gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικοί χώροι  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΝΔΡΟΣ Νησί ΚΥΚΛΑΔΕΣ" .


Αρχαιολογικοί χώροι (4)

Αρχαίοι οικισμοί

Αρχαιολογικός χώρος Ζαγοράς

ΖΑΓΟΡΑ (Ακρωτήρι) ΑΝΔΡΟΣ
Στη χερσόνησο της Ζαγοράς φτάνετε μετά απο πεζοπορία περίπου 45 λεπτών, ακολουθώντας το μονοπάτι που αρχίζει από τη Σταυροπέδα. Υπάρχει σήμανση του μονοπατιού και η διαδρομή είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Ο αρχαίος οικισμός της Ζαγοράς βρίσκεται στo απόκρημνο οροπέδιο (ύψους 160 μ.) της ομώνυμης χερσονήσου. Οι ανασκαφές που έγιναν απο το 1960 μέχρι το 1972 έφεραν στο φως μεγάλο τμήμα του. Η ζωή του οικισμού άρχισε το 10ο αιώνα π.Χ. και διήρκεσε μέχρι το τέλος του 8ου αιώνα π.Χ. Ο οικισμός προστατευόταν με ισχυρό τείχος μήκους 110 μ. και πάχους 2 έως 4.80 μ., ενώ το ύψος του έφτανε τα 3 μ. H είσοδος στον οικισμό γινόταν απο μια μεγάλη πύλη. Μέσα στον οικισμό υπάρχει ιερό, που πρωτοϊδρύθηκε τον 8ο π.Χ. αιώνα και συνέχισε να λειτουργεί μέχρι και τα κλασικά χρόνια, παρόλο που ο οικισμός είχε εγκαταλειφθεί τρεις αιώνες νωρίτερα. Τα σπίτια ήταν κατασκευασμένα με σχιστόλιθο και στεγασμένα με χωμάτινη στέγη (δώμα). Συνήθως αποτελούνται απο ένα μεγάλο ορθογώνιο χώρο με εστία στο κέντρο, ξεχωριστό χώρο αποθήκευσης με πέτρινα στηρίγματα για τη στήριξη των πήλινων πιθαριών και σταύλο με αυλή. Εντύπωση προκαλεί οτι η ίδια τεχνική συνέχισε να χρησιμοποιείται μέχρι τις αρχές του αιώνα μας στην κατασκευή των αγροτόσπιτων του νησιού. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας εκτίθενται τα ευρήματα της ανασκαφής καθώς και αναπαραστάσεις μιας οικίας και του ναού.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Κορθίου


Πλάκα

ΠΛΑΚΑ (Παραλία) ΑΝΔΡΟΣ
  Στη δυτική ακτή του νησιού, νότια της Ζαγοράς βρίσκεται ο προϊστορικός χώρος της Πλάκας, ο οποίος χρονολογείται στην Εποχή του Χαλκού. Ο οικισμός περιλαμβάνει πλήθος κτισμάτων, τα οποία σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση. Θεωρείται από τους αρχαιολόγους εφάμιλλος του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης.
  Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2003) του Επαρχείου Ανδρου.

Αρχαίοι πύργοι

ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ (Οικισμός) ΑΝΔΡΟΣ
  Ο Ελληνιστικός πύργος του Αγίου Πέτρου βρίσκεται στην περιοχή του Ανω Αγίου Πέτρου και χρονολογείται γύρω στον 4ο - 3ο αιώνα π.Χ. Εχει ύψος 20μ. και από την εποχή κατασκευής του μέχρι τους μεσαιωνικούς χρόνους χρησίμευε ως οχυρό για την προστασία των κατοίκων της περιοχής από τις επιδρομές.
  Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (2003) του Επαρχείου Ανδρου.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ