gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Αρχαιολογικοί χώροι  στην ευρύτερη περιοχή: "ΕΧΕΔΩΡΟΣ Δήμος ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ" .


Αρχαιολογικοί χώροι (2)

Ανασκαφές

Ανασκαφικές έρευνες στη διπλή Τράπεζα Αγχιάλου

ΣΙΝΔΟΣ (Αρχαία πόλη) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αρχαίοι τάφοι

  Αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στην ανατολική όχθη του Γαλλικού, αλλά κυρίως στην περιοχή ανάμεσα στον Αξιό και το Γαλλικό, αποδεικνύουν ότι η περιοχή κατοικείται από τη Νεολιθική Εποχή με ανάπτυξη των οικισμών κυρίως κατά τη γεωμετρική περίοδο. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αρχαίες τούμπες οι οποίες είναι τοποθετημένες "κατ' οικονομία", εκμεταλλεύονται δηλαδή νερά και αρχαίους δρόμους.
   Στην ευρύτερη περιοχή της Σίνδου και λίγο νοτιότερα του Προϊστορικού και Αρχαϊκού οικισμού της Τούμπας της Αγχιάλου, ανακαλύφθηκαν τυχαία κατά τη διάρκεια έργων υποδομής, που εκτελούσε η ΕΤΒΑ στη θέση της Β' Φάσης της ΒΙ.ΠΕ.Θ. (1980-1982), 121 τάφοι, ορθογώνιοι σε λάκκο, λίθινοι κιβωτιόσχημοι και λίθινες σαρκοφάγοι, με πληθώρα αρχαιολογικών ευρημάτων, οι οποίοι χρονολογούνται από το 560 ως το 450 π.Χ. περίπου και σήμερα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σε 62 βιτρίνες. Το πιο εντυπωσιακό από τα ευρήματα είναι οι Χρυσές Μάσκες, όμοιες με τις Μυκηναϊκές, καθώς και πλήθος χρυσών αντικειμένων και κοσμημάτων που συνόδευαν τις γυναίκες, ενώ οι άντρες ήταν θαμμένοι με όλο τον οπλισμό τους.
  Ο πρώτος εντοπισμός των τάφων έγινε το 1980 και από τότε άρχισε μία συστηματική έρευνα, με αποτέλεσμα να έρθει στο φως ένα εξαιρετικά σημαντικό αρχαίο νεκροταφείο, το οποίο περιλαμβάνει 121 τάφους, που απλώνονταν πάνω σ' ένα φυσικό γήλοφο.
  Εντύπωση προκαλεί το πλήθος των ανευρεθέντων χρυσών αντικειμένων, που για την εποχή στην οποία ανήκουν, αποτελούν πράγματι ένα μοναδικό σύνολο. Επιβεβαιώνονται έτσι οι μαρτυρίες της γραπτής παράδοσης, ότι η περιοχή αυτή ήταν πλούσια σε χρυσό.
  Ο Γαλλικός ποταμός, ο αρχαίος Εχέδωρος, ήταν από την αρχαιότητα ήδη γνωστός ως χρυσοφόρος. Τα κτερίσματα που βρέθηκαν στους τάφους παρουσιάζονται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, θεωρούνται δε ιδιαίτερα σημαντικά επειδή χρονολογούν τα υπόλοιπα κτερίσματα π.χ. τα χρυσά κοσμήματα, που δεν είναι εύκολο να χρονολογηθούν με άλλο τρόπο. Ο οικισμός με τον οποίο σχετίζεται το νεκροταφείο της Σίνδου βρίσκεται πιθανότατα, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, στην Τούμπα της Ν. Αγχιάλου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Δήμου Εχεδώρου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ