gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα για το τοπωνύμιο: "ΧΑΝΙΑ Νομός ΚΡΗΤΗ".


Αξιοθέατα (1)

Φαράγγια & Χαράδρες

Ανακαλύψτε τα φαράγγια των Χανίων

  Τα Χανιά είναι ένας ευλογημένος και προνομιούχος τόπος με ήπιο κλίμα όλο το χρόνο, αμέτρητες ομορφιές και κάθε λογής ενδιαφέροντα. Εκτός από τα πεντακόσια χωριά, τις περισσότερες από εκατό υπέροχες πεντακάθαρες παραλίες σε βορρά και νότο, τις εκατό βουνοκορφές και τα 1.500 σπήλαια καθώς και τα αμέτρητα μνημεία, έχουν τα πλέον ασύγκριτα σε αγριάδα και ομορφιά φαράγγια στην Ευρώπη. Στο Νομό Χανίων ευρίσκονται περισσότερα από εξήντα φαράγγια, μικρά ή μεγάλα, ευκολοδιάβατα ή δυσπρόσιτα, γι’ αυτό πολλοί ονομάζουν τα Χανιά “Τόπο των Φαραγγιών”.
  Τα φαράγγια αυτά, με την άγρια ομορφιά τους και το αμόλυντο περιβάλλον προκαλούν ξεχωριστή συγκίνηση, δέος και θαυμασμό. Η διάβαση ενός από αυτά θα σας προσφέρει αξέχαστες εμπειρίες και σίγουρα θα σας δημιουργήσει την επιθυμία, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στα Χανιά, να διασχίσετε ένα ακόμη φαράγγι.
  Πέρα όμως από την αγριάδα και ομορφιά προσφέρει και αμέτρητα άλλα ενδιαφέροντα: Θρύλους για δράκους και νεράιδες, για καλά και κακά πνεύματα που έχουν εκεί τα λημέρια τους. Πεντακάθαρες πηγές νερού η βυζαντινά εκκλησάκια σε σημεία όπου στα αρχαία χρόνια υπήρχαν ξακουστά Μαντεία ή Ιερά.
  Ιστορίες ηρωικές για τους επαναστάτες που από αυτά ξεκινούσαν για να εκδιώξουν από την κρητική γη τους κατακτητές: Ρωμαίους, Αραβες, Βενετσιάνους, Τούρκους ή Ναζί. Ιστορίες δραματικές, για μάχες και για χιλιάδες γυναικόπαιδα που έβρισκαν καταφύγιο σ’ αυτά για να σωθούν από τους επιδρομείς.
  Αν είστε παρατηρητικοί, θα δείτε τα ίχνη των ανθρώπων που έζησαν σ’ αυτά: Στάνες αιγοπροβάτων, νερόμυλους και υδροπρίονα, καμίνια για ασβέστη ή κάρβουνο και ακόμη τα μετερίζια που έστηναν για να αμυνθούν από τις διάφορες επιδρομές και ένα σωρό άλλα.
  Τα φαράγγια αυτά δημιουργήθηκαν κυρίως σε ανθρακικά πετρώματα, δηλ ασβεστόλιθους, μάρμαρα και δολομίτες, ως αποτέλεσμα βαθιάς ρηγμάτωσης του στερεού φλοιού της γης και της διαβρωτικής δράσης των νερών των ποταμών. Σχηματίστηκαν περίπου 14 εκατομμύρια χρόνια πριν, στο τέλος της Μειόκαινου εποχής του Καινοζωικού αιώνα.
(Κείμενο: Αντώνης Πλυμάκης)
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται το Φεβρουάριο 2004 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Χανίων.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ