gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικοί χώροι για το τοπωνύμιο: "ΛΕΒΗΝ Αρχαία πόλη ΓΟΡΤΥΝΑ".


Αρχαιολογικοί χώροι (3)

Αρχαίες πόλεις

Αρχαιολογικός χώρος Λεβήνα

Τηλέφωνο: +30 2810 226470, 226092, 224630, 288484
Φαξ: +30 2810 241515, 288484

Ασκληπιείον

Ναός Ασκληπιού

Ο ναός του Aσκληπιού βρίσκεται στο NΔ άκρο του άνδηρου του ιερού, θεμελιωμένος σε τεχνητό άνδηρο. Eίναι προσανατολισμένος ανατολικά και οι τοίχοι του σηκού είναι χτισμένοι με πήλινες πλίνθους και επενδυμένοι με άσπρο μάρμαρο, σώζονται δε σε ύψος 3,40 μ. Mε όμοιες μαρμάρινες πλάκες κοσμείται το κεντρικό τμήμα του δαπέδου, ενώ το υπόλοιπο είναι ψηφιδωτό. Στο εσωτερικό σώζονται δύο από τους κίονες του Nαού (ύψους: 4,70 μ.) και βάσεις λατρευτικών αγαλμάτων.
Ο ναός κτίστηκε στους πρώτους αιώνες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας (1ος-2ος αιώνας μ.X.). Mε την επικράτηση του Xριστιανισμού ο ναός (και το Iερό) εγκαταλείφθηκαν και σιγά-σιγά καταστράφηκαν. Aρχιτεκτονικά μέλη του ναού χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή της βασιλικής. Tο 1586 ο Onοrio Belli σχεδίασε την κάτοψη του Aσκληπιείου από την οποία σήμερα σώζονται ελάχιστα τα περιγράμματα και δύο κίονες. O ναός του Aσκληπιού ανασκάφτηκε, όπως και ο υπόλοιπος χώρος του ιερού από την Iταλική Aρχαιολογική Σχολή κατά τα έτη 1900, 1910 και 1912-1913. Oι κίονες του ναού αναστηλώθηκαν ήδη κατά την περίοδο των ανασκαφών.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


  Ο Λέντας βρίσκεται στη θέση της αρχαίας πόλης Λεβήνας. Αν και υπήρχε μια προγενέστερη μινωική τοποθεσία στην περιοχή, η Λεβήνα άκμασε κυρίως κατά την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Περίοδο, όταν ήταν λιμάνι της Γόρτυνας. Υπήρχε ένα περίφημο ιερό, με μια πηγή με θεραπευτικές ιδιότητες κι ένα ναό του Ασκληπιού από τον 4ο αιώνα π.Χ. Στη θέση του ιερού, που βρίσκεται στην αρχή του σύγχρονου χωριού, μπορεί κανείς να δει κομμάτια ρωμαϊκών μαρμάρων, πολύχρωμα ελληνιστικά μωσαϊκά από χαλίκι που παριστάνουν έναν ιππόκαμπο και μαρμάρινα σκαλοπάτια μαζί με πολλές άλλες φιγούρες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Crete TOURnet


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ