gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 12 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα για το τοπωνύμιο: "ΖΑΚΥΝΘΟΣ Πόλη ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ".


Αξιοθέατα (12)

Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

Ενετικό Φρούριο Ζακύνθου

Τηλέφωνο: +30 26950 48099
   Το Ενετικό Φρούριο Ζακύνθου βρίσκεται στη θέση που σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες υπήρχαν τα τείχη της Αρχαίας Ακρόπολης (Ψωφίδας). Οι επαναλαμβανόμενοι μεγάλοι σεισμοί που έπλητταν το νησί κατέστρεφαν και τα οχυρωματικά έργα με αποτέλεσμα να ανακατσκευάζονται συχνά.
   Η κατασκευή των τειχών και των οχυρώσεων του Φρουρίου, που έχουν διασωθεί, ολοκληρώθηκε το 1646, όταν proveditor general da mar ήταν ο Io Bapt. Grimani, από Ενετούς μηχανικούς με ντόπιους μαστόρους, με μεγάλη επιμέλεια και ανθεκτικά υλικά. Τότε κατασκευάστηκε και ο κύριος λιθόστρωτος δρόμος, που έφτανε μέχρι τον αιγιαλό, η περίφημη Strada Giustiniana, η Σαρτζάδα, όπως καθιερώθηκε τα νεώτερα χρόνια. Σημαντική επέμβαση για τη συντήρηση κι επισκευή των τειχών, αλλά και των κτιρίων του Φρουρίου, με παράλληλη φροντίδα για το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης, έγινε από τους ΄Αγγλους το 1812, όταν ήταν κυρίαρχοι στο νησί.
   Το 1970-71, η Αρχαιολογική Υπηρεσία πραγματοποίησε στερεωτικές εργασίες σε τμήματα των τειχών και πυλών του Φρουρίου, που κινδύνευαν να καταρρεύσουν. ΄Υστερα από ανασκαφικές εργασίες που άρχισαν το 1984 και συνεχίζονται αποκαλύφθηκαν πολλές εκκλησίες, που χρονολογούνται από τον 11ο μέχρι τον 18ο αιώνα., άλλα οικοδομήματα, ένα εξαιρετικά επιμελημένο σύστημα συλλογής των ομβρίων υδάτων (αγωγοί, δεξαμενές κ.λπ.) καθώς και αποχετευτικοί αγωγοί. Κυρίως όμως προέκυψε αρχαιολογικό υλικό που χρονολογείται από την προϊστορική μέχρι τη μεταβυζαντινή εποχή και είναι αυτό που προσδίδει την ιδιαιτερότητα του χώρου.
   Τα ορατά μνημεία που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ανασκαφών χρονολογούνται από τη βυζαντινή εποχή έως και την περίοδο της Αγγλοκρατίας.

α. Σωτήρας ή Παντοκράτορας ή "Domo" ή San Salvatore ( Βυζαντινός ναός 12ου αιώνα)
β. Άγ. Φραγκίσκος, τρίκλιτη βασιλική 14ου αιώνα.
γ. Άγ. Βαρβάρα, μονόκλιτη βασιλική.
δ. Άγ. Ιωάννης ο Πρόδρομος,τέλη 15ου αιώνα.
ε. Ναός Υπεραγίας Θεοτόκου Λαουρένταινας
στ. Άγ. Ιωάννης Θεολόγος, 15ος αιώνας.
ζ. Ενετικές φυλακές
η. Ενετική πυριτιδαποθήκη
θ. Γήπεδο άγγλων αξιωματικών
ι. Αγγλικός στρατώνας
ια. Διοικητήριο - στρατώνας.

Το κείμενο, που παρατίθεται, προέρχεται από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού

Ενετικό Φρούριο

Πάνω από τη Μπόχαλη δεσπόζει το Ενετικό Φρούριο. Εντυπωσιακή είναι η εξωτερική πύλη με τους λέοντες του Αγίου Μάρκου. Στο χώρο μέσα στο φρούριο ήταν χτισμένη η μεσαιωνική Ζάκυνθος. Σε ένα καταπράσινο περιβάλλον ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει: την εκκλησία του Παντοκράτορα, που χρησιμοποιήθηκε σαν μητροπολιτικός ναός των Λατίνων, την εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου του τάγματος των Μινοριτών του 14ου αιώνα, την Αγία Βαρβάρα-μια μικρή μονόκλιτη βασιλική κοντά στις ενετικές φυλακές και την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου του15ου αιώνα, αφιερωμένη στον τότε προστάτη του νησιού Αγιο Γιάννη Πρόδρομο, καθώς και τμήματα μόνο από τους Ναούς του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και της Παναγίας της Θεοτόκου Λαουρένταινας.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών


Το Βενετσιάνικο Κάστρο στην Μπόχαλη.

Το Βενετσιάνικο Κάστρο στην Μπόχαλη. Τα τείχη έφεραν το γλυπτό σύμβολο της Βενετίας, τον "Λέοντα του Αγίου Μάρκου"

Κρήνες

Η πέτρινη Ενετική Βρύση στo Κρυονέρι.

Πλατείες & κήποι

Πλατεία Αγίων Σαράντα

Πλατεία Αγίου Λουκά

Πλατεία Αγίου Παύλου

Πλατεία Σολωμού

Βγαίνοντας από την κεντρική αποβάθρα του λιμανιού συναντάμε τη μεγαλύτερη και νεότερη πλατεία της πόλης της Ζακύνθου. Το άγαλμα του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού δεσπόζει στην πλατεία, που τα βράδυα γίνεται τόπος κοινωνικής συναναστροφής και περιπάτου.

Πλατεία Αγίου Μάρκου

Πλατεία Αγίου Μάρκου ή Πλατυφόρος, όπως την ξέρουν οι ντόπιοι, είναι η επίσημη πλατεία της Ζακύνθου. Τα παλαιότερα χρόνια σύχναζε εκεί η ανώτερη κοινωνική τάξη. Σε αυτήν την πλατεία οι Ποπολάροι έκαψαν το Λίμπρο ντ' Όρο.

Πλατεία Ρούγα- Στράτα Μαρίνα

Η Στράτα Μαρίνα είναι ο σημαντικότερος και κεντρικότερος δρόμος της πόλης της Ζακύνθου. Εμπορικό κέντρο με χαρακτηριστικές στοές, που μέχρι σήμερα έχει ζωηρή κίνηση και εξυπηρετεί τους ντόπιους και τους επισκέπτες. Η Στράτα Μαρίνα είναι ο δεύτερος σημαντικός δρόμος της πόλης. Ξεκινά από την πλατεία Σολωμού και καταλήγει στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου. Σήμερα είναι ο δρόμος με τα περισσότερα τουριστικά καταστήματα. Παλαιότερα ήταν η εμπορική περιοχή της πόλης. Στη Στράτα Μαρίνα βρίσκονται ο σταθμός των λεωφορείων, το πρακτορείο εκδόσεως εισιτηρίων καθώς και τα περισσότερα γραφεία ταξιδίων. Από εδώ ο επισκέπτης μπορεί να διαλέξει κάποια από όλες τις εκδρομές για το γύρο του νησιού.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών


Ομορφες τοποθεσίες

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ