gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικοί χώροι για το τοπωνύμιο: "ΚΑΦΥΑΙ Αρχαία πόλη ΛΕΒΙΔΙ".


Αρχαιολογικοί χώροι (2)

Αρχαίες πόλεις

Αρχαιολογικός χώρος Καφυών

  Δυτικά του Αρκαδικού Ορχομενού, υπάρχει πόλη αξιόλογη, οι αρχαίες Καφυές, που άφησαν τ' όνομά τους στο ανάχωμα που είδε ο Παυσανίας στον κάμπο της Κανδήλας. Σήμερα μπορεί να δει κανείς ανατολικά από το χωριό Χωτούσα λείψανα του τείχους και των πύργων του που μοιάζουν με τα τείχη του Ορχομενού και της Μαντινείας. Στις Καφυές υπήρχε μία περίφημη κρήνη, που ονομαζόταν Μενελαίς, από το βασιλιά Μενέλαο, ο οποίος περιόδευε την Αρκαδία στρατολογώντας πολεμιστές για τον πόλεμο της Τροίας. Η πηγή είναι ακόμα στη θέση της, αλλά χρειάζεται ανασκαφή για ν' αποκαλυφθεί τυχόν κρηνική κατασκευή.
   Μέσα στην πόλη διενεργήσαμε μια ανασκαφή, στο κτήμα του Χ. Αποστολόπουλου, όπου αποκαλύψαμε λείψανα αρχαίου ναού, πάνω στον οποίο κτίστηκε Παλαιοχριστιανική Βασιλική. Ο αρχαίος ναός, πιθανότατα του 4ου αι. π.Χ. φαίνεται οτι ειχε πρόσταση και ισως και πτερο απο μαρμάρινους ραβδωτούς κίονες που ενσωματώθηκαν στην παλαιοχριστιανική εκκλησία. Στο ίδιο νεώτερο κτίσμα ενσωματώθηκε κι ένα αρχαίο βάθρο, που έφερε την επιγραφή: Δημήτριος καί Διόγνητος oυ υιός Τεγεαται έποίησαν α πόλις Αυτοπα -- σίνω τάν αυτάς ευεργέτιν
   Ασφαλώς πρόκειται για βάθρο του Ιερού, που έφερε άγαλμα ή σύμπλεγμα του ναού, πιθανόν το λατρευτικό άγαλμα. Από το κείμενο του Παυσανία μπορούμε να υποθέσουμε ότι επρόκειτο για άγαλμα του Ποσειδώνα ή για γλυπτό σύμπλεγμα του Ποσειδώνα και της Αφροδίτης.

Κείμενο: Εφόρου Αρχαιοτήτων Dr. Θεόδωρου Γ. Σπυρόπουλου.
Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Τριπόλεως


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ