gtp logo

Τοπωνύμια / Προορισμοί

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, Νομός, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


Πληροφορίες για την περιοχή


Ιστορία (1)

Σελίδες επίσημες

Ιστορία Χαλκιδικής

  Η Ελληνική μυθολογία αναφέρεται συχνά στη Χαλκιδική: στην Κασσάνδρα βρίσκεται θαμμένος ο γίγαντας του σεισμού, Εγκέλαδος. Ο Aθως πάλι σχηματίστηκε από το βράχο που έριξε εναντίον των θεών ο ομώνυμος Γίγαντας, μα και η Σιθωνία οφείλει το όνομά της στο Σίθωνα, το γιο του Ποσειδώνα. Μύθοι θα πει κανείς. Υπονοούν όμως την προσπάθεια που καταβλήθηκε για να ερμηνευτούν, από τα πολύ παλιά χρόνια, οι ιδιορρυθμίες αυτού του χώρου. Η επιστημονική έρευνα πάντως έχει καταδείξει ότι η γεωμορφολογία της παλαιοντολογικής Χαλκιδικής ήταν πολύ διαφορετική από τη σημερινή. Διαφορετική σίγουρα ήταν και η χλωρίδα και η πανίδα της. Τα απολιθωμένα λείψανα ελεφαντοειδών και άλλων εξαφανισμένων ειδών που βρέθηκαν στη Νικήτη και έχουν εντοπιστεί στα Βραστά, στην Τρίγλια κ.α. αποτελούν μάρτυρες μιας άλλης εποχής, που μάλλον δεν είδε ποτέ ανθρώπινο γένος. Επίσης τα ευρήματα στο Σπήλαιο των Πετραλώνων απέδειξαν ότι η παρουσία του ανθρώπου εδώ ξεπερνά τις 700.000 χρόνια, ενώ το κρανίο του αρχανθρώπου υπολογίζεται πως έχει ηλικία 200.000 ετών περίπου. Εγκαταστάσεις οργανωμένης κοινωνίας έχουμε στη Χαλκιδική από το 4.000 π.Χ. και οι παλαιότεροι κάτοικοί της ήταν Θράκες και Πελασγοί.
  Τον 8ο αι. π.Χ. πλήθος κατοίκων καταφθάνει στην περιοχή, προερχόμενο κυρίως από την Χαλκίδα (εξού Χαλκιδική) και την Ερέτρια. Το 5ο αι. π.Χ. οι σημαντικότερες πόλεις της είναι: Αίνεια, Γίγωνος, Λίπαξος, Ποτίδαια, Σάνη, Μένδη, Σκιώνη, Αιγαί, Νεάπολις, Αφυτις, Ολυνθος, Σερμύλη, Γαληψός, Τορώνη, Σάρτη, Σίγγος, Πύλωρος, Δίον, Κλεωναί, Ολόφυξος, Ακανθος, Στάγιρα, Απολλωνία, Αρναία, Ανθεμούς. Πολλές από αυτές αποτελούν συνέχεια προϊστορικών οικισμών, που υπήρχαν στην ίδια θέση. Στο τέλος του 5ου αι. π.Χ. οι 32 σπουδαιότερες πόλεις ιδρύουν υπό την ηγεσία της Ολύνθου, το "κοινόν των Χαλκιδέων", το οποίο θα διαλυθεί το 379 π.Χ. από τους Σπαρτιάτες. Το 348 π.Χ. ο Φίλιππος ενσωματώνει την περιοχή στο Μακεδονικό Βασίλειο. Στα Ελληνιστικά χρόνια ιδρύονται τρεις μεγάλες πόλεις: Κασσανδρεία (315), Ουρανούπολις (315) και Αντιγόνεια (στη μέση της Καλαμαριάς το 280 π.Χ.). Το 168 π.Χ. περνά στα χέρια των Ρωμαίων και παρακμάζει καθώς οι πόλεις της περιήλθαν υπό τον έλεγχο Ρωμαίων εμπόρων κυρίως.
  Το Χριστιανισμό η Χαλκιδική πρέπει να ασπάστηκε το 50 μ.Χ. (τότε δηλαδή που ο Απόστολος Παύλος πηγαίνοντας από τους Φιλίππους στη Θεσσαλονίκη είχε περάσει και από την Απολλωνία). Στους Χριστιανικούς αιώνες θα δεχθεί πολλές καταστροφικές επιδρομές όπως των Γότθων (269), των Ούννων (6ο αι.) και των Καταλανών (1307). Κατά τον 9ο αι. οργανώνεται η μοναστική πολιτεία του Αγίου Ορους. Το 855 ο Βασίλειος Α΄ ο Μακεδών με χρυσόβουλο ορίζει "του λοιπού αθορύβους και αταράχους διάγειν τους μοναχούς" έως της συντελείας του αιώνος. Κατά τον 10ο αι. ένα πλήθος μονυδρίων βρίσκονταν συγκεντρωμένο γύρω από τις Καρυές. Το 963 κτίζεται η Μονή της Μ. Λαύρας και στη συνέχεια οι υπόλοιπες 19 Μονές. Έκτοτε η Αγιώνυμη πολιτεία αποτελεί ένα ιδιόμορφο κόσμο. Τόπος μυστηρίου, της σκληρής άσκησης και του πνευματικού προσανατολισμού, μπόρεσε να διασώσει στο χρόνο τους πολύτιμους θησαυρούς του, να καλλιεργήσει την ελληνοχριστιανική παιδεία και να συνδράμει στη διάσωση της εθνικής συνείδησης στις δύσκολες για το έθνος εποχές. Μετά τον 10ο αιώνα το μεγαλύτερο μέρος της καλλιεργούμενης γης πέρασε στα χέρια των Αγιορειτών ("Μετόχια"¨). Από τους συνοικισμούς δε των κολίγων των μονών προήλθαν πολλά νέα χωριά, που αναπτύχθηκαν πλάι στα υπάρχοντα. Μετά το 12ο αιώνα στα πλαίσια της τότε διοικητικής μεταρρύθμισης διαιρέθηκε στα καπετανίκια: Καλαμαριάς, Ερμηλείας, Ιερισσού, Κασσανδρείας και Λογγού. Στα μέσα του 14ου αιώνα ένα μεγάλο μέρος της Χαλκιδικής προσαρτήθηκε στο Σερβικό κράτος, ενώ πριν την υποδούλωση στους Τούρκους η Κασσάνδρα και άλλες παραλιακές περιοχές βρέθηκαν υπό τους Βενετούς.
  Το 1430 υποδουλώθηκε στους Τούρκους και αποτέλεσε τμήμα του σαντζακιού της Θεσ/νίκης . Διαιρέθηκε σε τρεις φορολογικές περιφέρειες: της Κασσάνδρας, περιοριζόμενη στα φυσικά όριο της Χερσονήσου, των Χασικοχωρίων, που περιλαμβάνει "όλη την καλλιεργήσιμη γη και τα ήμερα βουνά που εκτείνονται ως τον Τορωναίο και το Θερμαϊκό" και τέλος των Μαντεμοχωρίων. Ξεχωριστή βέβαια περιοχή αποτελούσε το Αγιο Όρος. Παρά τα ειδικά προνόμια κάθε περιφέρειας, την περίοδο της δουλείας οι Χαλκιδικιώτες υπέφεραν, όπως και οι υπόλοιποι έλληνες, από τις αυθαιρεσίες της τυραννικής εξουσίας. Μπόρεσαν όμως και την πίστη τους να μη χάσουν και την εθνική τους συνείδηση να διατηρήσουν. Στα τέλη του 18ου αιώνα όλες οι περιφέρειες σημειώνουν ανάπτυξη (αύξηση σιτοπαραγωγής, μεταξοσκωληκοτροφία, κτηνοτροφία). Εξαιτίας αυτής της ευημερίας τα παραλιακά χωριά αντιμετωπίζουν πολλές επιδρομές πειρατών. Στα Μαντεμοχώρια μάλιστα η Πύλη το 1775 εμπιστεύεται την εκμετάλλευση των αργυρωρυχείων στα 12 μεγάλα χωριά της περιοχής - στο "Κοινό των Μαδεμίων" - κι έτσι δημιουργείται ένας εκτεταμένος μεταλλευτικός συνεταιρισμός με χωριστή δική του κοινοτική διοίκηση. Τον Μάιο του 1821 επαναστατεί, υπό την ηγεσία του Εμμανουήλ Παππά, χωρίς επιτυχία με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς. Θα δυναμώσει όμως πάλι και το 1854 θα συγκλονιστεί από νέα επανάσταση υπό τον Τσιάμη Καρατάσο. Επαναστατικός αέρας έπνευσε στη Χαλκιδική και το 1878, όμως οι Τούρκοι πήραν έγκαιρα προληπτικά μέτρα και η κίνηση ματαιώθηκε. Στις αρχές του αιώνα μας η Χαλκιδική παίρνει μέρος στο Μακεδονικό Αγώνα. Πολλοί Χαλκιδικιώτες όχι μόνο συμμετέχουν στα διάφορα σώματα των Μακεδονομάχων, αλλά φτιάχνουν και οι ίδιοι μικρότερα σώματα και πολεμούν κατά των κομιτατζήδων. Η πολυπόθητη ελευθερία θα έλθει τελικά τον Οκτώβριο του 1912.
  Το 1922, τέλος, με την εγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων από την Μ. Ασία άρχισε μια καινούρια φάση στην ιστορία της Χαλκιδικής. Πλάι στα ντόπια χωριά φύτρωσαν 27 καινούρια, η συμβολή των οποίων στην οικονομική και πολιτιστική εξέλιξη της Χαλκιδικής είναι σοβαρότατη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχίας Χαλκιδικής


Πολιτική γεωγραφία (1)

Δήμοι & κοινότητες νομών

Νομός Χαλκιδικής

Στο νομό Χαλκιδικής συνιστώνται, με το Ν.2539/97 (Σχέδιο Καποδίστρια),οι κατωτέρω δήμοι:
1. Ανθεμούντα, 2. Αρναίας, 3. Ζερβοχωρίων, 4. Καλλικράτειας, 5. Κασσάνδρας, 6. Μουδανιών, 7. Ορμυλίας, 8. Παλλήνης, 9. Παναγίας, 10. Πολυγύρου, 11. Σιθωνίας, 12. Σταγίρων-Ακάνθου, 13. Τορώνης, 14. Τρίγλιας.

Πληροφορίες για τον τόπο (7)

Κόμβοι τοπικής αυτοδιοίκησης

Νομαρχία Χαλκιδικής

Σελίδες Υπουργείου Πολιτισμού

Νομός Χαλκιδικής

Στην ακόλουθη ιστοσελίδα θα βρείτε έναν interactive χάρτη με όλα τα μνημεία και μουσεία του νομού, με σχετικές πληροφορίες και φωτογραφίες.

Κόμβοι, εμπορικοί

Σελίδες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

Σελίδες εμπορικού κόμβου

Σελίδες ιδιωτών & άλλες

Χάρτες

Αξιοθέατα (1)

Παραδοσιακοί οικισμοί

Αρχιτεκτονική - Σπίτια της Χαλκιδικής

Photo Album (1)

Links

Διαμονή & διασκέδαση (3)

Κόμβοι επίσημοι

Eνωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής

Ενωση Κάμπινγκ Χαλκιδικής

Σελίδες επίσημες

Θέματα γραμμάτων & τεχνών (2)

Links

Ενδυμασίες - Λαϊκή Τέχνη

Χαλκιδικιώτικα "Μασάλια" & ευτράπελα

Προϊόντα (1)

Links

Συγκοινωνίες (1)

Δρομολόγια λεωφορείων

ΚΤΕΛ Χαλκιδικής

Χρήσιμες πληροφορίες (2)

Σελίδες επίσημες

Links

Greek Taxi tour around Halkidiki

Σύλλογοι Πολιτών (1)

Απόδημος Ελληνισμός

Aristotelis Society of Halkidiki

Τηλέφωνο: +1 718 2785652
Φαξ: +1 718 2389531

Επαγγελματικές Ενώσεις (1)

Τουριστικών επαγγελμάτων

Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής

  Η Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής ιδρύθηκε το 1982, είναι επαγγελματικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα τον Πολύγυρο Χαλκιδικής, γραφεία στη Θεσσαλονίκη και μέλη ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νομό Χαλκιδικής.
  Εκπροσωπεί σήμερα περίπου το 40-45% των ξενοδοχειακών μονάδων του νόμου και το 75% των ξενοδοχειακών κλινών. Το δυναμικό αυτό μας επιτρέπει να διαδραματίζο υμε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του τουρισμού στη Χαλκιδική και ευρύτερα στη Βόρεια Ελλάδα.
  Οι ενέργειές μας αποδεικνύουν ότι έχουμε αναλάβει με μεγάλη υπευθυνότητα και σοβαρότητα το ρόλο αυτό. Οι δραστηριότητες που έχ ουμε αναπτύξει έως σήμερα μας αναδεικνύουν σαν ένα από το υ ς δυναμικότερους επαγγελματικούς φορείς της χώρας μας.
  Ειδικότερα η Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, εδώ και χρόνια, έχει κατά πολύ ξεπεράσει τις συμβατικές δραστηριότητες ενός επαγγελματικού σωματείου, που αναφέρονται κυρίως στην προώθηση των επαγγελματικών συμφερόντων των μελών της υπό τη στενή έννοια του όρου, αναλαμβάνοντας δραστηριότητες και πρωτοβουλίες ευρύτατης αναπτυξιακής διάστασης, σε συνεργασία με τις τοπικές, Νομαρχιακές και Περιφερειακές αρχές με κρίσιμο και καθοριστικό χαρακτήρα.
Ειδικότερα η Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής δραστηριοποιείται:
:: Στο σχεδιασμό, τη μελέτη και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για τις νέες τάσεις που αναπτύσσονται στην αγορά του τουρισμού και τις αναγκαίες προσαρμογές του συνόλου των τουριστικών υπηρεσιών στη ζήτηση του τουριστικού προϊόντος.
:: Στην προώθηση νέων τεχνολογιών στις τουριστικές υπηρεσίες με σκοπό τη διείσδυση σε νέες αγορές και την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών προς τους πελάτες.
:: Στην υλοποίηση ενεργειών συλλογικού χαρακτήρα για την προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, την ανάδειξη ποιοτικά αναβαθμισμένου προφίλ υπηρεσιών και την προώθηση δραστηριοτήτων οικολογικού χαρακτήρα, σε συνεργασία με τους Τ οπικούς και Νομαρχιακούς φορείς.
:: Στη μελέτη και το σχεδιασμό για την ανάπτυξη ενεργειών διαφοροποίησης του προσφερόμενου τουριστικού πακέτου, όπως προώθηση των μορφών εναλλακτικού το υρισμού, ενδυνάμωση σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση των πολιτιστικών και λαογραφικών εκδηλώσεων κ.α.
:: Στην οργανωμένη προβολή-διαφήμιση της Χαλκιδικής σε μεγάλες αγορές στόχους (ανατολική και δυτική Ευρώπη και την εσωτερική αγορά ) σε συνεργασία με τους Νομαρχιακούς και Περιφερειακούς φορείς, με συμμετοχή σε όλες σχεδόν τις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, με διαφημιστικές καταχωρήσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο , με οργανωμένες παρουσιάσεις της Χαλκιδικής σαν τουριστικό προορισμό σε μεγάλους tour operator και μικρότερα τουριστικά γραφεία, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Στα πλαίσια της οργανωμένης διαφημιστικής μας προβολής, συνεργαζόμαστε, εδώ και χρόνια, με εξειδικευμένα γραφεία δημοσίων σχέσεων στη Μ. Βρετανία και τη Γερμανία.
:: Στην προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Χαλκιδικής μέσω της δημιουργίας εντύπων (έντυπο περιηγητικού τουρισμού, έντυπο λαογραφικών εκδηλώσεων, οδηγός ξενοδοχείων, έντυπο γενικών πληροφοριών Χαλκιδικής , χάρτες ) και μέσω του Internet.
:: Στην οργάνωση και συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
:: Στην διοργάνωση προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης για ανέργους και εργαζομένους μέσω του Κ . Ε . Κ . Ινστιτούτο Τουριστικής Ανάπτυξης Μακεδονίας (ΙΤΑΜ). Τα προγράμματα σχεδιάζονται με γνώμονα τις ανάγκες της αγοράς εργασίας στον τουρισμό στη Χαλκιδική και προσφέρουν στους εκπαιδευόμενους εκείνες τις εξειδικευμένες γνώσεις που θα τους βοηθήσουν να βρούν ή να διατηρήσουν την εργασία τους και να συμβάλλουν στην ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών.

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ