gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα για το τοπωνύμιο: "ΑΛΑΤΟΠΕΤΡΑ Χωριό ΓΡΕΒΕΝΑ".


Αξιοθέατα (4)

Γέφυρες

Γεφύρι Προσβόρου - Αλατόπετρας

  Πέτρινο γεφύρι ή γεφύρι του γκαβού. Μεταξύ των κοινοτήτων Αλατόπετρας και Προσβόρου, πάνω στο μεγάλο μονοπάτι που ένωνε τα Γρεβενά με τη Σαμαρίνα και την Κόνιτσα. Αγνωστο πότε χτίστηκε, μοναδικό στην κατασκευή του, εξαιτίας της καμάρας του που είναι ελλειψοειδής και της πολύ καλής δουλειάς στους ογκόλιθους που το αποτελούν. Από πάνω είναι επίπεδο και πολύ πλατύ (3.5 μ.). Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι κάτω από την καμάρα του υπάρχουν σταλακτοειδείς σχηματισμοί, μήκους 30 εκ. περίπου. Είναι χτισμένο στο Βενέτικο ποταμό. Δίπλα του υπήρχε Τούρκικο φυλάκιο. Οπως λέγεται πήρε το όνομά του από κάποιον τυφλό που σκότωσαν εδώ. Επισκέψιμο από αγροτικό δρόμο, 3 χλμ από την Αλατόπετρα.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Ποτάμια

Βενέτικος

  Ο ποταμός Βενέτικος διασχίζει 5 χλμ της περιφέρειας της Αλατόπετρας. Πηγάζει από το Δοτσικό και τη Σμίξη. Σε μια περιοχή κοντά στο ποτάμι έχουν βρεθεί απολιθώματα θαλάσσιων οργανισμών. Το ποτάμι περνά από τα όρια Αλατόπετρας - Προσβόρου. Κοντά στο ποτάμι υπήρχαν παλιά νερόμυλοι που λειτουργούσαν μέχρι το 1950, ένας μάλιστα μέχρι το 1980. Σήμερα σώζονται μόνο ο «Μύλος Μπακόλα» 3 χλμ Α του χωριού. Στην ίδια περιοχή συναντάμε τις τοποθεσίες Αυγότοπο και Κεραμίδα, απέναντι από έναν καταρράκτη που σχηματίζεται στο Βενέτικο.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Βρύσες

Σιώποτος

  Η Αλατόπετρα ως το '50 - '55 υδροδοτούνταν από τη βρύση «Σιώποτος» στην είσοδο του χωριού από Γρεβενά. Είναι πέτρινη και καλοσυντηρημένη.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Φτέρνα

  Η βρύση στη «φτέρνα» (ονομάστηκε έτσι από τη θέση στην οποία βρίσκεται, στην άκρη του χωριού) χτίστηκε γύρω στο 1950. Εκεί κοντά σώζεται ένα καλντερίμι, που σύμφωνα με την παράδοση κατασκευάστηκε με διαταγή ενός Τούρκου Αγά προς αποφυγή των λασπών.
  Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Ιούλιο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο (1998) της Νομαρχίας Γρεβενών.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ