gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 25 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα για το τοπωνύμιο: "ΚΕΡΚΥΡΑ Πόλη ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ".


Αξιοθέατα (25)

Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας

Τηλέφωνο: +30 26610 48310-1, 48120, 47914
Φαξ: +30 26610 47951

Νέο Φρούριο, Αγίου Μάρκου

  Οι σημαντικές παρεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια από την Δημοτική Αρχή και την ΑΝΕΔΚ συνεχίζονται, με σκοπό την ανάδειξη του Νέου Φρουρίου και την δυναμική ένταξη του στην πολιτιστική ζωή της πόλης. Οι εργασίες αυτές χρηματοδοτούνται από ιδίους πόρους, ο σημαντικός δε αριθμός των επισκεπτών από τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του (1994), καταδεικνύει την αναγκαιότητα για την συνέχεια της προσπάθειας αυτής.
  Η ΑΝΕΔΚ πραγματοποίησε πολλαπλές δράσεις πολιτισμικού χαρακτήρα στους χώρους, έχοντας σαν κύριο στόχο να αποτελέσει το Νέο Φρούριο πολιτιστικό πόλο για την ευρύτερη περιοχή της πόλης. Για τον λόγο αυτό διαμορφώθηκαν οι κάτωθι χώροι:
α. Υπαίθριος χώρος ανοικτών εκδηλώσεων με εξαιρετική ακουστική και δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι 500 ατόμων. Εδώ πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου.
β. Εσωτερικοί χώροι για πραγματοποίηση εκθέσεων ζωγραφικής, φωτογραφίας και άλλων εκδηλώσεων.
γ. Κατασκευή παιδικής χαράς με την ευγενική χορηγία της Goody's ΑΕ.

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Αναπτυξιακής Επιχείρησης Δήμου Κερκυραίων


Σελίδες επίσημες

Αγαλμα του Schulenburg

Οι Βενετοί έστησαν μπροστά από την είσοδο του παλιού φρουρίου, άγαλμα προς τιμήν του γερμανού στρατάρχη Mathias von Schulenburg. Θέλησαν με αυτό τον τρόπο να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για τις υπηρεσίες που τους προσέφερε κατά την διάρκεια της τελευταίας πολιορκίας της Κέρκυρας από τους Τούρκους το 1716.

Καμπιέλο

Από τον παραλιακό δρόμο μέχρι τα Μουράγια ξεκινούν τα στενά, γραφικά δρομάκια της παλιάς συνοικίας της πόλης. Είναι το «Καμπιέλο». Ένα χαρακτηριστικό κομμάτι της παλιάς πόλης, με κτίρια και εκκλησίες της εποχής εκείνης.

Ανδριάντας του Καποδίστρια

Το άγαλμα του Ιωάννη Καποδίστρια, του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας μετά την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους, που βρίσκεται στη Σπιανάδα, είναι έργο του 19ου αιώνα.

Πλατείες & κήποι

Σπιανάδα

Η μεγαλύτερη και από τις ωραιότερες πλατείες της Ελλάδας, κέντρο της πόλης. Στην πλατεία γίνονται οι παρελάσεις, η λιτανεία του προστάτη Αγίου Σπυρίδωνα, υπαίθριες συναυλίες, ο περίπατος και άλλες εκδηλώσεις.

Ανάκτορα

Ανάκτορα Αγίων Μιχαήλ & Γεωργίου

Από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Κέρκυρας είναι τα Παλαιά Ανάκτορα στην κάτω μεριά της Σπιανάδας. Τα ανάκτορα είναι κτισμένα από πέτρα Μάλτας και την πρόσοψη τους στολίζει περιστύλιο δωρικού ρυθμού. Έχουν δύο εισόδους προς την πλευρά της πλατείας , στολισμένες και οι δύο με θριαμβικά τόξα που αναφέρουν τα ονόματα των Αγίων Μιχαήλ & Γεωργίου. Περιβάλλονται από όμορφους κήπους, από τους οποίους πιο εντυπωσιακός είναι ο μεσαίος κήπος στον οποίο υψώνεται ο ανδριάντας του Αγγλου αρμοστή Freederik Adam ( Δημιουργός του δικτύου υδροδότησης του νησιού ), δίπλα σε μια μικρή λίμνη. Εντυπωσιακό είναι και το εσωτερικό με πολυτελείς αίθουσες χορού, δεξιώσεων και γευμάτων, διακοσμημένες με μαρμάρινα τζάκια και πολυελαίους.Τα ανάκτορα χτίστηκαν το 1819 και στέγασαν την Ιόνιο Γερουσία ενώ παράλληλα χρησίμευαν ως κατοικία του Αγγλου Αρμοστή. Σήμερα στις αίθουσες του κτιρίου στεγάζεται το μουσείο "Ασιατικής Τέχνης" , μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα με εκθέματα από την Ασία.

Κτίρια

Λαζαρέτο

  Η νησίδα Λαζαρέτο βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού Κέρκυρα και απέχει δυο ναυτικά μίλια από την πόλη. Εχει έκταση περίπου 70 στρέμματα. Αποτελεί ιδιοκτησία του Δημοσίου, υπό τη διαχείριση του ΕΟΤ. Η νησίδα έχει πυκνή βλάστηση και είναι ακατοίκητη. Στο νησάκι σώζονται, "ο τοίχος" όπου έστηναν τους μελλοθάνατους, το διόροφο κτίριο που ήταν Διοικητήριο των Ιταλών καθώς και ένα μικρό εκκλησάκι.
  Το νησάκι Λαζαρέτο υπήρξε στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους κρατούμενους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, της περιόδου 1941-'44.

Κτήριο Θωμά Μαίτλαντ, πρώτου Αγγλου αρμοστή

Εδώ λειτούργησε, από το 1819, το πρώτο Ελληνικό πανεπιστήμιο, η Ιόνιος Ακαδημία. Το ίδρυμα καταστράφηκε από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς το Σεπτέμβριο του 1943.

Ιόνιος Βουλή

Κτίσμα του 1855, όπου οι Επτανήσιοι βουλευτές ψήφισαν την Ένωση με την Ελλάδα. Στο κτίριο στεγάζεται το Μουσείο Αγωνιστών Επτανησιακής Ελευθερίας.

Το παλάτι του Λατίνου Αρχιεπισκόπου.

Βενετσιάνικο κτίριο, μετά τον Β' πόλεμο αναστηλώθηκε και στεγάζει την Τράπεζα Ελλάδας.

Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας

Το αρχαιότερο πνευματικό ίδρυμα της Ελλάδας, ιδρύθηκε το 1836 από τον Πέτρο Βράιλα Αρμένη και διατηρεί στις αίθουσές του μοναδική βιβλιοθήκη 30.000 τόμων της περιόδου εκείνης.

Παλιά Νομαρχία

Χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, έργο του αρχιτέκτονα Χρόνη, είναι το κτίριο της παλιάς νομαρχίας. Βρίσκεται στο πάνω μέρος της Σπιανάδας. Η παλιά νομαρχία είναι κτισμένη στη θέση του σπιτιού, που γεννήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας.

Σαν Τζάκομο (San Giacomo)

Καλοδιατηρημένο βενετσιάνικο κτίριο. Η ανέγερσή του άρχισε το 1663 και περατώθηκε το 1691. Αρχικά ήταν η λέσχη των ευγενών και των ευπόρων (Loggia). Το 1720 μετατράπηκε σε θέατρο (το πρώτο της Ελλάδας και ένα από τα παλιότερα της Ευρώπης) και το 1733 έγινε το πρώτο λυρικό θέατρο της Ανατολής. Από το 1903 -με την προσθήκη ενός ορόφου- και μέχρι σήμερα είναι το Δημαρχείο της πόλης.

Λιστόν (οδός Βασιλέως Γεωργίου Α')

Το χτίσιμο των κτιρίων του Λιστόν άρχισε από τους Γάλλους Αυτοκρατορικούς (1807-1814) σε σχέδια του Mathieu de Lesseps (πατέρα του ιδρυτή της διώρυγας του Σουέζ) με πρότυπα το Ριβολί κι άλλους χαρακτηριστικούς δρόμους του Παρισιού και ολοκληρώθηκε πολύ αργότερα από τους Αγγλους.

Δημαρχείο

Το σημερινό δημαρχείο της Κέρκυρας, χτίστηκε επί Ενετοκρατίας, μεταξύ 1661-1693. Χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως λέσχη αξιωματικών του ενετικού στόλου και ως εντευκτήριο (Στοά) των Ευγενών. Αργότερα στέγασε το θέατρο και την όπερα του νησιού. Είναι κτισμένο σε αναγεννησιακό ρυθμό.

Περιστύλιο του Μαίτλαντ

Οικοδόμημα με κίονες ιωνικού ρυθμού που κτίστηκε προς τιμήν του Αγγλου αρμοστή Sir Thomas Maitland το 1816. Βρίσκεται στη Σπιανάδα.

Οικίες

Οικία Καποδίστρια

Διόροφο κτίριο κτισμένο το 1845, από τον αρχιτέκτονα Χρόνη. Στο εσωτερικό του υπάρχει μια αξιόλογη ταβανογραφία, πάνω σε κατασκευή από καλάμια που "κρέμεται" από την υποδομή του πατώματος του 2ου ορόφου.
Το μέγαρο ανήκε στην οικογένεια Καποδίστρια. Μεταπολεμικά και μέχρι το 1969, το κτίριο στέγαζε τη Νομαρχία Κέρκυρας και ο χώρος πάνω από την ταβανογραφία χρησιμοποιόταν σαν κατοικία του εκάστοτε Νομάρχη.
Το 1979 έγιναν διάφορες εργασίες επισκευής και συντήρησης.
Σήμερα, το κτίριο στεγάζει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Φεβρουάριο 2003 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία περιλαμβάνει και φωτογραφία.


Σπίτι Διονυσίου Σολωμού

Σήμερα στεγάζει το Μουσείο Διονυσίου Σολωμού και την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών.

Μον Ρεπώ

To μέγαρο χτίστηκε το 1824 για να στεγάσει τον Αγγλο ύπατο αρμοστή Sir Frederic Adam και μετά πέρασε στην κατοχή της ελληνικής βασιλικής οικογένειας. Εδώ γεννήθηκε το 1921 ο δούκας του Εδιμβούργου. Ο χώρος σήμερα, μετά την κατάργηση της μοναρχίας το 1975, έχει αποδοθεί στους κατοίκους.

Ομορφες τοποθεσίες

Κανόνι

Πήρε την ονομασία του απο τους Γάλλους, που εγκατέστησαν στο χώρο του σημερινού τουριστικού περιπτέρου μία πυροβολαρχία το 1789. Από δω αντικρίζει κανείς το Ποντικονήσι, τη μονή των Βλαχερνών, τη λιμνοθάλασσα Χαλκιόπουλου. Η θέα είναι υπέροχη και το ηλιοβασίλεμα μοναδικό.

Ποντικονήσι

Σύμβολο της Κέρκυρας με το εκκλησάκι του Παντοκράτορα.

Παραδοσιακοί οικισμοί

Τα Καντούνια της Παλιάς Κέρκυρας

Μνημεία

Ο Οβελίσκος του Ντάγκλας

Το μνημείο στήθηκε προς τιμήν του Αγγλου αρμοστή Douglas, στον οποίο οφείλεται η κατασκευή σημαντικών δημοσίων έργων.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ