gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικοί χώροι για το τοπωνύμιο: "ΕΞΑΜΙΛΙΑ Κωμόπολη ΚΟΡΙΝΘΟΣ".


Αρχαιολογικοί χώροι (1)

Αρχαία τείχη

Τα Διίσθμια τείχη

  Ο Ισθμός της Κορίνθου είναι μια στενή λωρίδα γης που χωρίζει την Πελοπόννησο από την ηπειρωτική Ελλάδα και αποτελεί κατά συνέπεια το μοναδικό πέρασμα από το βορρά προς την περιοχή. Για το λόγο αυτό διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορική εξέλιξη του τόπου. Οι Πελοποννήσιοι επανειλημμένα οχύρωσαν το στενό προς τα νότια του καναλιού με μία σειρά τειχών, τα ονομαζόμενα Διίσθμια. Τα τελευταία χρόνια εντοπίστηκαν στα νότια του ιερού του Ποσειδώνα τα θεμέλια ενός τείχους κυκλώπειας κατασκευής, που πρέπει να κτίσθηκε στα τέλη της Μυκηναϊκής εποχής, ως φραγμός στην κάθοδο των Δωριέων.
  Σε μεγάλο μήκος σώζεται το λεγόμενο Εξαμίλιο τείχος, έργο της εποχής του Ιουστινιανού, που ανοικοδομήθηκε το 1415 από το Μανουήλ Β' Παλαιολόγο και το 1443 από τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο. Το 1446 έπεσε οριστικά στους Τούρκους. Είχε μήκος 7.300μ, πάχος 3μ, 153 πύργους και δύο μεγάλα φρούρια στα δύο άκρα του Ισθμού. Για την οικοδόμησή του έγινε χρήση αρχαίου οικοδομικού υλικού από το ιερό του Ποσειδώνα, σε τέτοιο βαθμό, ώστε για μεγάλο διάστημα θεωρείτο έργο της κλασικής αρχαιότητας.
Το κείμενο παρατίθεται το Νοέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ