gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Βιότοποι  στην ευρύτερη περιοχή: "ΒΟΡΕΙΟΙ ΣΠΟΡΑΔΕΣ Σύμπλεγμα νήσων ΜΑΓΝΗΣΙΑ" .


Βιότοποι (5)

Natura 2000 (SPA)

Κυρά Παναγιά, Πιπέρι, Ψαθούρα

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ (Δήμος) ΒΟΡΕΙΟΙ ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Natura 2000(SCI)

Εθνικό θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου

Σκιάθος: Κουκουναριές

ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙΕΣ (Παραλία) ΣΚΙΑΘΟΣ

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ (Δήμος) ΒΟΡΕΙΟΙ ΣΠΟΡΑΔΕΣ
Νήσοι Κυρά Παναγιά, Γιούρα, Πιπέρι, Σκάντζουρα

Σελίδες επίσημες

Εθνικό Θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου - Β. Σποράδων

  Στην Περιοχή Αλοννήσου-Β. Σποράδων ιδρύεται το 1992 το πρώτο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της χώρας μας, που περιέχει εκτεταμένες νησιωτικές και θαλάσσιες περιοχές του ευρύτερου νησιωτικού συμπλέγματος της Αλοννήσου με ιδιαίτερα φυσικά, μορφολογικά και γεωγραφιικά χαρακτηριστικά.
Οι σκοποί της ίδρυσης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλονήσσου Βορείων Σποράδων είναι κυρίως:
- Η προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού φυσικού πόρου σε εκτεταμένες χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές των Βορείων Σποράδων.
- Η προστασία ενός από τους πιο σημαντικούς στη Μεσόγειο βίοτοπους της μεσογειακής φώκιας, η οποία δυστυχώς βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση στην Ευρώπη και σ' ολόκληρο τον κόσμο. Η προστασία άλλων σπάνιων και απειλούνενων ειδών της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής.
- Η ανάπτυξη της περιοχής, με γνώμονα την ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων.
Πρέπει να τονιστεί ότι το Πάρκο δεν είναι μια κλειστή περιοχή. Είναι μια εκτεταμένη προστατευόμενη περιοχή με έκταση 2.200 km (τ.μ.) περίπου. Αποτελεί ίσως την πιο εκτεταμένη προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή στη Μεσόγειο. Η φιλοσοφία του Πάρκου είναι η προστασία του οικοσυστήματος με παράλληλη ορθολογική ανάπτυξη της Αλονήσσου (που είναι το μόνο κατοικημένο νησί του Πάρκου) χωρίς βίαιες επεμβάσεις.
Διάσωση - Περίθαλψη: Στην Αλόννησο λειτουργεί το κέντρο Περίθαλψης & Επανένταξης φωκών, με στόχο τη διάσωση αρρώστων, τραυματισμένων ή ορφανών ζώων. Η ομάδα διάσωσης βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα, για να δώσει τις πρώτες βοήθειες και - αν χρειαστεί - να μεταφέρει από κάθε σημείο της Ελλάδας κάθε ζώο που πάσχει, στο Κέντρο. Η επανένταξη των υγειών ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον αυξάνει τις ελπίδες για την επιβίωση του είδους.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Αλοννήσου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ