gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Βιότοποι  στην ευρύτερη περιοχή: "ΟΛΥΜΠΙΑ Επαρχία ΗΛΕΙΑ" .


Βιότοποι (4)

Links

ΣΑΜΙΚΟ (Χωριό) ΗΛΕΙΑ
Πρόκειται για παραθαλάσσιο αισθητικό πυκνό Δάσος με κυριότερο είδος βλάστησης την Χαλέπιο Πεύκη, μήκους 5 περίπου χλμ. και πλάτους 300-400 μ. το οποίο είναι ανεπτυγμένο μέσα σε πλούσια άμμο. Αρχίζει από την Περιοχή του Σαμικού καλύπτει την Περιοχή Καϊάφα και φθάνει μέχρι τη Ζαχάρω. Εχει χαρακτηρισθεί ως εξαίρετου φυσικού κάλλους και προκαλεί το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό των επισκεπτών.

Natura 2000(SCI)

Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα.

ΖΑΧΑΡΩ (Κωμόπολη) ΗΛΕΙΑ

Σελίδες επίσημες

Δάσος Στροφυλιάς

ΣΑΜΙΚΟ (Χωριό) ΗΛΕΙΑ
  Στο ΒΔ τμήμα της περιοχής μελέτης βρίσκεται το περίφημο δάσος Στροφυλιάς που είναι ένα από τα πιο εκτεταμένα δάση πεδινής ζώνης της Μεσογείου με κυρίαρχο είδος την κουκουναριά (Pinus pinea).
  Τα κύρια δασοπονικά είδη που συμμετέχουν στη σύνθεση του δάσους είναι:
•Pinus pinea κουκουναριά
•Pinus halepensis χαλέπιος πεύκη και
•Quercus aegilops βελανιδιά
  Το δάσος Στροφυλιάς, καλύπτει μία παραλιακή δασική λωρίδα μέσου πλάτους περίπου 1.250 m με μικρά ή μεγάλα διάκενα και ξέφωτα. Στα ανατολικά και νότια όριά του, καθώς και κατά θέσεις, υπάρχουν λιμνάζοντα νερά και φυσικά ή τεχνητά κανάλια, που συντελούν στο σχηματισμό μιας αλληλουχίας υγρών (με γλυκά και υφάλμυρα νερά) και χερσαίων βιοτόπων. Η αλληλουχία αυτή δημιουργεί ένα οικοσύστημα μεγάλης βιοποικιλότητας.
  Στο δάσος δεν εμφανίζεται συνεχής θαμνώδης υπόροφος. Μόνο σε θέσεις όπου διασπάται η κομοστέγη αναπτύσσεται, ανάλογα των κάθε φορά ειδικών συνθηκών, θαμνώδης υπόροφος από είδη που συνθέτουν μακία βλάστηση ή φρύγανα. Από τα είδη που συγκροτούν τον ανώροφο του δάσους, η Pinus halepensis καταλαμβάνει τη μεγαλύτερη έκταση και εμφανίζεται αμιγής κυρίως κατά μήκος της αμμώδους παραλίας και των αμμοθινών, ενώ στα εσωτερικά τμήματα του δάσους σχηματίζονται μεικτές συστάδες με κυρίαρχο είδος την Pinus pinea. Η Pinus pinea καταλαμβάνει μικρότερη έκταση και εμφανίζεται αμιγής στο ΒΑ και ΝΑ τμήμα του δάσους. Τέλος, στο ανατολικό τμήμα του δάσους, εμφανίζεται σε πολύ μικρή έκταση το είδος Quercus aegilops σχηματίζοντας κυρίως αμιγής ή σε μείξη συστάδες με την Pinus pinea.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Λαρισσού


Strofylia Forest

Bρίσκεται στη παραλιακή περιοχή της Β.Δ. Πελοποννήσου σε απόσταση 3 χλμ. από τις κοινότητες Μετοχίου και Μανωλάδος. Καταλαμβάνει συνολική έκταση 19000 στρέμματα περίπου. Διοικητικά το βόρειο τμήμα ανήκει στην κοινότητα Μετοχίου και το νότιο τμήμα στις κοινότητες Μανωλάδας και Ν.Μανωλάδας. Ο παράκτιος βιότοπος χαρακτηρίζεται από την παρουσία αμμοθινών στις οποίες αναπτύσσεται αλοφυτική βλάστηση και στη διαδρομή από το δάσος προς τη θάλασσα φαίνεται καθαρά η οικολογική διαδοχή της βλάστησης. Το δάσος κυριαρχείται από Χαλέπιο Πεύκη, Κουκουναριά και ήρεμη βελανιδιά. Σημαντική από οικολογικής άποψης είναι η βλάστηση του υποορόφου που αναπτύσσεται. Στις μη δασικές εκτάσεις κυριαρχούν τα χαρακτηριστικά είδη των βοσκοτόπων. Οι υγρότοποι γύρω από το δάσος ελκύουν μεγάλο αριθμό υδρόβιων πουλιών συνθέτοντας ένα σύνθετο οικοσύστημα.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ