gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικοί χώροι  στην ευρύτερη περιοχή: "ΤΡΙΠΟΛΗ Δήμος ΑΡΚΑΔΙΑ" .


Αρχαιολογικοί χώροι (4)

Αρχαίες πόλεις

Παλλάντιο

ΠΑΛΛΑΝΤΙΟΝ (Αρχαία πόλη) ΤΡΙΠΟΛΗ
Κοντά στο χωριό Παλλάντιο (7 χιλ. από Τρίπολη) και πάνω σε έναν ειδυλλιακό κατάφυτο λοφίσκο βρίσκονται τα λιγοστά λείψανα της αρχαίας πόλης Παλλάντιον. Από την πόλη αυτή ξεκίνησαν άποικοι με επικεφαλής τον Εύανδρο που ίδρυσαν τη Ρώμη.

  Τα λείψανα του αρχαίου Παλλαντίου, βρίσκονται πάνω από τη λίμνη Τάκα. Το 1940 διενήργησε εδώ ανασκαφές η Ιταλική Σχολή, στις οποίες βρέθηκαν θεμέλια αρχαίκού ναού, με ξύλινο θριγκό και από έξι ξύλινους κίονες στις στενές πλευρές. Ανάλογοκτίσμα σε σχήμα ναού με σηκό και πρόναο βρέθηκε σε βορειότερο σημείο της Ακρόπολης. Χαμηλότερα βρέθηκαν λείψανα άλλου ναού, περίπτερου, με ξύλινους κίονες και λίθινα θεμέλια που στήριζαν ανωδομή από πλίθες. Τέλος, νοτιοδυτικά, βρέθηκε άλλο ιερό κτίσμα, διαστ. 9,20χ5 μ. που στο μέσο του έφερε Βωμό. Η ακρόπολη είχε περιβληθεί με οχυρωματικό περίβολο

Κείμενο: Εφόρου Αρχαιοτήτων Dr. Θεόδωρου Γ. Σπυρόπουλου.
Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Τριπόλεως


Αρχαίοι ναοί

Ναός της Βίγλας

  Δυτικά του αρχαίου Παλλαντίου και στη θέση Βίγλα,σε βραχώδη και ερημική τοποθεσία σώζονται λείψανα σημαντικού περίπτερου δωρικού ναού του 6ου αι. π.Χ. ο οποίος αποδίδεται από τον Παυσανία στην Αθηνά Σώτειρα και στον Ποσειδώνα.
  Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση ιδρύθηκε από τον Οδυσσέα κατά την επιστροφή του από την Τροία. Ο ναός κτίστηκε πάνω σε προγενέστερο ναό (7ος π.Χ. αιών) και ήταν μεγαλοπρεπής (με μάρμαρο Δολιανών και με αετωματικά γλυπτά).
  Έχουν ανακαλυφθεί πλήθος και ποικιλία αναθημάτων, δείγμα της ακτινοβολίας του ναού στις κοντινές αρχαίες πόλεις. Πάνω στα ερείπια του ναού έχει χτιστεί μικρή εκκλησία αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Μεταξύ της Ασέας και του Παλλαντίου, στη θέση Βίγλα του Βορείου όρους, ανασκάφηκαν τα θεμέλια του προκλασσικού δωρικού ναίσκου της Αθηνάς Σώτειρας και του Ποσειδώνα. Ο αρχικός ναός ήταν μικρό ξυλόστεγο κτίσμα, με πήλινα ακρωτήρια. Τον 6ο αι. π.Χ. ξαναχτίστηκε ένας μικρός ναός, ενώ προς το τέλος του ίδιου αιώνα έγινε μαρμάρινος περίπτερος δωρικός ναός, από τον οποίο σώθηκαν και αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη.

Κείμενο: Εφόρου Αρχαιοτήτων Dr. Θεόδωρου Γ. Σπυρόπουλου.
Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Τριπόλεως


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ