gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Θέματα του τόπου για το τοπωνύμιο: "ΣΚΥΡΟΣ Νησί ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ".


Θέματα του τόπου (4)

Αξιόλογες επιλογές

Σπίτι - Σκυροτέχνημα

  Οι αντιθέσεις στη Σκύρο δεν είναι τουριστικά στιγμιότυπα, είναι τρόπος ζωής. Σ’ αυτό το νησί, το ποτισμένο με το λιβάνι και το μύρο της Χριστιανικής θρησκείας έρχονται οι απόκριες με τη Διονυσιακή τους ατμόσφαιρα και δονούν με άλλου είδους συγκινήσεις. Τις Κυριακές της αποκριάς, με αποκορύφωμα την τελευταία Κυριακή (της Τυροφάγου), ξεχύνονται στους δρόμους του νησιού οι Γέροι και οι Κορέλες (κουρέλα, κουρέλι από το λατινικό coriellym), αναβιώνοντας ένα παλιό σκυριανό έθιμο που τρέχουν να το δουν από όλα τα μέρη της Ελλάδος.
  Η φορεσιά του "Γέρου", που τη φορούν τα παλικάρια, είναι η πιο εντυπωσιακή. Μαύρη κάπα με κουκούλα, μάσκα στο πρόσωπο και ζωσμένος με 30 ή 40 κουδούνια προβάτων. Με χορευτικό βάδισμα, μαζί με τη συνοδεία του, την "Κορέλα" και τον "Φράγκο", φτιάχνουν ένα θορυβώδες σύνολο, φοβερό στην εντύπωση, που προξενεί δέος στα παιδιά και αφυπνίζει τα άδυτα των μεγάλων.
  Ο μύθος λέει ότι ο "Γέρος" αναπαριστά ένα γέρο τσοπάνη που έχασε, κάποια αποκριά, όλα του τα πρόβατα από την βαρυχειμωνιά. Για να κοινοποιήσει το τραγικό γεγονός στους χωριανούς του, ζώστηκε τα κουδούνια των νεκρών του και των ζώων και μαζί με την κουρελιασμένη γυναίκα του (κορέλα) περπάτησαν από σοκάκι σε σοκάκι και εβόησε ο τόπος από τη συμφορά.
  Πέρα από το μύθο, τα κουδούνια ήταν πολύ γνωστά στην αρχαιότητα, γιατί με αυτά κρεμασμένα στις ασπίδες τους οι πολεμιστές φοβέριζαν τους εχθρούς. Ίσως το έθιμο να έχει μια τέτοια έννοια, να ξορκίσει δηλαδή κάθε κακό.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Σκύρου.

Σκυριανό αλογάκι

  Η Σκύρος μοιάζει με μιγάδα, γεννημένη από το ταίριασμα αντιθέτων. Το βόρειο μέρος της είναι πράσινο φορτωμένο πεύκο και καλλιέργειες. Το νότιο είναι καφεκίτρινο, φύση γυμνή ή θαμνώδης, ένας εκτεταμένος βοσκότοπος για τα αιγοπρόβατα και το σκυριανό αλογάκι, το μοναδικό στο είδος του κοντόσωμο αλογάκι, που το ύψος του είναι περίπου ένα μέτρο και που δεν πρέπει να το συγχέουμε με το πόνυ, το μικρό και κοντόχοντρο της βόρειας Ευρώπης.
  Το Σκυριανό είναι μια μικρογραφία αλόγου, με αρχαία ρίζα. Το συναντάμε ανάγλυφο στην πομπή των Παναθηναίων και σε σκελετούς που βρέθηκαν στις ανασκαφές της Βεργίνας και του Μαραθώνα.
  Αυτό το αλογάκι, επειδή είναι μοναδικό στον κόσμο (όπως το αγγλικό Shetland), είναι αξιοθέατο από μόνο του και αξίζει να πάει κανείς στη Σκύρο μόνο για να το δει.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Σκύρου.

"Σκυρία ποικίλη λίθος"

  Στην περίοδο της ακμής της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι από τη Σκύρο έπαιρναν τη "σκυρία ποικίλη λίθο", το χρωματιστό σκυριανό μάρμαρο, για να κοσμήσουν δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) του Δήμου Σκύρου.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ