gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Πολιτική γεωγραφία για το τοπωνύμιο: "ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ Δήμος ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ".


Πολιτική γεωγραφία (2)

Δήμοι Σχεδίου Καποδίστρια

Δήμος Αργοστολίου

Ο Δήμος Αργοστολίου σχηματίστηκε με το Ν.2539/1997 (Σχέδιο Καποδίστρια) με 11 Δημοτικά Διαμερίσματα, τον πρώην δήμο
1. Αργοστολίου
και τις πρώην κοινότητες:
1. Αγκών, ο,
2. Δαυγάτα, τα,
3. Διλινάτα, τα,
4. Ζόλα, τα,
5. Θηναία, η,
6. Κουρουκλάτα, τα,
7. Νύφιον, το,
8. Τρωιανάτα, τα,
9. Φαρακλάτα, τα,
10. Φάρσα, τα.
Εδρα του δήμου ορίστηκε το Αργοστόλι, πόλη του ομώνυμου δημοτικού διαμερίσματος. Οι πρώτες δημοτικές αρχές αναδείχτηκαν στις εκλογές του Οκτωβρίου 1998. Ο πληθυσμός των οικισμών του νέου δήμου, με την απογραφή του 1991 ήταν: 9918 κάτοικοι.

Πριν το Σχέδιο Καποδίστρια (1997)

  Η "Κρανίων γη" κατά Θουκυδίδη έδωσε το όνομά της στον πρώτο Δήμο που σχηματίσθηκε στις 17/12/1864 και που ονομάσθηκε : "Δήμος Κρανίων". Το πρώτο έμβλημα του Δήμου είναι το ίδιο με αυτό που έχει και σήμερα : το μυθικό ήρωα Κέφαλο με το σκύλο του Λαίλαπα. Αρχικά ο Δήμος περιοριζόταν στα αυστηρά όρια της πρωτεύουσας πόλης και των γύρω της μικρών οικισμών. Η ανάπτυξη του Αργοστολίου υπήρξε ταχύτατη. Ήταν η δεύτερη πόλη στην Ελλάδα που ηλεκτροφωτίσθηκε, απόκτησε υδραγωγείο, μουσεία, δενδροφυτευμένους δρόμους, πλατείες, καλαίσθητα αρχοντικά, πληθώρα ιδρυμάτων, Φιλαρμονική, Θέατρα, μικρές παραγωγικές μονάδες, αθλητική ζωή. Έτσι στο Αργοστόλι, στην άριστα οργανωμένη αυτή πολιτεία, έφθασε η καλλιτεχνική και πνευματική κίνηση στο ζενίθ. Ο σεισμός του Αυγούστου του 1953 ισοπέδωσε σχεδόν ολόκληρη την Κεφαλλονιά -εκτός του βορείου τμήματός της- και οδήγησε την πρωτεύουσά της στον πλήρη αφανισμό. Αμέσως μετά ακολούθησε άναρχη οικοδόμηση χωρίς ίχνος αισθητικής και με κυρίαρχο το αίσθημα του ασφαλούς στερεώματος. Μόλις αυτό θεμελιώθηκε, οι Αργοστολιώτες άρχισαν να επιζητούν την καλαισθησία που έχει σημαδέψει όλους τους τομείς του πολιτισμού τους. Έτσι, οι βάσεις των αισθητικών και λειτουργικών παρεμβάσεων στο Αργοστόλι δημιουργήθηκαν την τελευταία σχεδόν εικοσαετία.
  Καθ΄ όλη τη διάρκεια των ετών, από τον πρώτο Δήμο του 1866 μέχρι και αυτόν του 1998, τα διοικητικά όρια αυξομειώθηκαν ελάχιστα. Κορύφωση είναι ο Νόμος 2539/97 όπου συνένωσε τις κοινότητες και δημιούργησε το νέο σήμερα ισχυρό Δήμο Αργοστολίου. Περιλαμβάνει εκτός της πόλης Αργοστολίου και των γύρω της οικισμών, και δέκα κοινότητες ήτοι: Αγκώνα, Δαυγάτα, Δειλινάτα, Ζόλα, Θηνιά, Κουρουκλάτα, Νύφι, Τρωγιαννάτα, Φαρακλάτα και Φάρσα. Κάθε μιά από αυτές τις κοινότητες αποτελεί ένα "Συν" για την πρωτεύουσα, η οποία, ενδυναμωμένη καθώς είναι, παρουσιάζει ένα ισχυρό πρόσωπο τόσο στα αναπτυξιακά έργα, όσο και στα πολιτιστικά δρώμενα και στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Αργοστολίου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ