gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Βιότοποι για το τοπωνύμιο: "ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗ Χωριό ΧΑΝΙΑ".


Βιότοποι (3)

Σελίδες επίσημες

Ελος Γεωργιούπολης

  Στις εκβολές των ποταμών, στο χωριό που έδωσε την ονομασία του στο σημερινό Δήμο, έχει δημιουργηθεί ενα υφάλμυρο έλος από την συγκράτηση των νερών της πηγής του Αλμυρού με τεχνητό φράγμα. Εκεί χρησιμοποιούσαν τα συγκεντρωμένα νερά για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, πριν την ίδρυση της δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Το έργο εκτελέστηκε από ιδιώτη στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και μάλιστα ήταν για την εποχή οικονομική ανάσα για την περιοχή. Το παραγόμενο ρεύμα κατόπιν πωλούταν στην περιορισμένη αγορά. Με την ίδρυση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, ολόκληρη η έκταση αγοράστηκε και λειτουργεί έκτοτε με τον ίδιο μηχανολογικό εξοπλισμό και την ίδια, περίπου, παραγόμενη ποσότητα ρεύματος. Ο Αλμυρός ποταμός, που ονομάστηκε έτσι εξαιτίας των πηγών του που ανάβλυζαν υφάλμυρο νερό, είχε παλιά βάθος ένα με δύο μέτρα ανάλογα με τη ροή του και πλάτος από 10 ως 20 μέτρα. Η πλούσια σε βλάστηση περιοχή, αποτελεί ένα σημαντικό βιότοπο και μια όαση ομορφιάς, που προσφέρεται για χαλάρωση και περίπατο, στη σκιά των εκατοντάδων Ευκαλύπτων που φύτεψαν οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού. Κάτω από την παλιά γέφυρα, ανάμεσα στις νησίδες που σχηματίζουν οι εκβολές, ψαροκάικα, βάρκες και μικρά σκάφη αναψυχής, συμπληρώνουν μια ήρεμη εικόνα που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους πίνακες των πιο διάσημων ζωγράφων. Το έλος λόγω της αλληλεπίδρασης του γλυκού με το αλμυρό νερό, του σχετικά μικρού βάθους του και της πυκνής παρυδάτιας βλάστησης θεωρείται από τους πλέον καταλληλότερους βιότοπους για την παρυδάτια ορνιθοπανίδα και συχνά έχουν παρατηρηθεί σπάνια πουλιά.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Γεωργιούπολης


Σελίδες εμπορικού κόμβου

Ο βάλτος του Καταφυγίου Αγριων Ζώων

  Στη Γεωργιούπολη υπάρχει ένας βιότοπος όπου μπορείτε να θαυμάσετε διάφορα σπάνια είδη πουλιών και άλλων ζώων κυρίως κατά το τέλος του χειμώνα και την άνοιξη.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Crete TOURnet


Natura 2000(SCI)

Δράπανο-Παραλία Γεωργιούπολης-Λίμνη Κουρνά

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ