gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Βιότοποι  στην ευρύτερη περιοχή: "ΦΑΡΙΔΑ Δήμος ΛΑΚΩΝΙΑ" .


Βιότοποι (3)

Natura 2000(SCI)

Ορος Ταϋγετος

ΤΑΫΓΕΤΟΣ (Βουνό) ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Κεντρικό Ορος Ταϋγετος

Σελίδες επίσημες

Το δάσος του κεντρικού Ταύγετου

Το δάσος του κεντρικού Ταύγετου εκτείνεται στην περιοχή της Αλαγονίας καταλαμβάνοντας έκταση 131.000 στρέμματα και ανήκει διοικητικά, στις κοινότητες Νέδουσας, Αλαγονίας, Αρτεμισίας, Πηγών, Λαδά, Καρβελίου, Ελαιοχωρίου, Πηγαδίων, Βέργας και Αλτομιρών της επαρχίας Καλαμάτας, στις κοινότητες Νεοχωρίου και Δυρραχίου της επαρχίας Μεγαλόπολης και στις κοινότητες Καστορείου και Σουστιάνων της επαρχίας Λακεδαίμονος.
Η πρόσβαση στο δάσος γίνεται από :
1) την εθνική οδό Καλαμάτας-Σπάρτης
2) το δρόμο Μεγαλόπολης-Λεονταρίου-Δυρράχι
3) το δρόμο Σπάρτης-Καστορείου-Γεωργίτσι
4) το δρόμο Καλαμάτας-Σωτηριανίκων-Αλτομιρά
5) το δρόμο Θουρίας-Δυρραχίου.
Τα δασοπονικά προϊόντα είναι : η ελάτη η ελληνική (ABIES CEPHALONICA), η μαύρη πεύκη (PINUS NIGRA), η λεύκη, ο πλάτανος, ο φράξος, ο κέδρος, η δρυς, η κουμαριά, η ρίκη, το σπάρτο, η φιλύκη, το χρυσόξυλο, η καστανιά κ.ά.
Η πανίδα είναι πλούσια σε ερπετά, που είναι αποτέλεσμα του μεγάλου υψομετρικού εύρους των ζεστών συνθηκών και του πετρώδους με ανοικτή βλάστηση τοπίου, ενώ δεν υστερεί σε πουλιά και θηλαστικά. Έχουν έως σήμερα παρατηρηθεί 85 είδη πουλιών, 19 θηλαστικών ζώων, και 33 ερπετών και αμφιβίων. Σήμερα κυριαρχούν τα είδη όπως είναι: η αλεπού, ο ασβός, το κουνάβι, ο λαγός, ο αγριόγατος, το τσακάλι, ο σκαντζόχειρος, ο χρυσαετός, το διπλοσάϊνο, η πετροπέρδικα, η κουκουβάγια, ο γκιώνης, το βραχοκιρκίνεζο, ο κόρακας, η γερακότσιχλα, ο χουχουριστής κ.ά. Τα πετρώματα του εδάφους είναι ασβεστολιθικά στις ψηλότερες θέσεις και κρυσταλλικοί σχιστόλιθοι σε χαμηλότερο υψόμετρο, που δίνουν αργιλομαρμαρυγιακά εδάφη καλών φυσικών ιδιοτήτων για την δασική βλάστηση. Το κλίμα του δάσους ηπειρωτικό με πολύ ψυχρό χειμώνα και δροσερό καλοκαίρι, όπου τις θερμές ημέρες του θέρους, διαδέχονται ψυχρές νύκτες. .

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Μεσσηνίας


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ