gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα για το τοπωνύμιο: "ΚΑΡΥΕΣ Χωριό ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΑ".


Αξιοθέατα (5)

Κτίρια

Καρυάτιδες

  Καρυάτις (πληθ. Καρυάτιδες ) ήταν αρχικά το θηλυκό του τοπικού ονόματος Καρυάτης. Καρυάτιδες παρθένοι, δηλ. Κορίτσια των Καρυών, χόρευαν στην αρχή το λατρευτικό χορό προς τιμή της Αρτέμιδος. Όταν αργότερα στο χορό αυτό επήραν μέρος και κορίτσια από άλλες πόλεις της Λακωνικής, Καρυάτιδες ονομάστηκαν και αυτά, δηλ. κορίτσια που χορεύουν το χορό στη γιορτή της Αρτέμιδος των Καρυών. Όταν οι χορεύτριες αυτές των Καρυών έγιναν περίφημες για τον καλλιτεχνικό χορό και την αρμονική κορμοστασιά τους, τότε πια όλες οι αρμονικές γυναικείες μορφές, στην γλυπτική κυρίως τέχνη, είτε χόρευαν είτε όχι , άρχισαν να ονομάζονται Καρυάτιδες.
  Τον ωραιότερο και κλασσικότερο ασφαλώς τύπο των Καρυάτιδων αποτελούν βέβαια οι Καρυάτιδες του Ερεχθείου, που στολίζουν τη μεσημβρινή πλευρά του πολυσύνθετου, αλλά και χαριτωμένου αυτού ναού της ακροπόλεως των Αθηνών ( από το βίβλο. Κ. Πίτσιου).
  Ομοίωμα του μνημείου των Καρυάτιδων ευρίσκεται στις Καρυές.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Κοινότητας Καρυών


Το ρολόι

  Το ρολόι του χωριού ανεγέρθη το 1930 με δαπάνη του αείμνηστου Γεωργίου Ηλ. Ηλιόπουλου. Τα εγκαίνια της λειτουργίας έγιναν την 28η Ιουνίου του 1931. Το ρολόι χάρις την πρόνοια των δωρητών λειτουργούσε με τακτικό φύλακα, τον κ. Ματθαίο Πετρούλια μέχρι το 1944. Στις 15 Μαρτίου 1944, δεύτερη ημέρα όπου οι Γερμανοί έκαιγαν την Αράχωβα, μαζί με όλα τα άλλα ανατίναξαν και το ρολόι του χωριού. Αρχικά έσπασαν την σιδερένια πόρτα που ήταν κλειστή, με δύο χειροβομβίδες. Ύστερα τοποθέτησαν μέσα στο κτίριο νάρκες με αποτέλεσμα το ρολόι να καταστραφεί ολοσχερώς.
  Το 1955 στη θέση του παλαιού ρολογιού, κατασκευάστηκε εξολοκλήρου από την αρχή, νέο με δωρεά τoυ Ηλία Γεωργίου Ηλιόπουλου και πήρε την σημερινή του μορφή.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Κοινότητας Καρυών


Το Σχολείο

  Το Δημοτικό Σχολείο ιδρύθηκε το 1843 με ένα δάσκαλο, το 1893 έγινε διτάξιο, το 1901 έγινε τριτάξιο το οποίο λειτουργούσε μόνο με αγόρια. Το 1898 ιδρύθηκε και μονοτάξιο δημοτικό θηλέων το οποίο και ενώθηκε το 1927 - 1928 με το αρρένων σ΄ ένα μικτό εξατάξιο Δημοτικό Σχολείο.
  Το 1933 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Δημοτικού Σχολείου το οποίο απεικονίζεται στην φωτογραφία. Η κατασκευή του στοίχισε ένα εκατομμύριο προπολεμικές δραχμές και ήταν προσφορά της "Αδελφότητας των Αραχωβιτών του Εξωτερικού -Αι Kαρυαί ".
  Στις 14 Μαρτίου του 1944 (κάψιμο της Αράχωβας), από την καταστροφική μανία των Γερμανών, οι οποίοι έκαψαν όλο το χωριό, δεν γλίτωσε ούτε το κτίριο του Σχολείου, τη δυτική γωνία του οποίου ανατίναξαν.
  Στις μέρες μας λειτουργεί διθέσιο Δημοτικό Σχολείο στο οποίο φοιτούν τριάντα (30) περίπου παιδιά και νηπιαγωγείο στο οποίο πηγαίνουν δέκα (10) παιδιά. Στον δεύτερο όροφο του Σχολείου έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί σύγχρονη θεατρική σκηνή για την κάλυψη των πολιτιστικών δραστηριοτήτων των παιδιών.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Κοινότητας Καρυών


Κρήνες

Η βρύση του Σακάλη

   Ονομαζόταν και "Κάτω βρύση", χτίστηκε το 1700 μ.χ. περίπου. Πριν από την κατασκευή του υδραγωγείου του χωριού (1928), μαζί με τη Βρύση της Παναγίας, παρείχαν όλο το πόσιμο νερό του χωριού. Έχει δύο στοές με κάνουλες οι οποίες σώζονται μέχρι σήμερα. Οι χώροι αυτοί ήταν πολυσύχναστοι, ολημερίς οι κοπέλες του χωριού με τα βαρέλια στους ώμους πηγαινοέρχονταν για νερό και κάθε βράδυ τα ζώα του χωριού έσβηναν εκεί την δίψα τους. Εκεί είχαν πλεχτεί ειδύλλια ερωτικά, είχαν γίνει γυναικείοι καβγάδες και είχαν ακουστεί λογιών λογιών κουτσομπολιά.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Κοινότητας Καρυών


Γέφυρες

Το γεφύρι της Παναγίας

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ