gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικοί χώροι για το τοπωνύμιο: "ΣΤΕΝΟ Χωριό ΚΟΡΥΘΙΟ".


Αρχαιολογικοί χώροι (3)

Εργαστήρια

Αρχαιολογικοί Κλίβανοι

Κοντά στο χωριό Στενό (δίπλα από το σιδηροδρομικό σταθμό) βρίσκονται τέσσερεις αρχαίοι Μεταλλουργικοί Κλίβανοι και εγκατάστασεις πλυντηρίων μεταλλουργίας που λειτουργούσαν στους προϊστορικούς (1700 π.Χ.) και στους υστερορωμαϊκούς χρόνους (400 μ.Χ.). Εκεί γινόταν ανάτηξη των μεταλλούχων σκουριών της προϊστορικής καμινίας. Οι κλίβανοι αποκαλύφθηκαν το 1980 και χρονολογούνται στους πρωτοελλαδικούς και μεσοελλαδικούς χρόνους.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


...Ιδιαίτερη ακμή γνώρισε στους προίστορικούς χρόνους η περιοχή των Αγιωργήτικων και του Στενού Μαντινείας, όπου αποκαλύφθηκαν πρόσφατα πολύ σημαντικές μεταλλουργικές εγκαταστάσεις. Πρόκειται πράγματι για απίστευτα μεγάλες εγκαταστάσεις εξόρυξης, τήξης και εμπορίας χαλκού, που τροφοδοτούσε και περιοχές της Μεσογείου, πιθανότατα από έναν εμπορικό σταθμό, που ήταν ιδρυμένος κοντά στη Λέρνη του Αργους. Βρέθηκαν μεγάλοι θερμομεταλλουργικοί κλίβανοι για την τήξη του μεταλλεύματος, εγκαταστάσεις πλυντηρίων για τον εμπλουτισμό του και βοηθητικά κτίρια, μέσα στα οποία βρήκαμε αγγεία που χρονολογούν τη λειτουργία της εγκατάστασης, μέχρι το 1700 π.Χ. περίπου, δηλαδή μέχρι τους χρόνους εισόδου των Ινδοευρωπαίων στην Ελλάδα. Είναι πιθανό ότι οι σχέσεις της Αρκαδίας με την Κύπρο, τη χώρα του χαλκού, είχαν αρχίσει ήδη απ' αυτήν τη μακρινή περίοδο.

Κείμενο: Εφόρου Αρχαιοτήτων Dr. Θεόδωρου Γ. Σπυρόπουλου.
Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Τριπόλεως


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ