gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα για το τοπωνύμιο: "ΘΥΑΜΙΣ Ποταμός ΗΠΕΙΡΟΣ".


Αξιοθέατα (1)

Φαράγγια & Χαράδρες

Φαράγγι Καλαμά

  Υπάρχει ένα φαράγγι ξεχασμένο από το χρόνο, που το διασχίζει ο Καλαμάς, ένα ποτάμι θρύλος. Στην αρχή και στο τέλος του, στέκουν φύλακες οι πανάρχαιες ακροπόλεις της Οσντίνας και της Ραβενής. Μπορεί κανείς να επισκευτεί το φαράγγι από πολλές μεριές, ξεκινώντας από την Ηγουμενίτσα, τα Γιάννενα ή τους Φιλιάτες. Από την Ηγουμενίτσα, ανεβαίνοντας την εθνική οδό προς Γιάννενα, στρίβουμε αριστερά προς το χωριό "Πλακωτή" και μετά συνεχίζουμε για "Πέντε εκκλησιές". Χωρίς να μπούμε μέσα στο χωριό, παίρνουμε τον χωματόδρομο που οδηγεί στην "Παλιοχώρα". Κατηφορίζοντας, θαυμάζουμε τη θέα προς τις εκκλησίες της "Οσδίνας" πάνω στην μεγαλόπρεπη φυσική ακρόπολη, και πίσω τους το φαράγγι του Καλαμά.
  Φτάνοντας στη γέφυρα που ενώνει τις δύο πλευρές του ποταμού, ο δρόμος συνεχίζει για τους Φιλιάτες. Πάνω στο βράχο η ακρόπολη με τα αρχαία κάστρα, τις βυζαντινές οχυρώσεις και τις μεταβυζαντινές εκκλησίες. Μπορούμε να ανεβούμε από έναν "δρόμο" αν γυρίσουμε λίγο πίσω προς τις Πέντε εκκλησιές. Στο φαράγγι κατεβαίνουμε από την αριστερή όχθη του ποταμού, για να θαυμάσουμε τα ερείπια μιάς μοναδικής γέφυρας που στέκει σαν μνημείο στη μέση του Καλαμά: Προχωράμε κάτω από σκιερά πλατάνια σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής.
  Οι θησαυροί είναι στα πόδια μας: Η χλωρίδα του φαραγγιού, έχει να δείξει μερικά από τα πιο σπάνια είδη λουλουδιών. Φτάνοντας στα "Σπυροπηγάδια" μπορούμε να ξεκουραστούμε δίπλα στις πηγές που αναβλύζουν από παντού.Ένας κατεστραμένος "δρόμος" μπορεί να μας οδηγήσει πίσω στο χωριό Πέντε εκκλησιές. Για να συνεχίσει κανείς πρέπει να μπεί στα ρηχά σημεία μέσα στο ποτάμι και να περάσει στην απέναντι όχθη, γιατί σ' ένα πραγματικά υποβλητικό τοπίο, η διαδρομή διακόπτεται από το γκρεμό στη θέση "Φαραγγοπήδημα". Σε λίγο φτάνουμε κάτω από το χωριό Πολύδροσο. Ακολουθούμε το μονοπάτι που ξεκινάει δίπλα σ' έναν παλιό νερόμυλο. Από το Πολύδροσο μπορεί κανείς να γυρίσει οδικά στην αρχή του ταξιδιού ή να συνεχίσει τη διαδρομή μέσα από το ποτάμι προς τα "Αναβρυστικά" κάτω από το κάστρο της Ραβενής. Ο χωματόδρομος μας ξαναγυρίζει στον "πολιτισμό", στο δρόμο Φιλιάτες Βροσύνα.

Το κείμενο παρατίθεται τον Ιανουάριο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Θεσπρωτίας


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ