gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 10 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα για το τοπωνύμιο: "ΧΙΟΣ Πόλη ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ".


Αξιοθέατα (10)

Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

Ο Πύργος του Μιλίτα

Θρησκευτικά μνημεία

Παλαιοχριστιανική βασιλική Αγ. Ισιδώρου

  Η παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Ισιδώρου κτίστηκε στα μέσα του 5ου αιώνα μ.Χ., επί προγενεστέρου ρωμαϊκού κτίσματος. ΄Εχουν διαπιστωθεί πέντε επάλληλες οικοδομικές φάσεις στο χώρο της: στην α΄φάση ο ναός κατασκευάσθηκε ως τρίκλιτη βασιλική με πεταλόσχημη κόγχη, στην β΄ φάση ήταν επίσης τρίκλιτη βασιλική μια ημικυκλική κόγχη, ενώ στην γ΄ φάση που χρονολογείται στα μέσα του 6ου αιώνα η βασιλική διευρύνθηκε και απέκτησε μεγάλες διαστάσεις. Στην δ΄ φάση ο ναός έγινε σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο, ο οποίος καταστράφηκε από σεισμό το 1389. Στην τελευταία φάση προστέθηκε στο μέσον του βορείου τοίχου μιναρές. Τέλος, ο καταστρεπτικός σεισμός του 1881 μετέβαλε το ναό σε ερείπια.
  Τμήμα των λειψάνων της παλαιοχριστιανικής βασιλικής καλύπτεται σήμερα από μεταγενέστερο, σχετικά μικρό ναό, ο οποίος φέρει χαμηλή οριζόντια τσιμεντένια οροφή. Διασώζονται ψηφιδωτά δάπεδα τριών οικοδομικών φάσεων (από τα μέσα του 5ου αιώνα έως τα μέσα του 6ου αιώνα) με γεωμετρικά μοτίβα, καθώς και πολλά γλυπτά αρχιτεκτονικά μέλη. Στο εσωτερικό του ναού υπάρχει υπόγεια θολωτή κρύπτη όπου άλλοτε φυλάσσονταν τα λείψανα του Αγ. Ισιδώρου και της Αγ. Μυρόπης, που μαρτύρησαν στην Χίο κατά την πρώτη χριστιανική περίοδο.
  Η πρώτη ανασκαφική έρευνε στο χώρο ξεκίνησε από τον Γ. Σωτηρίου το 1918 και συνεχίστηκε από τον Α. Ορλάνδο το 1928. Το καλοκαίρι του 1981 και 1982 πραγματοποιήθηκε νέα ανασκαφική έρευνα από την 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιούνιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


Κτίρια

Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

  Πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα όψιμης νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Λιθόκτιστο, τριόροφο, με ημιυπόγειο και τον τρίτο όροφο σε εσοχή. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εσωτερικό του κτηρίου, διαμορφωμένο ειδικά για την στέγαση της ΕΤΕ στο ισόγειο και την κατοικία του Διευθυντού στον όροφο. Το ακίνητο (κτήριο και περιβάλλων χώρος) έχει κηρυχθεί ως έργο τέχνης σύμφωνα με την Υ.Α. ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2145/31727/8.8.86, ΦΕΚ 769/β/31.10.86.
  Το κτήριο κτίσθηκε το 1926. Λόγω της αύξησης των αναγκών της Τράπεζας έχουν γίνει κατά καιρούς επεμβάσεις στον εσωτερικό χώρο. Τελευταία έγκριση εργασιών είναι αυτή του 1994, με μελετητή τον αρχιτέκτονα Γ. Παπάζογλου.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


Κρήνες

Τζαμιά

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ