gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 6 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα για το τοπωνύμιο: "ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ Πόλη ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ".


Αξιοθέατα (6)

Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

Το Κάστρο της Ναυπάκτου

  Το Κάστρο της Ναυπάκτου καταλαμβάνει τη θέση της αρχαίας ακρόπολης. Το 553 μ.Χ. η Ναύπακτος καταστράφηκε από σεισμό. Από τον 8ο μ.Χ. αιώνα έγινε πρωτεύουσα του Ε' θέματος. Ως το 1204 βρισκόταν υπό την βυζαντινή κυριαρχία. Το 1204 παραχωρήθηκε στους Ενετούς. Το 1210 ο Μιχαήλ Αγγελος Κομνηνός την περιέλαβε στις κτήσεις του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Το 1294 περιήλθε στο Φίλιππο Ανδηγαυό και το 1360 καταλήφθηκε από τον Αλβανό ηγεμόνα Γκίνο Μπούα Σπάτα. Από το 1407 έως το 1499 διήρκησε η Α' Ενετοκρατία ενώ ως το 1687 ήταν υπό Τουρκική κυριαρχία. Από το 1687 έως το 1699 ήταν η περίοδος της Β' Ενετοκρατίας για να ακολουθήσει η Τουρκική κατάκτηση ως το 1829.
  Οι οχυρώσεις της Ναυπάκτου παρουσιάζουν διαδοχικές κατασκευαστικές φάσεις από την αρχαιότητα ως την Τουρκοκρατία. Δύο βραχίονες που ακολουθούν την κλίση του εδάφους, κατεβαίνουν από την κορυφή του λόφου, ο ένας ανατολικά και ο άλλος δυτικά και κοντά στη θάλασσα κάμπτονται και κλείνουν την είσοδο του λιμανιού. Τέσσερα εγκάρσια τείχη ενώνουν τους δύο αυτούς βραχίονες και σχηματίζουν πέντε διαζώματα. Η οχύρωση ενισχύεται με πύργους κυκλικούς και τετράγωνους.
  Ο χώρος δεν έχει ανασκαφεί συστηματικά. Ανασκαφικές τομές που πραγματοποιήθηκαν το 1980 - 1981 βόρεια του ναού Προφήτη Ηλία αποκάλυψαν λείψανα βυζαντινού λουτρού και βυζαντινού ναού.
  Η 8η Ε.Β.Α. πραγματοποιεί κάθε χρόνο εργασίες καθαρισμού και στερεωτικές, συρραφές ρωγμών, ενίσχυση τοιχοποιίας, υποθεμελιώσεις σε τμήματα του τείχους που παρουσιάζουν ετοιμορροπίες.
  Σήμερα το μνημείο είναι τουριστικό αξιοθέατο.

Σημαντικό αξιοθέατο επίσης είναι και το Ωρολόγιο-Κωδωνοστάσιο:
   Πρόκειται για κτίσμα τετραγωνικής μορφής, κτισμένο από πέτρα πελεκητή και απολήγει σε κορνίζα επίσης πέτρινη. Στις δύο πλευρές του βρίσκονται ανηρτημένες οι δύο στρογγυλές πλάκες του ρολογιού. Επάνω εδράζονται τέσσερις πεσσοί από οπτοπλινθοδομή, οι οποίοι συνδέονται με ημικυκλικές αφίσες.
   ΄Εχει κατασκευασθεί επάνω στο Βυζαντινό κάστρο της Ναυπάκτου, στις αρχές του αιώνα μας. Βρίσκεται σε περίοπτη θέση και αποτελεί αξιόλογο δείγμα ειδικής κατηγορίας αρχιτεκτονικών έργων. Εργασίες αναστήλωσης στο ρολόι της Ναυπάκτου έγιναν το 1991.

Πύργοι

Πύργος Μπότσαρη

  Ο πύργος Μπότσαρη, αρχοντικό επιμελώς ανακαινισμένο, με τμήματα που έχουν κτισθεί στην εποχή της Ενετοκρατίας, σήμερα στεγάζει έκθεση αντιγράφων πινάκων της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα από τα μεγαλύτερα μουσεία της Ευρώπης.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Ναυπάκτου.

Διάφορα

Το Ρολόι της Πόλης - "Ο Σεραφείμ" (1914)

Προσφορά του Μητροπολίτη "Ναυπακτίας και Ευρυτανίας" Σεραφείμ Δαμοβοϊτη.

Θρησκευτικά μνημεία

Παλαιοχριστιανική Βασιλική

  Στην οδό Φαρμάκη, τα ερείπια Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής μεγάλων διαστάσεων και πολυτελούς κατασκευής.
  Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρχαιολόγων, πρόκειται για το μητροπολιτικό ναό της Παναγίας της Ναυπακτιώτισσας.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Αύγουστο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο του Δήμου Ναυπάκτου.

Φετιχέ Τζαμί

Ανάγεται στην εποχή της πρώτης κατάληψης της Ναυπάκτου από τους Τούρκους και προορίζεται για τη στέγαση του Βυζαντινού Μουσείου.

Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

Κάστρο Ναυπάκτου

  Το Κάστρο της Ναυπάκτου καταλαμβάνει τη θέση της αρχαίας ακρόπολης. Το 553 μ.Χ. η Ναύπακτος καταστράφηκε από σεισμό. Από τον 8ο μ.Χ. αιώνα έγινε πρωτεύουσα του Ε' θέματος. Ως το 1204 βρισκόταν υπό την βυζαντινή κυριαρχία. Το 1204 παραχωρήθηκε στους Ενετούς. Το 1210 ο Μιχαήλ Αγγελος Κομνηνός την περιέλαβε στις κτήσεις του Δεσποτάτου της Ηπείρου. Το 1294 περιήλθε στο Φίλιππο Ανδηγαυό και το 1360 καταλήφθηκε από τον Αλβανό ηγεμόνα Γκίνο Μπούα Σπάτα. Από το 1407 έως το 1499 διήρκησε η Α' Ενετοκρατία, ενώ ως το 1687 ήταν υπό Τουρκική κυριαρχία. Από το 1687 έως το 1699 ήταν η περίοδος της Β' Ενετοκρατίας για να ακολουθήσει η Τουρκική κατάκτηση ως το 1829.
  Οι οχυρώσεις της Ναυπάκτου παρουσιάζουν διαδοχικές κατασκευαστικές φάσεις από την αρχαιότητα ως την Τουρκοκρατία. Δύο βραχίονες που ακολουθούν την κλίση του εδάφους, κατεβαίνουν από την κορυφή του λόφου, ο ένας ανατολικά και ο άλλος δυτικά, και κοντά στη θάλασσα κάμπτονται και κλείνουν την είσοδο του λιμανιού. Τέσσερα εγκάρσια τείχη ενώνουν τους δύο αυτούς βραχίονες και σχηματίζουν πέντε διαζώματα. Η οχύρωση ενισχύεται με πύργους κυκλικούς και τετράγωνους.
  Ο χώρος δεν έχει ανασκαφεί συστηματικά. Ανασκαφικές τομές που πραγματοποιήθηκαν το 1980-1981 βόρεια του ναού Προφήτη Ηλία αποκάλυψαν λείψανα βυζαντινού λουτρού και βυζαντινού ναού.
  Η 8η Ε.Β.Α. πραγματοποιεί κάθε χρόνο εργασίες καθαρισμού και στερεωτικές, συρραφές ρωγμών, ενίσχυση τοιχοποιίας, υποθεμελιώσεις σε τμήματα του τείχους που παρουσιάζουν ετοιμορροπίες. Σήμερα το μνημείο είναι τουριστικό αξιοθέατο.

Το κείμενο παρατίθεται τον Δεκέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Γενικής Γραμματείας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας/a>


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ