gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 4 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα για το τοπωνύμιο: "ΚΙΛΚΙΣ Πόλη ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ".


Αξιοθέατα (4)

Σπήλαια

Σπήλαιο του Κιλκίς

Στους πρόποδες του Λόφου του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται το Σπήλαιο του Κιλκίς το οποίο έχει έκταση που ξεπερνά τα 1000 μ2 και εκτείνεται σε δυο ορόφους. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1925. Το 1960 έγινε η πρώτη χαρτογράφησή του, ενώ οι εργασίες αξιοποίησής του κράτησαν έξι χρόνια. Συγκαταλέγεται στα δέκα σημαντικότερα σπήλαια του Ελλαδικού χώρου, για τα μοναδικά πέτρινα κοράλλια που διαθέτει. Το μήκος των διαδρόμων του είναι 500 μέτρα ενώ η θερμοκρασία του παραμένει σταθερή στους 17 C όλο το χρόνο. Το σπήλαιο προσφέρεται για οργανωμένες και μεμονωμένες ξεναγήσεις ενώ η Δημοτική Αρχή δρομολογεί ήδη την ανάπτυξή του ως σπηλαιολογικού θεραπευτικού κέντρου για το άσθμα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Δήμου Κιλκίς


Σπήλαιο του Κιλκίς

Τηλέφωνο: +30 23410 20054

Διάφορα

Αλσύλλιο της Ξυρόβρυσης

5 χιλιόμετρα από την πόλη του Κιλκίς βρίσκεται το άλσος της Ξυρόβρυσης. Ένας περίπατος ανάμεσα στα πυκνά δένδρα ξεκουράζει και αναζοωγονεί.

Σελίδες τοπικής αυτοδιοίκησης

Ξεκινώντας από το Κιλκίς

  Αρκετές είναι οι διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει ο επισκέπτης για να αναγνωρίσει αυτό τον πλούσιο σε εναλλαγές τοπίων Νομό της Βόρειας Ελλάδας. Μπορεί πάντως να ξεκινήσει την κάθε περιπλάνηση του στο χώρο και την ιστορία από την πρωτεύουσα, που είναι το Κιλκίς.
  Η πόλη είναι χτισμένη γύρω από τον λόφο του Αγίου Γεωργίου, στην κορυφή του οποίου δεσπόζει ο ομώνυμος μεταβυζαντικός ναός (1832) με σπάνιες τοιχογραφίες.
  Στους πρόποδες του ίδιου λόφου υπάρχει το σπήλαιο του Κιλκίς, διώροφο, με έκταση που ξεπερνά τα 1000 τ.μ. Ο επάνω όροφος διαθέτει μία σπάνια διακόσμηση από κοραλλιογενές υλικό, που του δίνει μια εξαιρετική ομορφιά και το κατατάσσει 17ο ανάμεσα στα 10.000 καλύτερα σπήλαια στον κόσμο. Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, η παραμονή μέσα στο σπήλαιο είναι θεραπευτική για μια σειρά από αναπνευστικές παθήσεις.
  Κατεβαίνοντας από το λόφο του Αγίου Γεωργίου συναντά κανείς το Αρχαιολογικό Μουσείο, που ανάμεσα στα άλλα στεγάζει τον μέχρι πρότινος μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα Κούρο της αρχαίας Ευρωπού του 6ου π.Χ. αι., τα τέσσερα μνημειακά αγάλματα από το ηρώο στο Παλατιανό, καθώς και μία σειρά από κεραμικά της πρώιμης Εποχής του Σιδήρου, γλυπτά και επιτύμβιες στήλες ελληνιστικών και ρωμαϊκών κυρίως χρόνων.
  Το μικρό Πολεμικό Μουσείο που βρίσκεται στον πευκόφυτο λόφο των ηρώων θυμίζει την ιστορική πορεία της περιοχής μέσα από τα πολεμικά γεγονότα των αρχών του αιώνα μας. Επίσημη γιορτή και αναπαράσταση της μεγαλύτερης από αυτές τις πολεμικές νίκες των Ελλήνων, της μάχης Κιλκίς-Λαχανά γίνεται κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου.
  Ακόμα στις αρχές του Σεπτεμβρίου, κάθε χρόνο, η πόλη υποδέχεται ένα μεγάλο εμπορικό πανηγύρι, ενώ τα "Μωμογέρια" αποτελούν επίσης ένα παραδοσιακό έθιμο που αναβιώνει την 1η Ιανουαρίου.
  Επίσης στο Λαογραφικό Μουσείο του Κιλκίς θα βρει ο επισκέπτης στοιχεία και αντικείμενα του λαϊκού μας πολιτισμού που αναδεικνύουν την ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητα του Νομού. Μόλις 7 χιλιόμετρα από το Κιλκίς βρίσκεται το Μεταλλικό, ένα γραφικό καταπράσινο χωριό που διαθέτει πηγές μεταλλικού νερού.
  Στο Δήμο Κιλκίς, κοντά στην ανατολική όχθη του Γαλλικού ποταμού υπάρχει επίσης το χωριό Κολχίδα στο οποίο ανασκαφές αποκάλυψαν έναν ολόκληρο παλαιοχριστιανικό οικισμό, καθώς και μέρη τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 5ου αιώνα στην οποία διατηρούνται ακόμα τμήματα βυζαντινών τοιχογραφιών του 12ου αιώνα.
  Στην περιοχή αυτή ετοιμάζεται ο "παραμυθότοπος", χώρος δημιουργίας και αναψυχής, με αναπαραστάσεις Βαλκανικών μύθων.
  Κοντά, μέσα στο σπήλαιο της Ζωοδόχου Πηγής, που είναι και αυτό τοιχογραφημένο την ίδια εποχή, υπάρχει η ενδιαφέρουσα μικρή τρίκλιτη εκκλησία του Αϊ Γιάννη.
  Στο χωριό Χωρύγι, επίσης, θα βρείτε ένα επιβλητικό μεγαλιθικό μνημείο προϊστορικών χρόνων στην κορυφή ενός χαρακτηριστικού λόφου.
  Νοτιότερα βρίσκεται το Παλαιό Γυναικόκαστρο με το χαρακτηριστικό κάστρο του, που έχει το ίδιο όνομα. Χτίστηκε το 13ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Παλαιολόγο στη μικρή κορυφή ενός απόκρημνου λόφου, για να ενισχύει την άμυνα από τα βόρεια της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης.
  Τα ερείπιά του δεσπόζουν και σήμερα εκεί. Ονομάστηκε έτσι γιατί ήταν τόσο καλά οχυρωμένο, ώστε θα μπορούσαν να υπερασπιστούν ακόμα και γυναίκες.
   Στον ίδιο λόφο του Γυναικόκαστρου έχουν ανασκαφεί μια σειρά από τάφοι της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου, χαρακτηριστικοί για τις ιδιόμορφες ταφές που περιείχαν.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Κιλκίς


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ