gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Πολιτική γεωγραφία για το τοπωνύμιο: "ΚΑΛΥΒΙΑ ΘΟΡΙΚΟΥ Δήμος ΑΤΤΙΚΗ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ".


Πολιτική γεωγραφία (2)

Δήμοι Σχεδίου Καποδίστρια

Δήμος Καλυβιών Θορικού

Ο Δήμος Καλυβιών Θορικού δεν μεταβλήθηκε με το Ν.2539/1997 (Σχέδιο Καποδίστρια).
Ο πληθυσμός του δήμου, με την απογραφή του 1991 ήταν: 7357 κάτοικοι.

Πριν το Σχέδιο Καποδίστρια (1997)

  Ο Δήμος Καλυβίων βρίσκεται στο νότιο άκρο των Μεσογείων και μαζί με τους δήμους Μαρκοπούλου, Κορωπίου, Σπάτων, Παιανίας, Παλλήνης, Γλυκών Νερών, Γέρακα, Ραφήνας, Αρτέμιδας (Λούτσας) και τις κοινότητες Πικερμίου και Ανθούσας αποτελούν την περιφέρεια (κάμπο) των Μεσογείων.
  Νότια συνορεύει με την ευρύτερη περιοχή της Λαυρεωτικής που αποτελείται από τους δήμους Λαυρίου και Κερατέας και τις κοινότητες Κουβαρά, Σαρωνίδος, Αναβύσσου, Παλαιάς Φωκαίας, Αγ. Κωνσταντίνου, μαζί με τους οποίους αποτελούσε παλαιότερα μια διοικητική ενότητα, τον ενιαίο Δήμο Θορικίων με έδρα την Κερατέα.
  Η αρχική σύσταση του Δήμου Θορικίων (απογραφή 1896) ήταν : Κερατέα (2507 κατ.), Θορικό (400), Καλύβια (1037), Κουβαράς (537), Ολυμπος (131), Ανάβυσσος (26).
  Τα Καλύβια αναγνωρίστηκαν σαν χωριστή Κοινότητα που προήλθε από τον Δήμο Θορικίων με Βασιλικό Διάταγμα στις 31-8-1912 και μετονομάσθηκε σε Κοινότητα Καλυβίων Θορικού στις 25-7-1915.
  Το 1994 δε με Προεδρικό Διάταγμα η Κοινότητα αναγνωρίσθηκε σε Δήμο λόγω της μεγάλης πληθυσμιακής εξέλιξης (ΦΕΚ 133/30-8-1994).
  Τα Μεσόγεια και η Λαυρεωτική εκτείνονται νότια και ανατολικά της Αθήνας, με όρια τη νοητή επέκταση των κορυφογραμμών του Υμηττού και της Πεντέλης ως την θάλασσα και αποτελούν το νοτιοανατολικό τμήμα της Ανατολικής Αττικής.
  Ο Δήμος Καλυβίων καταλαμβάνει έκταση 70415 στρεμμάτων, βρίσκεται μεταξύ Μεσογείων και Λαυρεωτικής στην περιοχή μεταξύ των Δήμων Κορωπίου, Μαρκοπούλου, Κερατέας, των Κοινοτήτων Κουβαρά, Αναβύσσου, Παλαιάς Φωκαίας, Σαρωνίδας και καταλήγει στον Σαρωνικό κόλπο.
  Το έδαφος της περιοχής είναι ημιορεινό. Η κωμόπολη των Καλυβίων βρίσκεται σε ύψος 110 μ. Από την επιφάνεια της θάλασσας, ανάμεσα στο Πάνειο όρος και το βουνό Αιματόριζα (Μερρέντα).
  Μια μεγάλη πεδινή έκταση βρίσκεται στο κύριο μέρος των Καλυβίων αρχίζοντας βόρεια από τα όρια των Καλυβίων προς το Μαρκόπουλο και εκτείνεται δυτικά - νοτιοδυτικά της κωμόπολης μέχρι το Λαγονήσι τον Σαρωνικό κόλπο.
  Αλλη πεδινή έκταση είναι εκείνη του Ολύμπου που φθάνει έως τα όρια με την Ανάβυσσο και καταλήγει στην παραλία.
  Ορεινοί όγκοι που ανήκουν στα όρια του Δήμου είναι το Πανί (Πάνειο Όρος), η Αιματόριζα (Μερρέντα, Ριζαγκιάκου), ο Λαυρεωτικός Όλυμπος (Σκόρδι) και δυτικά των Καλυβίων η λοφοσειρά που εκτείνεται από το Στρογγύλι μέχρι την παραλία του Λαγονησίου με κυριότερους τους λόφους Καμάριζα, Τίποτι, Πρόι-Λιόπεσι, Μάλιε-Κούκιες, Αγία Τριάδα-Μπόσκιζα, Ξελαυτάκι.
  Η παραλιακή περιοχή που ανήκει στα Καλύβια και που έχει μήκος ακτών 7 περίπου χλμ. Είναι ομαλή, προσβάσιμη και μερικώς αξιοποιημένη. Περιλαμβάνει τις περιοχές τμήμα του Αγίου Δημητρίου, Γαλάζια Ακτή-Χερώμες, Αγιο Νικόλαο, Λυκουρίζα, Λαγονήσι, Κιτάζα και Θέρμη.
  Εκτός της κωμόπολης των Καλυβίων που είναι παλιό παραδοσιακό μεσογείτικο χωριό, υπήρχε και ο προ του 1923 οικισμός του Ολύμπου (Έλυμπος) που από κοινού απετέλεσαν αρχικά την Κοινότητα. Αργότερα την Κοινότα απετέλεσαν οι οικισμοί : Καλύβια Θορικού, Καλύβια Ολύμπου, Καλύβια Παραλίας, Ανάβυσσος, "Παλαιά Φωκαία", Γκιουρντάς (Σαρωνίδα). Κατά την τελευταία εικοσαετία αναπτύχθηκαν και οι παρακάτω κυριότεροι οικισμοί : Αγίου Δημητρίου - Καλλιθέας - Γαλάζιας Ακτής (Χερώμες), Αγίου Νικολάου - Λυκουρίζας - Λαγονησίου, Κιτέζας - Φοινικιάς, Τραμπουριάς, Ολύμπου, Φέριζας και λιγότερο οι περιοχές Αγίας Τριάδας, Ράθια, Ταξιάρχες και Μποσνάδες.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Καλυβιών Θορικού


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ