gtp logo

Τοπωνύμια / Προορισμοί

ΠΑΡΑΔΗΜΗ (KOM), Χωριό, ΚΟΜΟΤΗΝΗ


Πληροφορίες για την περιοχή


Αρχαιολογικοί χώροι (2)

Νεολιθικοί οικισμοί

Ο νεολιθικός οικισμός της Παραδημής θεωρείται ο σημαντικότερος της ελληνικής Θράκης και ένας από τους πιο γνωστούς της Ν. Α. Βαλκανικής.

Oικιστικές μονάδες: Επιχώσεις πάχους 4, 5 μ. περιλαμβάνουν 17 οικιστικά στρώματα τα οποία ταξινομούνται σε 5 φάσεις. Από αυτές οι I-IV ανήκουν στην νεολιθική εποχή και η φάση V στην εποχή του χαλκού
ΠOΛITIKH IΣTOPIA - XPONOΛOΓIO: Παραδημή Ι, ΙΙ, ΙΙΙ αντίστοιχες με Καράνοβο ΙΙΙ Νεολιθική εποχή- 5000-4500 π.Χ. Πρώιμη εποχή του χαλκού- στην επιφάνεια του οικισμού, στο ανώτατο μέρος των επιχώσεων (Τροία Ι)
Oρυκτός πλούτος: Πυριτόλιθος και οψιανός
Προϊστορικές λατρείες: Νεολιθικό αντικείμενο με εγχάρακτες παραστάσεις
Iδιωτικά οικοδομήματα: Τετράγωνες οικίες (4-5 μ. πλάτος και 5-6 μ. μήκος). Οι τοίχοι είναι φτιαγμένοι από πασσάλους στη σειρά, πλέξιμο ενδιάμεσα με κλαδιά και επάλειψη του όλου με πηλό. Κοντά στο βορεινό τοίχο του οικήματος υπάρχει η εστία και η αποθήκη. Οι οικίες είναι τοποθετημένες πολύ κοντά η μια με την άλλη και οι πληροφορίες για τον μεταξύ τους χώρο είναι ελλειπείς
Κεραμεική: Veselinovo- Paradimi Gruppe Paradimi I, I a, I b : χαρακτηριστικό του "Πολιτισμού της Παραδημής" είναι τα μονόχρωμα αγγεία, σκοτεινών γενικά αποχρώσεων (καστανά, μελανοκάστανα ή ερυθροκάστανα), στιλβωμένα, συχνά μαύρα σε μία ζώνη κάτω από το χείλος (black topped) ή σπανιότερα κόκκινα στο χείλος και μελανά πιο κάτω (red topped). Στα σχήματα αγγείων παρατηρείται ένα έντονο ξεχώρισμα του πάνω μέρους από το κάτω, που συνήθως είναι κωνικό, χωρίς βάση και το περίγραμμα συνήθως γωνιώδες. Παράλληλα υπάρχουν αβαθείς λοπάδες με τέσσερα πόδια. Μικρές φιάλες με γωνιώδες περίγραμμα, "βωμοί". Εγχάρακτα αγγεία με γραμμική διακόσμηση. Μεγάλα αποθηκευτικά αγγεία. Μικρές ευρύστομες φιάλες. Οι λαβές των αγγείων παρουσιάζουν αποφύσεις κερατοειδείς ή κομβιόσχημες. Paradimi II, II a, II b : συνεχίζονται τα μονόχρωμα αγγεία, επικρατεί η γραπτή κεραμεική του τύπου "μελανό σε ερυθρό" (black- on- red), μικρό ποσοστό γραπτών ή διακοσμημένων αγγείων, μαύρο σε κρεμ, στιλβωτή διακόσμηση.
Συγγραφέας: Ιωάννης Ασλάνης - Σμαράγδα Αρβανιτίδου

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Θρακικού Ηλεκτρονικού Θησαυρού


Πληροφορίες για τον τόπο (1)

Σελίδες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων

Παραδημή (βυζαντινή εποχή)

Σχετική θέση: Στην βόρεια παράκτια πεδιάδα του Αιγαίου, 7χλμ ΝΔ από Κουμουτζηνά.
Oικιστικές μονάδες: Κοντά στην Παραδημή υπάρχουν ίχνη οικισμού της προϊστορικής, κλασικής και ελληνιστικής εποχής. Στην περιοχή Συκιές, 1, 2χλμ ΑΒΑ της Παραδημής και 1, 7 χλμ ΝΝΔ του Μεσοχωρίου, στο χώρο ενός προϊστορικού οικισμού, εντοπίστηκαν όστρακα βυζαντινής κεραμεικής.
Kεραμεική: Στην περιοχή Συκιές, 1, 2χλμ ΑΒΑ της Παραδημής και 1, 7 χλμ ΝΝΔ του Μεσοχωρίου, στο χώρο ενός προϊστορικού οικισμού, εντοπίστηκαν όστρακα βυζαντινής κεραμεικής.
Συγγραφέας: Μ. Κορτζή - Β. Σιαμέτης

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Θρακικού Ηλεκτρονικού Θησαυρού


Τοπωνύμια (1)

Συνώνυμα τοπωνύμια

Παραδημώ

Σχετική θέση: Οχυρό στην περιοχή που βρίσκεται κοντά στα Κουμουτζηνά. Η ακριβής θέση του φρουρίου είναι άγνωστη.
ΠOΛITIKH IΣTOPIA - XPONOΛOΓIO: Όταν ο Ματθαίος Καντακουζηνός κατέλαβε τα Κουμουτζηνά στα 1344 για λογαριασμό του πατέρα του, μεταβιβάστηκε στην κυριαρχία του και το κοντινό φρούριο Παραδημώ, όπως και οι Ασώματοι, το Κρανοβούνιον και το Στυλάριον.
Το όνομα του φρουρίου φέρει σήμερα το χωριό Παραδημή.
Συγγραφέας: Μ. Κορτζή - Β. Σιαμέτης

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Θρακικού Ηλεκτρονικού Θησαυρού


GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ