιγίου

Πλην ΒΔ μέχρι ΒΑ.

Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης (2)

Δημαρχεία

Δήμος Αιγιάλειας

Τηλέφωνο: +30 26910 22200, 24444, 26913 60600

Δημοτικά διαμερίσματα

Δημοτικό Διαμέρισμα Αιγίου

  Το Αίγιο είναι η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Αχαϊας. Κτισμένο αμφιθεατρικά στις δυτικές ακτές του Κορινθιακού κόλπου αποτελεί εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο ενώ το λιμάνι του αναφέρεται από το 1340 μ.Χ. ως ένα από τα πιο σημαντικά σημεία εξαγωγής σταφίδας και εσπεριδοειδών.
  Το Αίγιο, πρωτεύουσα της επαρχίας Αιγιάλειας, γνώρισε μεγάλες περιόδους ανάπτυξης και έγινε η αφετηρία μεγάλων ιστορικών γεγονότων καθοριστικής σημασίας για την Επανάσταση του 1821.
  Πόλη με πανάρχαια ιστορία αναφέρεται ως έδρα της Αχαϊκής Συμπολιτείας. Από δω ξεκίνησαν οι Αχαιοί για την εκστρατεία της Τροίας.
  Στα παράλια της πόλης βρίσκεται η ξακουστή εκκλησία της Παναγίας Τρυπητής ενώ κοντά στο Αίγιο είναι κτισμένο το Μοναστήρι των Ταξιαρχών. Στο Μουσείο της Μονής φυλάσσονται κειμήλια ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας. Απέναντι από την Ι.Μ. Ταξιαρχών είναι η γυναικεία Μονή Πεπελενίτσας, κτισμένη τον 15ο αιώνα στην δεξιά όχθη του ποταμού Σελινούντα.
  Στο Αίγιο ο επισκέπτης συναντά θαυμάσια νεοκλασσικά κτίσματα που αναδεικνύουν την αρχοντική όψη της πόλης. Μερικά από αυτά αποτελούν σπάνια δημιουργήματα του Ερνέστου Τσίλλερ (Ι. Μητρόπολη Αγίου, Παλαιά Αγορά κ.α.). Στα Ψηλαλώνια, την κεντρική πλατεία του Αιγίου, ο επισκέπτης απολαμβάνει μία πανοραμική θέα προς τα γαλάζια νερά του Κορινθιακού και τις απέναντι ακτές της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και τους έντονους ρυθμούς μίας ζωντανής πόλης που δεν ξεχνά ποτέ τις παραδόσεις της.
  Ανατολικά του Αιγίου βρισκόταν η Αρχαία Ελίκη. Σπουδαίο θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο της αρχαιότητας που βυθίστηκε το 373 π.Χ. στον Κορινθιακό κόλπο.
  Κοντά στο Αίγιο υπάρχουν θαυμάσια τουριστικά θέρετρα όπως η Φτέρη (σε υψόμετρο 1150 μέτρων με ξεχωριστή φυσική ομορφιά και ξακουστό ελατοδάσος), ο Λόγγος, τα Σελιανίτικα, το Λαμπίρι και άλλα γραφικά παραθαλάσσια χωριά με εξαιρετικές παραλίες και κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα.
  Από το Διακοπτό - ανατολικά του Αιγίου - ξεκινά το φημισμένο τραινάκι του Οδοντωτού για να καταλήξει στα Καλάβρυτα διασχίζοντας το μοναδικής φυσικής ομορφιάς φαράγγι του Βουραϊκού.
  Εδώ συνεχίζεται το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Μεγάλων Διαδρομών Ε4, μία από τις σημαντικότερες διαδρομές πεζοπορίας σε ολόκληρη την Ευρώπη, το οποίο μπορεί να περπατηθεί όλο το χρόνο λόγω του ήπιου κλίματος της περιοχής.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Μάρτιο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Αχαϊας (1999).

Επιλεγμένες επιχειρήσεις τουρισμού (1)

Γραφεία ταξιδίων

Danae Travel Bureau

Τηλέφωνο: +30 210 3247512

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ