gtp logo

Τοπωνύμια / Προορισμοί

ΜΙΚΡΗ ΠΡΕΣΠΑ, Λίμνη, ΦΛΩΡΙΝΑ


Πληροφορίες για την περιοχή


Κεντρικές σελίδες (1)

Ανάμεικτα

Εθνικός Δρυμός

  Μοναδικό το τοπίο για τον επισκέπτη. Από τον αυχένα του βουνού που εισχωρεί στη λίμνη της Μεγάλης Πρέσπας βλέπει αριστερά το χωριό των Ψαράδων, βόρεια τη Μεγάλη Πρέσπα καταγάλανη και με διάφανα νερά και στο βάθος μια ψηλή οροσειρά, το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου χιονισμένη και με φωλιασμένο στον μεσημβρινό θύλακα τον ιστορικό οικισμό του Αγίου Γερμανού.
  Μπροστά βρίσκεται η πλατιά λωρίδα γης πάνω στα νερά της Μικρής Πρέσπας. Εδώ η όχθη είναι βαλτώδης, γεμάτη νούφαρα και πυκνές καλαμιές, όπου φωλιάζουν τα σπανιότερα είδη του φτερωτού βασιλείου. Αντίθετα, οι όχθες της Μεγάλης (πέστροφες, πεταλούδες, κέφαλοι, τσιρόνια) διαφέρουν από αυτά της Μικρής Πρέσπας (γριβάδια, σκουμπούζια, γουλιανοί, πέστροφες, τσιρόνια και χέλια).
  Ο Εθνικός Δρυμός των Πρεσπών είναι ένας από τους δέκα Εθνικούς Δρυμούς της Ελλάδας και ιδρύθηκε κυρίως για να προστατευθούν τα σπάνια είδη πουλιών - πελεκάνοι, κορμοράνοι, ερωδιοί, αρπακτικά - που φωλιάζουν μέσα του, καθώς και μια συστάδα (μοναδική στην Ευρώπη) από αιωνόβια κυπαρισσόδενδρα. Εκτός από αυτά, η ίδρυση του Δρυμού δικαιολογείται και από τα παρακάτω:
•  Το τοπίο που δημιουργούν οι λίμνες και τα γύρω βουνά είναι εξαιρετική ομορφιάς.
•  Μέσα στον περιορισμένο χώρο του Εθνικού Δρυμού υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία βιοτόπων.
•  Ο αριθμός των ειδών της χλωρίδας και της πανίδας που υπάρχουν στην περιοχή - είναι, σε σχέση με την έκτασή της, από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη και ολόκληρη την Ευρώπη.
•  Οι παραδοσιακοί οικισμοί και τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία της Πρέσπας είναι υψηλής αισθητικής και επιστημονικής αξίας.
  Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να συναντήσει κανείς τα σπάνια υδρόβια πουλιά, του πελεκάνους, τους ερωδιούς, τους κορμοράνους κατά τις αναπαραγωγικές τους διαδικασίες. Εκτός από τις υπέροχες πανοραμικές όψεις της λίμνης που βλέπει ο επισκέπτης από τα ψηλά σημεία, όλα τα αξιοθέατα χαρακτηρίζονται από μικρή, διακριτική κλίμακα και για αν τ’ απολαύσει κανείς πρέπει να τα πλησιάσει, να τα "αναγνωρίσει", να σκύψει πάνω τους και να τα αισθανθεί από κοντά.
  Κάθε γωνιά στον Εθνικό Δρυμό έχει τις δικές της ομορφιές και τον δικό της χαρακτήρα.
(κείμενο: Ανδρέας Ανδρέου)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Φλώρινας - Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Φλώρινας.

Πληροφορίες για τον τόπο (2)

Γενικές

Μικρή Πρέσπα

Η επιφάνεια της λίμνης στον Ελληνικό χώρο είναι 43,5 τετρ. χλμ. Η λίμνη παγώνει τον χειμώνα.

Links

Society for the Protection of Prespa

Χαρακτηριστικά του τόπου (1)

Εθνικοί δρυμοί

Εθνικός Δρυμός Πρεσπών (από το 1974)

Βιότοποι (1)

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Λίμνη Μικρή Πρέσπα & Λίμνη Μεγάλη Πρέσπα

Αξιοθέατα (1)

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Πλατύ, Οπάγια, Βρωμολίμνη, Παρατηρητήριο

  Ανατολικά από το χωριό Πλατύ και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου, τον οποίο η τοπική παράδοση θέλει αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος και τον ονομάζει Αγία Σωτήρα, έργο του 16ου αιώνα με πλούσια εσωτερική ζωγραφική διακόσμηση. Κοντά στην Μικρή Πρέσπα κείτονται τα ερείπια του οικισμού Οπάγια. Η περιοχή που ορίζεται από την Οπάγια και τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο ως την τοποθεσία Κούλα αποτελεί ένα από τα πιο ευαίσθητα τμήματα του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού. Η Βρωμολίμνη αποτελείται από δύο εσωτερικές λιμνούλες που επικοινωνούν με τα νερά της Μικρής Πρέσπας. Εδώ βρίσκονται σημαντικές αποικίες πελεκάνων και κορμοράνων. Ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει τα πουλιά με κιάλια ή τηλεσκόπιο από το ξύλινο παρατηρητήριο στα βόρεια της περιοχής κοντά στο δρόμο. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα σημεία για παρατήρηση πουλιών στην Πρέσπα την άνοιξη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Πρεσπών


GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ