gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα για το τοπωνύμιο: "ΦΛΩΡΙΝΑ Νομός ΕΛΛΑΔΑ".


Αξιοθέατα (2)

Βουνά

  Ο ορεινός νομός Φλώρινας - που είναι αν όχι το ωραιότερο, είναι απ’ τα ωραιότερα ορεινά τοπία της Ευρώπης - έχει τέσσερις κυρίως ορεινούς όγκους:
1. Τον Βαρνούντα ή Περιστέρι Β.Δ. τμήμα του νομού (υψ. 2334, Όρυζα)
2. Βέρνον (π. Βίτσι Ν.Α. 2128)
3. Το Τρικλάριον (1776 μ. Μπούτσι Ν.Δ. κλάδος του Βαρνούντα)
4. Τον Βόρρα (π. Καϊμακτσαλάν 2524 μ.) Α. το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδος.
  Όλα τα Βουνά της Φλώρινας είναι ιδεώδη για: Πεζοπορία, Ορειβασία, Ορειβατικό ποδήλατο, Χιονοδρομία και κυρίως για την ομορφιά και θέα που προσφέρουν και γιατί διασχίζονται από πολλά μονοπάτια, πολλές πηγές, δύο καταφύγια (1033, & Καλά Νερά) και άφθονη πυκνή και υπέροχα μοναδική βλάστηση.
(κείμενο: Λάζαρος Α. Μέλιος)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Φλώρινας-Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Φλώρινας.

Παραδοσιακοί οικισμοί

Παραδοσιακοί οικισμοί

  Οι ιστορικές συνθήκες της μεταπολεμικής πορείας της περιοχής επέτρεψαν τη διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα πολλών οικιστικών συνόλων στην περιοχή, που πρόσφατα έχουν κηρυχθεί διατηρητέα. Η επιβίωση αυτή μορφών εγκατοίκησης των κατοίκων επιτρέπει την ανίχνευση της λειτουργίας της περιοχής κατά το παρελθόν και αποτυπώνει την επικοινωνία της με τον ευρύτερο βαλκανικό χώρο.
  Συνοπτικά μπορούμε να αναφερθούμε σε σύνολα οικισμών με ιδιομορφίες στην κατασκευή σπιτιών, που δικαιολογούνται από τις χαρακτηριστικές κλιματολογικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες (π.χ. η Πρέσπα ή τα Κορέστια), αλλά και σε ξεχωριστούς οικισμούς, όπου η κατασκευή των σπιτιών ακολουθούσε πρότυπα χωρών στις οποίες μετανάστευσαν οι κάτοικοί τους (π.χ. το Νυμφαίο).
  Τα σπίτια σε όλες τις περιπτώσεις μαρτυρούν την εργασία των ντόπιων συνεργείων μαστόρων, ξακουστών σε ολόκληρη τη Βαλκανική. Επιγραμματικά αναφέρουμε σύνολα οικισμών με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ύφος, όπως της περιοχής των Πρεσπών - με χαρακτηριστικές τις κοινότητες των Ψαράδων, του Αγίου Γερμανού, του Μηλιώνα, της Καλλιθέας, της Οξιάς κ.ά.
  Μια ομάδα αποτελούν τα Κορέστια με το Ανταρτικό, το Πράσινο, την Κορυφή, τον Κώττα κ.ά. αλλά και οι κοινότητες στην ανατολική πλευρά του Βαρνούντα, δυτικά της Φλώρινας, με τις κοινότητες της Πρώτης, του Εθνικού, του Ακρίτα, των Αλώνων, του Κρατερού, του Παρορείου κ.ά.
  Μεμονωμένα παραδείγματα οικισμών με ιδιαίτερο χαρακτήρα αποτελούν το Πισοδέρι και το Νυμφαίο), που διατηρείται στην καλύτερη κατάσταση και δίκαια θεωρείται μοναδικό αρχοντοχώρι σε ολόκληρη την Ελλάδα, με αρχοντικά διακοσμημένα με τοιχογραφίες και ξυλόγλυπτα.
  Ξεχωριστά κτίρια σώζονται σε όλα σχεδόν τα χωριά, όπως ο ανεμόμυλος του Αγίου Παντελήμονα, το σχολείο του Ξινού Νερού, η Νίκειος Σχολή Νυμφαίου, η Αστική Σχολή Λεχόβου κ.λπ.
(κείμενο: Ανδρέας Ανδρέου)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχίας Φλώρινας - Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Φλώρινας.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ