gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 21 τίτλοι με αναζήτηση: Βιότοποι  στην ευρύτερη περιοχή: "ΑΧΑΪΑ Νομός ΕΛΛΑΔΑ" .


Βιότοποι (21)

Natura 2000 (SPA)

Αισθητικό Δάσος Καλαβρύτων

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ (Κωμόπολη) ΑΧΑΪΑ

Λιμνοθάλασσα Καλογριάς

ΚΑΛΟΓΡΙΑ (Οικισμός) ΠΑΤΡΑ
Λιμνοθάλασσα Καλογριάς, Δάσος Στροφυλίας, Ελος Λαμίας

Ζούμπατα - Αγιος Χαράλαμπος - Μπάρμπας - Κλοκώς

ΠΗΓΗ (Οικισμός) ΠΑΤΡΑ

Natura 2000(SCI)

Φαράγγι Βουραϊκού

ΒΟΥΡΑΪΚΟΣ (Ποταμός) ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Ορος Ερύμανθος

ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ (Βουνό) ΑΧΑΪΑ

Παράκτια θαλάσσια ζώνη από Καλογριά εως Κυλλήνη

ΚΑΛΟΓΡΙΑ (Οικισμός) ΠΑΤΡΑ

Σπήλαιο Καστριών

ΚΑΣΤΡΙΑ (Χωριό) ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Ορη Μπάρμπας και Κλωκός, Φαράγγι Σελινούντα

ΚΛΩΚΟΣ (Βουνό) ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Ορος Παναχαϊκό

ΠΑΝΑΧΑΪΚΟΝ (Βουνό) ΑΧΑΪΑ

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Λιμνοθάλασσα Αλυκής Αιγίου

ΑΙΓΙΟ (Πόλη) ΑΧΑΪΑ

Φαράγγι Βουραϊκού & Καλάβρυτα

ΒΟΥΡΑΪΚΟΣ (Ποταμός) ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

ΚΑΛΟΓΡΙΑ (Οικισμός) ΠΑΤΡΑ
Λιμνοθάλασσα Καλογριάς, Δάσος Στροφυλιάς και Ελη Λάμιας.

Ορη Μπάρμπας, Κλόκος, Φαράγγι Σελινούντα

ΠΑΝΑΧΑΪΚΟΝ (Βουνό) ΑΧΑΪΑ

Σελίδες επίσημες

Λιμνοθάλασσα Προκόπου

ΑΧΑΪΑ (Νομός) ΕΛΛΑΔΑ
  Η λιμνοθάλασσα Προκόπου οριοθετείται νότια από τα Μαύρα Βουνά και αποτελεί το βόρειο τμήμα της ευρύτερης περιοχής του έλους Λάμιας. Βρίσκεται στον Νομό Αχαΐας, στα όρια με τον Νομό Ηλείας και ανήκει στο Δημόσιο.
  Στην λιμνοθάλασσα του Προκόπου ασκείται ιχθυοκαλλιέργεια εκτατικής μορφής. Καλύπτει έκταση εμβαδού περίπου 1.500 στρέμματα με μικρά βάθη της τάξης των 0,5m.
  Μέσα σε αυτήν την έκταση υπάρχουν τρεις βαθιές λεκάνες - λίμνες με βάθη περίπου 1,5m οι οποίες είναι οι εξής:
•Παλάδες (έκταση 120 στρέμματα)
•Χειροβολιά (έκταση 200 στρέμματα)
•Μικρολίμνη (έκταση 30 στρέμματα).
  Το σύστημα επικοινωνεί με την θάλασσα μέσω του κύριου εσοδευτικού αύλακα του Ιχθυοτροφείου μήκους 2.300m με μέσο πλάτος 6-7 m και βάθος 0,8m κατά την περίοδο ρήχης. Συνδέεται με τη θάλασσα μέσω δύο εσοδευτικών στομίων. Παράλληλα με την ακτή κινείται το αυλάκι Κέντρος το οποίο όμως δεν έχει άμεσα καμία σχέση με την τροφοδοσία με νερά της λιμνοθάλασσας Προκόπου. Η Λιμνοθάλασσα Προκόπου αποτελεί τον αποδέκτη του ποταμού Λαρισσού και του παραπόταμου του Φούσια, ο οποίος αποχετεύει τα επιφανειακά νερά καθώς και αυτά των αρδευτικών - στραγγιστικών έργων των χαμηλών περιοχών του αρδευτικού έργου του Ποταμού Πηνειού.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Λαρισσού


Ποταμός Βουραϊκός

ΒΟΥΡΑΪΚΟΣ (Ποταμός) ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ
Διατρέχει το Ν.Αχαΐας, ο κύριος ρους του ξεκινά κοντά στην κοινότητα Πριολίθου και καταλήγει εκβάλλοντας κοντά στο Διακοπτό στο Κορινθιακό κόλπο. Καθ' όλη τη διαδρομή του δημιουργεί πανέμορφες υδάτινες διαδρομές και πλούσια παρόχθια βλάστηση που σε μερικά σημεία όπως στην περιοχή Κάτω Ζαχλωρού-Καλαβρύτων, δημιουργεί χαρακτηριστικά παραποτάμια δάση που σπάνια απαντώνται σήμερα στη Πελοπόννησο.

Λιμνοθάλασσα Καλογριά

ΚΑΛΟΓΡΙΑ (Οικισμός) ΠΑΤΡΑ
  Βρίσκεται στα Ν.Δ. του Ν.Αχαϊας, μεταξύ του Όρμου Καραβοστάσι και του Ακρωτηρίου Αραξος, στην οποία γίνεται εμπορική εκμετάλλευση για την παραγωγή ψαριών ως σταθμός εκτατικής καλλιέργειας. Εκτός από τη σημαντική οικονομική αξία του έχει και μεγάλη οικολογική αξία αφού είναι η βορειότερη λιμνοθάλασσα της Δ.Πελοποννήσου συνέχεια μιας σειράς λιμνοθαλασσών που υπάρχουν ή υπήρχαν και νοητά συνδέεται με τις λιμνοθάλασσες του Μεσολογγίου ως ενδιάμεσος σταθμός για την υδρόβια ορνιθοπανίδα που ακολουθεί το μεταναστευτικό μονοπάτι της Δ.Ελλάδος.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα της Νομαρχία Αχαΐας


Λιμνοθάλασσα Καλογριάς

  Η λιμνοθάλασσα Καλογριάς (ιχθυοτροφείο Πάπα) βρίσκεται στο βορειοδυτικό ακρωτήρι της Πελοποννήσου, στο βόρειο τμήμα των ορίων της προστατευόμενης από τη συνθήκη Ramsar περιοχής. Συνορεύει νότια και δυτικά με τα Μαύρα Βουνά από δε ανατολικά και βόρεια από μία καλά διαμορφωμένη επιμήκη αμμονησίδα που την διαχωρίζει από τον Πατραϊκό κόλπο και από εκτενείς αμμοθινικούς σχηματισμούς που την διαχωρίζουν από το Ιόνιο πέλαγος. Στο ΝΑ τμήμα της υπάρχει και ένα τυπικό αλμυρό έλος.
  Ανήκει στην ζώνη Β (περιφερειακή ζώνη) προστασίας της προστατευόμενης περιοχής. Η διαχειριστική μορφή της εκμετάλλευσης είναι εκτατική. Η έκταση που καταλαμβάνει η λιμνοθάλασσα είναι 4.500 στρέμματα και το μέσο βάθος είναι 0,5 - 2,5 m ενώ το μέγιστο βάθος είναι 3,4 m. Το νερό είναι υφάλμυρο και προέρχεται εξολοκλήρου από φυσική ροή. Από μελέτες του Πανεπιστημίου Πατρών διαπιστώθηκε ότι στο ανατολικό τμήμα της λίμνης υπάρχει πρόβλημα στην κυκλοφορία του νερού καθώς επίσης και πρόβλημα από την ελλιπή τροφοδοσία της λιμνοθάλασσας σε γλυκό νερό. Αυτό είναι στοιχείο που συντελεί στην υψηλή αλατότητα των νερών της λιμνοθάλασσας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Νοέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Λαρισσού


Δάσος Στροφυλιάς

  Στο βορειοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου, από τον Πατραϊκό κόλπο ως λίγο πριν την Κυλλήνη, εκτείνεται η περιοχή του Δάσους Στροφιλιάς και της λιμνοθάλασσας Κοτύχι. Μια θαυμαστή λωρίδα γης, που το μήκος της είναι 15 περίπου χιλιόμετρα και το πλάτος της κυμαίνεται από 0,5 ως 3,5 χιλιόμετρα.
  Στην περιοχή, που έχει χαρακτηριστεί από πολλούς επισκέπτες σαν "φυσικός παράδεισος", έχει διαμορφωθεί με το πέρασμα του χρόνου ένα παράκτιο μωσαϊκό βιοτόπων λόγω της γειτνίασής της με τη θάλασσα και της ύπαρξης εκτεταμένης αμμώδους ακτής.
  Πάνω από 5.000 στρέμματα αμμώδεις παραλίες και αμμοθίνες στο Ιόνιο Πέλαγος ακολουθούνται από διαφόρους τύπους υγρότοπων (αλμυρού και γλυκού νερού), θαμνώδεις εκτάσεις και δάση, όπου επικρατούν οι εκπληκτικής αισθητικής αξίας σχηματισμοί Κουκουναριάς, Χαλεπιού Πεύκης και Ήμερης Βελανιδιάς. Το βόρειο τμήμα της περιοχής περιβάλλεται από ασβεστολιθικούς λόφους (τα Μαύρα Βουνά), στους οποίους βρίσκουν καταφύγιο πολλά από τα αρπακτικά πουλιά της περιοχής.
  Η περιοχή, αν και παραθαλάσσια και πεδινή στη μεγαλύτερη της έκταση, αποτελεί μια από τις λίγες φυσικές εκτάσεις που παραμένουν σχετικά αναλλοίωτες από τον άνθρωπο, τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι βιότοποί της προσφέρουν σε πάρα πολλά είδη φυτών και ζώων (μεταξύ των οποίων και πολλά σπάνια), τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, ενώ στον άνθρωπο, ευκαιρίες για δραστηριότητες επιστημονικές, εκπαιδευτικές, ψυχαγωγικές και παραγωγικές.
  Λόγω της διεθνούς της σημασίας για τη διαβίωση και επιβίωση σπάνιων υδροβίων πουλιών, η περιοχή έχει συμπεριληφθεί στη Σύμβαση Ραμσάρ (Σύμβαση για τους Υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας ως Ενδιαιτημάτων για Υδρόβια Πουλιά) και συγκαταλέγεται στις Περιοχές Ειδικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας/a>


Ελος Αγυιάς

ΠΑΤΡΑ (Πόλη) ΑΧΑΪΑ
Βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης των Πατρών και είναι σπάνιο είδος υγροβιότοπου στα όρια αστικού περιβάλλοντος. Είναι πλούσιο σε νερά και βλάστηση. Είναι ο τελευταίος σταθμός για την υδρόβια ορνιθοπανίδα πριν περάσουμε στο ευρύτερο οικοσύστημα του Δέλτα του Αχελώου και των λιμνοθαλασσών του Μεσολογγίου.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ