gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα για το τοπωνύμιο: "ΣΕΡΒΙΑ Κωμόπολη ΚΟΖΑΝΗ".


Αξιοθέατα (4)

Φαράγγια & Χαράδρες

Το φαράγγι των Σερβίων

  Το φαράγγι των Σερβίων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον επειδή τα ασβεστολιθικά βράχια που το στολίζουν, έχουν πάρει (λόγω της διάβρωσης) διάφορα ανθρωπόμορφα και ζωόμορφα σχήματα που είναι μοναδικά σε όλη την Ελλάδα.
  Το φαράγγι των Σερβίων ξεκινά από την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένας περιπατητικός διάδρομος που το έχει καταστήσει βατό για μικρούς και μεγάλους.
  Από την αρχή της διαδρομής μέχρι και το τέλος απολαμβάνει κανείς έναν ξεχωριστό, περιπετειώδη και γεμάτο μυστήριο περίπατο. Είναι μια διαδρομή που μας αφήνει έκθαμβους μπροστά στο κάλλος και τη δύναμη της δημιουργίας της φύσης. Ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα δημιουργήματά της και με τη φαντασία του να δώσει αυτό στη δική του ερμηνεία και μορφή στα πανέμορφα και παράξενα σχήματα των βράχων που έχει μπροστά του. Εδώ η φύση συνδυάζει με τον πιο τέλειο τρόπο την αγριότητα των βράχων με την απαλότητα των χρωμάτων των φυτών και των λουλουδιών για να δημιουργήσει έτσι ένα θαυμάσιο τοπίο που είναι χαρακτηριστικό για το φαράγγι των Σερβίων.
  Στα μέσα περίπου το φαραγγιού, κοντά στον πλάτανο, μπορούμε να θαυμάσουμε ανάμεσα από τις απόκρημνες πλαγιές των βουνών την πανέμορφη θέα προς τον κάμπο και τη λίμνη με την υψηλή γέφυρα των Σερβίων.
  Ανεβαίνοντας το μονοπάτι, από το τέλος του φαραγγιού προς τη βυζαντινή εκκλησία της Βασιλικής, βλέπουμε αριστερά μας το γνωστό από την λαϊκή παράδοση βράχο, "ο μαρμαρωμένος βασιλιάς".
  Όλοι οι βράχοι στο φαράγγι των Σερβίων αλλάζουν συνεχώς μορφές ανάλογα με τη φαντασία, τη διάθεση και τη θέση από την οποία τους βλέπει κανείς.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Σερβίων.

Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

Κάστρο βυζαντινής εποχής (560 μ.Χ.)

Θρησκευτικά μνημεία

Η Μεγάλη Βασιλική

Του 11ου αιώνα.

Μητρόπολη

  The eventual excavation of Servia will reveal the Mystra of Macedonia, for the ruins of walls, churches, and houses can be made out among trees at the top of a naturally fortified hill which overlooks the valley of the Haliakmon River.
  The walls encircling the 11th century acropolis descend the hillside in tiers, encompassing churches like those of Ayioi Theodoroi and Ioannis Prodromos (Saint John the Baptist) and the now ruined Metropolis, all of which date to the 11th century.
  The Metropolis, a large three-aisled basilica with narthex, was dedicated to Saint Demetrios; two layers of wall-paintings still survive and bear witness to a brilliant historic past, though they are exposed to destruction by rain and human hands, as reconstruction of the monument would be an extremely difficult undertaking.

By kind permission of:Ekdotike Athenon
This text is cited Nov 2003 from the Macedonian Heritage URL below, which contains image.


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ