gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα για το τοπωνύμιο: "ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΙ Οικισμός ΦΑΛΑΝΘΟΣ".


Αξιοθέατα (1)

Ομορφες τοποθεσίες

Αρκουδόρεμα

  Μαγευτική και καταπράσινη τοποθεσία στην καρδιά του ελατόδασους του Μαινάλου, ανάμεσα στην Πιάνα και στο Λιμποβίσι και σε υψόμετρο 1200 μ. Απέχει 4χλμ από το Χρισοβίτσι. Η διαδρομή μέσα από τον άνετο ασφαλτόδρομο είναι υπέροχη. Η περιοχή βρίσκεται ανάμεσα σε μεγάλη χαράδρα του Μαινάλου και είναι κατάφυτη από έλατα. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας υπήρχε εκεί, ένα ζωντανό κεφαλοχώρι, χωμένο μέσα στο δάσος, με το ίδιο όνομα. Τόπος ελεύθερος και αδούλωτος, χρησίμευσε σαν κρησφύγετο, καταφύγιο, ορμητήριο και τόπος ανεφοδιασμού και περίθαλψης των κλεφταρματολών. Από αυτό μάλιστα ξεκίνησαν και οι πρόγονοι (Τσεργίνης) του Θ. Κολοκοτρώνη για να εγκατασταθούν αργότερα στο Λιμποβίσι. Το Αρκουδόρεμα και το Λιμποβίστι, γνωστά και σαν Κολοκοτρωναίϊκα χωριά, συμπορεύονται στη ζωή, στην ιστορία, στο θρύλο, μέσα από μια κοινή μοίρα.
   Κατά τη δεύτερη Τουρκοκρατία, οι κάτοικοι αντιστάθηκαν ενεργά στον τουρκικό ζυγό. Από το χωριό καταγόταν ο οπλαρχηγός Αδάμης Κορέλλας που έλαβε μέρος σε πολλές μάχες κατά την Επανάσταση. Μια από αυτές έγινε στην περιοχή, στην οποία οι Αρκουδορεματίτες υπό την ηγεσία του Αδάμη Κορέλλα και του παπα-Δημήτρη έτρεψαν σε φυγή στρατιωτικό τμήμα του Ιμπραήμ και απελευθέρωσαν αιχμάλωτα γυναικόπεδα.
   Το χωριό μετά την απελευθέρωση εγκαταλείφθηκε και ερημώθηκε. Σήμερα διακρίνονται μόνο ελάχιστα χαλάσματα στη ρεματιά. Το μόνο κτίσμα που σώζεται στην περιοχή είναι το παλιό εκκλησάκι της Κοίμησης της Θεοτόκου, στα δεξιά του δρόμου που συνδέει το Χρυσοβίτσι με το Λιμποβίσι, στο χείλος της ρεματιάς. Η εκκλησία, συντηρημένη σήμερα, είναι χτισμένη σύμφωνα με την επιγραφή το 1719. Είναι μονόχωρη και κεραμοσκέπαστη και είναι διακοσμημένη με εξαιρετικές παλαιές τοιχογραφίες του Ιερέα Γιώργου Κουλιδά και του γιού του Παναγιώτη το 1751. Στην αρχαιότητα, στην περιοχή αυτή του Μαινάλου βρισκόταν η αρχαία πόλη ΄΄Καλλίσται΄΄, όπου υπήρχε ο τάφος της Καλλιστούς, θυγατέρας του Λυκάονα, που γέννησε τον Αρκάδα. Στην τοποθεσία φτάνει κανείς από από το Χρυσοβίτσι μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου, όπως και από διασταύρωση του δρόμου Πιάνας - Αλωνίσταινας - Βυτίνας, κοντά στην Αλωνίσταινα, όπως και Η περιοχή είναι ιδεώδης για πεζοπορία μέσα από μονοπάτια που διασχίζουν το Μαίναλο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάρτιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του ARCADIA website, του Πανεπιστημίου Πατρών


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ