gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 12 τίτλοι με αναζήτηση: Βιότοποι  στην ευρύτερη περιοχή: "ΠΕΛΛΑ Νομός ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" .


Βιότοποι (12)

Natura 2000 (SPA)

Κορυφές όρους Βόρας

ΒΟΡΑΣ (Βουνό) ΠΕΛΛΑ

Natura 2000(SCI)

Λίμνη Αγρα

ΑΓΡΑ (Λίμνη) ΠΕΛΛΑ

Στενά Αψάλου - Μογλενίτσας

ΑΨΑΛΟΣ (Χωριό) ΠΕΛΛΑ

Λίμνες Βεγορίτιδα - Πετρών

ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ (Λίμνη) ΠΕΛΛΑ

Ορη Τζένα

ΤΖΕΝΑ (Βουνό) ΠΕΛΛΑ

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Λίμνη Βεγορίτιδα & Λίμνη Πετρών

ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ (Λίμνη) ΠΕΛΛΑ

Ορος Βόρας (Καϊμάκτσαλάν & Πίνοβο)

ΒΟΡΑΣ (Βουνό) ΠΕΛΛΑ

Στενά Αψάλου & Ποταμός Μογλενίτσας

ΜΟΓΔΕΝΙΤΣΑΣ (Ποταμός) ΠΕΛΛΑ

Οικολογικές οργανώσεις

Σύλλογος Προστασίας Λίμνης Βεγορίτιδας

ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ (Λίμνη) ΠΕΛΛΑ
Τηλέφωνο: +30 23810 32047
Φαξ: +30 23810 21936

Σελίδες επίσημες

Υδροβιότοπος Αγρα-Βρυττών-Νησίου

ΑΓΡΑ (Λίμνη) ΠΕΛΛΑ
  6km από την Εδεσσα και σε υψόμετρο 470 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας βρίσκεται η λίμνη και ο υγροβιότοπος Αγρα - Nησίου και Bρυττών. Πάνω από 250 διαφορετικά είδη πτηνών ζούν περιοδικά μέσα στον υδροβιότοπο. Στις όχθες τα πανέμορφα χωριά Νησί & Βρυττά δίνουν μία όμορφη εικόνα. Πολύ κοντά στην λίμνη, πηγαίνοντας προς το χωριό Καρυδιά, βρίσκεται το μνημείο του Μακεδονομάχου Τέλλου Αγρα, στο σημείο όπου κρεμάστηκε από τους Βουλγάρους στους Μακεδονικούς Πολέμους.
  Δίπλα στην λίμνη λειτουργεί Τουριστικό Περίπτερο με τοπική κουζίνα & εξαιρετική πέστροφα. Οργανωμένες περιηγήσεις με βαρκάδες (rafts) & παρατήρηση πουλιών (birdwatching).
  Πρόκειται για λίμνη έκτασης 5.972 στρεμμάτων που υδροδοτείται από τις πηγές του ποταμού Eδεσσαίου ενώ μέχρι το 1990 ήταν υδατικά εξαρτημένη και από την λίμνη Bεγορίτιδα.
  H λίμνη του Αγρα παρουσιάζει εξαιρετικό οικολογικό ενδιαφέρον χάρη στην υδρόβια και ελόβια βλάστηση που διαθέτει και τον αριθμό της πανίδας που φιλοξενεί.
  H χλωρίδα της λίμνης συντίθεται από υδροφυτική βλάστηση η οποία αναπτύσσεται στην επιφάνειά της, από βλάστηση καλαμώνων η οποία καταλαμβάνει την μεγαλύτερη έκτασή της και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για φώλιασμα και αναπαραγωγή της πανίδας της περιοχής.   Yπάρχουν επίσης λειμώνες με βούρλα και τέλος παρυδάτια δενδρώδης βλάστηση αποτελούμενη κυρίως από είδη λεύκης (Populus spp), ιτιάς (Salix spp) πλατάνου (Platanus orientalis) και σκλήθρου (Alnus glutinosa).
  H πανίδα του υγρότοπου είναι η χαρακτηριστική των ελωδών εκτάσεων: βατράχια, βίδρες, μυοκάστορες, υδρόβιες χελώνες και νερόφιδα.   Σχετικά με την ορνιθοπανίδα της λίμνης, από παρατηρήσεις και συμπεράσματα επιστημόνων, 68 είδη πτηνών χρησιμοποιούν τη λίμνη για φώλιασμα, διαχείμανση και αναπαραγωγή ενώ θεωρείται ότι ο αριθμός αυτός είναι αρκετά μεγαλύτερος. H περιοχή είναι σημαντική για μια από τις τέσσερις αποικίες του Chlidonias hybridus (μουστακογλάρονου) στην Eλλάδα και του σπανιότατου στην χώρα μας Chlidonias niger (μαυρογλάρονου).
  Mεταναστευτικά πουλιά, όπως οι πελεκάνοι, χρησιμοποιούν τη λίμνη ενώ εκεί είναι μια από τις λίγες γνωστές περιοχές αναπαραγωγής της Netta Rufina (ροπαλόπαπιας).
  Σε αντίθεση με την πλούσια ορνιθοπανίδα η ιχθυοπανίδα της λίμνης εμφανίζεται ιδιαίτερα φτωχή. Tα είδη που φιλοξενούνται στην λίμνη δεν είναι παρά τα εξής: Tinca tinca (γλυνί), Rutilus rutilus (τσιρώνη), Leuciscus cephalus (κέφαλος), Cyprinus carpio (γριβάδι), Carassius carassius και Carassius auratus (πεταλούδα).
  Aπό την συνωμοταξία των μαλακοστράκων το μοναδικό είδος της λίμνης είναι ο Astacus Fluviatilis (καραβίδα του γλυκού νερού).
  Πολλά από τα είδη της πανίδας της λίμνης είναι σπάνια ή απειλούμενα και προστατεύονται από την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία.
  Η λίμνη βρίσκεται στο 40o 47' Β, 21o 54' Α και έχει έκταση 1.300 εκτάρια.
  Το κυνήγι απαγορεύεται σε τμήμα της περιοχής.
  Μια τεχνητή λίμνη γλυκού νερού που σε μεγάλο βαθμό καλύπτεται από υδρόβια βλάστηση και συνορεύει στα βόρεια με απόκρημνους βράχους. Περιβάλλεται από συδενδρίες, φράκτες και μικρά βοσκοτόπια. Οι κύριες ανθρώπινες δραστηριότητες είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία και το κυνήγι. Απειλείται από σχέδια αποξήρανσης της λίμνης και από μετατροπή της χρήσης των ελών.
  Αναπαραγόμενα είδη είναι ο ο Μικροτσικνιάς Ixobrychus minutus (20-30 ζεύγη), ο Πορφυροτσικνιάς Ardea purpurea (εως 5 ζεύγη), ο Πελαργός Ciconia ciconia, η Βαλτόπαπια Aythya nyroca, ο Ασπροπάρης Neophron percnopterus (1-2 ζεύγη), ο Φιδαετός Circaetus gallicus (1 ζεύγος), η Πετροπέρδικα Alectoris graeca, το Μουστακογλάρονο Chlidonias hybridus (15-20 ζεύγη, μία από τις λίγες περιοχές στην Ελλάδα), η Αλκυόνη Alcedo atthis, η Λιοστριτσίδα Hippolais olivetorum και πιθανόν το Μαυρογλάρονο Chlidonias niger. Είναι σημαντική για τα αποδημητικά υδρόβια και για τα αρπακτικά πουλιά (όπως η Αετογερακίνα Buteo rufinus και το Χρυσογέρακο Falco biarmicus) και επίσης για τον Γερανό Grus grus. Στοιχεία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Εδεσσας


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ