gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 3 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα για το τοπωνύμιο: "ΑΠΤΕΡΑ Χωριό ΧΑΝΙΑ".


Αξιοθέατα (3)

Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

Το Παλαίκαστρο ή "Κούλες Απτέρων"

Στα Απτερα σώζονται, πλησίον των αρχαιοτήτων, δύο φρούρια εξαιρετικού ιστορικού ενδιαφέροντος που κατασκευάστηκαν την περίοδο της Τουρκοκρατίας το φρούριο "Παλαίκαστρο" το οποίο κτίστηκε από τους Τούρκους με αφορμή την επανάσταση του 1866 και το φρούριο "Ιτζεδίν" στην τοποθεσία Καλάμι το οποίο κτίστηκε το 1872 και διέθετε στρατώνες, νοσοκομείο και άλλες εγκαταστάσεις. Το Παλαίκαστρο ή "Κούλες Απτέρων" αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα Φρουριακής Αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα

Τουρκικό φρούριο Ιτζεδίν

Το φρούριο Ιτζεδίν χτίστηκε το 8172 από το Ρεούφ Πασά, στην ίδια θέση που το 1646 οι πρώτοι Τούρκοι διώχνοντας τους Ενετούς έχτισαν Πύργο. Αποτελούσε το κυριότερο αμυντικό έργο του λιμανιού και ονομάσθηκε έτσι προς τιμή του πρωτότοκου γιου του Σουλτάνου Αβδούλ Αζιζ Ιτζεδίν. Στα μεταγενέστερα χρόνια χρησιμοποιήθηκε κυρίως σαν φυλακή πολιτικών κρατούμενων, κρατούμενων του κοινού ποινικού δικαίου αλλά και θανατοποινιτών. Την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας ο Ελευθέριος Βενιζέλος γνώρισε, έστω για λίγες μέρες το αφιλόξενο περιβάλλον των φυλακών του φρουρίου μετά τη ρήξη του με τον Πρίγκιπα Γεώργιο. Ο τελευταίος αυτός ρόλος του φρουρίου, ως χώρος φυλάκισης πολιτικών κρατουμένων, που με την αντίσταση τους πάλεψαν για τις δημοκρατικές τους ιδέες στάθηκε αφορμή για να περάσει στην ιστορία της λογοτεχνίας και του κινηματογράφου. Οι ταινίες "Μέρες του 36" και "Τα πέτρινα χρόνια" έχουν βασικές αναφορές και πλάνα από το χώρο του Ιτζεδιν.

Ομορφες τοποθεσίες

Σημείο με όμορφη θέα

Το τουρκικό φρούριο στα Άπτερα προσφέρει μια μοναδική θέα του κόλπου της Σούδας. Από εκεί φαίνεται η είσοδος του κόλπου της Σούδας καθώς και το άλλο βενετικό φρούριο, γνωστό με το τουρκικό όνομά του Ιτζεδίν, που βρίσκεται κάτω από τα Άπτερα. Από το σημείο αυτό μπορείτε να θαυμάσετε τα Λευκά Όρη αν κοιτάξετε νότια προς την Κοιλάδα του Στύλου. Η θέα είναι καταπληκτική, ιδιαίτερα την άνοιξη όταν τα βουνά είναι καλυμμένα με χιόνι.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ