gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα για το τοπωνύμιο: "ΛΕΥΚΑΔΑ Πόλη ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ".


Αξιοθέατα (6)

Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

Κάστρο Αγίας Μαύρας

  Στην είσοδο του νησιού δεσπόζει το κάστρο της Αγίας Μαύρας σαν σιωπηλός φρουρός και μάρτυρας άλλων εποχών. Κάποτε αγκάλιαζε την πρωτεύουσα και έκοβε το δρόμο σε εχθρούς και πειρατές. Το κάστρο χτίστηκε γύρω στα 1300 από τον Φράγκο ηγεμόνα Ιωάννη Ορσίνι, όταν πήρε τη Λευκάδα για προίκα στο γάμο του με την κόρη του Δεσπότη της Ηπείρου Νικηφόρου του Α΄. Είναι ένα από τα επιβλητικότερα κάστρα της εποχής και αποτελεί πρότυπο οχυρωματικής τέχνης των μεσαιωνικών χρόνων. Το 1479 το κάστρο κατελήφθη από τους Τούρκους. Τότε χτίστηκε μια μεγάλη τοξωτή γέφυρα με 360 καμάρες που διέσχιζε τη λιμνοθάλασσα από την παραλία έως τη θέση Καλκάνη, στηρίζοντας σωλήνες του τουρκικού υδραγωγείου που έφερνε νερό στο κάστρο. Το έργο αυτό χαρακτήριζε όλη την περιοχή, καταστράφηκε όμως από τους σεισμούς. Κάποια ίχνη του σώζονται μέσα στη λιμνοθάλασσα.
  Το πέρασμα των κατακτητών άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη τους στο κάστρο, που αντιστάθηκε με σθένος ακόμα και στους ισχυρούς σεισμούς. Η εκκλησία της Αγίας Μαύρας που βρίσκεται μέσα στο κάστρο, διασώζεται πλήρως. Σήμερα το κάστρο δέχεται προσεκτικές εργασίες αποκατάστασης για να αποκτήσει την αρχική του εικόνα και να αξιοποιηθεί.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Απρίλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Λευκάδος


Ομορφες τοποθεσίες

Γύρα

Μια από τις σημαντικότερες φυσικές ομορφιές της Λευκάδας είναι η Γύρα. Αυτή η στενή λωρίδα λευκής αμμουδιάς μήκους 7 χλμ. που αγκαλιάζει τη λιμνοθάλασσα στο βόρειο σημείο του νησιού, κάνει το τοπίο μοναδικό. Ξεκινάει πίσω σχεδόν από το κάστρο δημιουργώντας την Αμμόγλωσσα και φτάνει έως την άλλη άκρη, πέρα από την πόλη. Μέσα στη λιμνοθάλασσα υπάρχει το ιβάρι, ιχθυοκαλλιέργειες με ειδικές, παραδοσιακές καλαμωτές, όπου τα ψάρια ζουν και μεγαλώνουν σε φυσικές συνθήκες. Η λιμνοθάλασσα της Λευκάδας αποτελεί έναν σπουδαίο υγροβιότοπο όπου συναντά κανείς πολλά και σπάνια είδη πουλιών, όπως κύκνους, πελεκάνους, ερωδιούς, αγριόπαπιες, αγριόχηνες, φαλαρίδες κ.α.

Το απόσπασμα παρατίθεται τον Απρίλιο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχίας Λευκάδος


Πλατείες & κήποι

Αγίου Σπυρίδωνα

Η κεντρική πλατεία της πόλης. Το όνομά της το πήρε από την ομώνυμη εκκλησία, που δεσπόζει στην μία πλευρά της. Γύρω γύρω καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια.

Κτίρια

Δημαρχείο

Το κτίριο που φιλοξενεί σήμερα το Δημαρχείο είναι κτισμένο την εποχή της αγγλοκρατίας.

Οικίες

Λευκάδιου Χέρν

Πίσω από την πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα, υπάρχει το σπίτι που γεννήθηκε ο ποιητής Λευκάδιος Χερν.

Αγγελου Σικελιανού

Δίπλα στη βιβλιοθήκη υπάρχει το σπίτι που γεννήθηκε ο μεγάλος ποιητής Αγγελος Σικελιανός.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ