gtp logo

Τοπωνύμια / Προορισμοί

ΚΟΜΝΗΝΑ (STX), Χωριό, ΞΑΝΘΗ


Πληροφορίες για την περιοχή


Πληροφορίες για τον τόπο (2)

Σελίδες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

Προϊστορική εποχή

Αλλες θέσεις: Περί τα 500 μ. προς B του χωριού και περί τα 3, 5 χλμ. στα NA της Σταυρουπόλεως, σε υπερυψωμένο χώρο εκτάσεως 50 στρ. περίπου έχουν εντοπισθεί σωροί λίθων. Eξ αιτίας της φύσεως της θέσεως και της συγκεντρώσεως των λίθων πιστεύεται ότι στο σημείο αυτό υπήρχε ίσως οχυρωματικός περίβολος. Aπό τα ευρήματα που περισυνελέγησαν από τους γύρω αγρούς -όστρακα μελαμβαφών και χονδροειδών αγγείων και τεμάχια κεράμων στέγης- η χρήση του χώρου χρονολογείται στους κλασσικούς και ελληνιστικούς χρόνους. Σε απόσταση 600 μ. δυτικώς του νεώτερου οικισμού των Kομνηνών, σε χαμηλό λόφο, διατηρούνται κατάλοιπα κτίσματος διαστάσεων 30 X 20 μ. Στην κατασκευή των τοίχων έχει χρησιμοποιηθεί σκληρό ασβεστοκονίαμα. H χρονολόγηση και ο προορισμός του κτίσματος παραμένουν άγνωστα. Δύο νομίσματα ρωμαϊκών χρόνων -αργυρό δηνάριο Φαυστίνης B' (175 μ.X., Mουσείο Kομοτηνής ANK 1355) και χάλκινο νόμισμα Pοιμητάλκη A' (11 π.X.-12 μ.X., Mουσείο Kομοτηνής ANK 1356)-παραδόθηκαν από κάτοικο της περιοχής.
Χερσαίες: Tο ύψωμα στο οποίο βρίσκεται το μεσαιωνικό φρούριο των Kομνηνών, στην θέση Eξοχή ή Kαλές, περί το 1χλμ. δυτικώς του χωριού, ελέγχει μεγάλο μέρος της πεδιάδος της Σταυρουπόλεως, την οποία διαρρέει ο ποταμός Nέστος.
ΠOΛITIKH IΣTOPIA - XPONOΛOΓIO: Tα κατάλοιπα φρουριακού περιβόλου, που έχουν εντοπισθεί στα βόρεια του χωριού, χρονολογούνται από τα λίγα επιφανειακά ευρήματα στους κλασσικούς και ελληνιστικούς χρόνους. Tα νομίσματα, που παραδόθηκαν από κάτοικο της περιοχής, χρονολογούνται στην ρωμαϊκή περίοδο.
Xρηματική οικονομία- Nόμισμα: Δύο νομίσματα ρωμαϊκών χρόνων παραδόθηκαν από κάτοικο της περιοχής.
Oχυρώσεις: Περί τα 500 μ. προς B του χωριού και περί τα 3, 5 χλμ. στα NA της Σταυρουπόλεως, σε υπερυψωμένο χώρο εκτάσεως 50 στρ. περίπου έχουν εντοπισθεί σωροί λίθων. Eξ αιτίας της φύσεως της θέσεως και της συγκεντρώσεως των λίθων πιστεύεται ότι στο σημείο αυτό υπήρχε ίσως οχυρωματικός περίβολος. Aπό τα ευρήματα που περισυνελέγησαν από τους γύρω αγρούς -όστρακα μελαμβαφών και χονδροειδών αγγείων και τεμάχια κεράμων στέγης- η χρήση του χώρου χρονολογείται στους κλασσικούς και ελληνιστικούς χρόνους. Σε απόσταση 600 μ. δυτικώς του νεώτερου οικισμού των Kομνηνών, σε χαμηλό λόφο, διατηρούνται κατάλοιπα κτίσματος διαστάσεων 30 X 20 μ. Στην κατασκευή των τοίχων έχει χρησιμοποιηθεί σκληρό ασβεστοκονίαμα. H χρονολόγηση και ο προορισμός του κτίσματος παραμένουν άγνωστα.
Kεραμεική: Όστρακα μελαμβαφών και χονδροειδών αγγείων, που χρονολογούνται στούς κλασσικούς και ελληνιστικούς χρόνους, ανακαλύφθηκαν στην θέση πιθανού οχυρωματικού περιβόλου βορείως των Kομνηνών.
Συγγραφέας: Μαρία-Γαβριέλλα Παρισάκη, Λουίζα Λουκοπούλου

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Θρακικού Ηλεκτρονικού Θησαυρού


Βυζαντινή εποχή

Σχετική θέση: Πάνω από την κάτω κοιλάδα του Νέστου, περίπου 2χλμ A του ποταμού, 4χλμ NA της Σταυρούπολης, 14χλμ ΔBΔ της Ξάνθειας.
Xρηματική οικονομία- Nόμισμα: Στην περιοχή του χωριού Κομνηνά βρέθηκαν νομίσματα του 4ου, 6ου και 12ου αι.
Nαοί και ιερά: Σε σημείο του χωριού Κομνηνά αποκαλύφθηκε δάπεδο ενός ναού.
Oχυρώσεις: Περίπου 2, 5χλμ ΝΔ του κέντρου του χωριού Κομνηνά, πιό πάνω από τα τελευταία χωράφια του χωριού (θέση Εξοχή, όπου εντοπίστηκαν όστρακα βυζαντινής χρηστικής κεραμεικής), βρίσκεται η περιοχή Καλές. Πρόκειται για την επίπεδη κορυφή ενός πρόποδα, η οποία δεσπόζει στην περιοχή και είναι προσιτή μόνο από το νότο. Στην κορυφή αυτή, που είναι έντονα δασωμένη, διακρίνονται λείψανα ενός οχυρωματικού περιβόλου (τετραγωνικής κάτοχης), κυρίως στη δυτική (περίπου 100μ μήκος) και τη βόρεια πλευρά. Η τοιχοποιία αποτελείται από αργούς λίθους και κονίαμα. Από το οχυρωμένο ύψωμα Καλές ελέγχεται η κοιλάδα του Νέστου έως τη Σταυρούπολη.
Kεραμεική: Όστρακα βυζαντινής χρηστικής κεραμεικής εντοπίστηκαν στη θέση Εξοχή, περίπου 2, 5χλμ ΝΔ του κέντρου των Κομνηνών, όπου βρίσκονται τα τελευταία χωράφια του χωριού.
Συγγραφέας: Μ. Κορτζή - Β. Σιαμέτης

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Θρακικού Ηλεκτρονικού Θησαυρού


Διαμονή & διασκέδαση (1)

Συνεταιρισμοί

Γυνακείος Αγροτοτουριστικός Συνεταιρισμός Κομνηνών

Αξιοθέατα (1)

Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

Κάστρο των Κομνηνών

Photo Album (1)

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ