gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 8 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΒΟΛΙΣΣΟΣ Χωριό ΧΙΟΣ" .


Αξιοθέατα (8)

Βυζαντινοί οικισμοί

Τα Μάρκου

ΠΙΣΠΙΛΟΥΝΤΑ (Χωριό) ΧΙΟΣ
Ορεινό χωριό στους πρόποδες της Αμανής με θέα το Πελινναίο, βρίσκεται κοντά στο δρόμο Σπαρτούντα - Ποταμιά που συνδέει τους δύο ορεινούς όγκους Αμανής και Πελινναίου μεταξύ τους. Αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου. Ο μεσαιωνικός οικισμός "Τα Μάρκου" (που σημαίνει τα κτίσματα του Μάρκου), σε απόσταση 2 χιλιομέτρων περίπου Ν.Α. της Πισπιλούντας φέρει ίχνη ενός φρουρίου, πύργο, ερειπωμένες μικρές κατοικίες, το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής χτισμένο από τις πέτρες του Πύργου και ναό της Παναγίας που γιορτάζει στις 15 Αυγούστου. Τα Μάρκου εγκαταλείφθηκαν μετά το 1928.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2002 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφία, του Δήμου Αμάνης


Κάστρα, φρούρια & οχυρώσεις

Κάστρο Βολισσού

ΒΟΛΙΣΣΟΣ (Χωριό) ΧΙΟΣ

Παραδοσιακοί οικισμοί

Eγκαταλελειμμένος οικισμός του Αγίου Γιάννη

ΑΓΙΟ ΓΑΛΑ (Χωριό) ΧΙΟΣ
Ανατολικά του Αγίου Γάλακτος σκαρφαλωμένο στο βουνό στέκει ο εγκαταλελειμμένος οικισμός του Αγίου Γιάννη. Η θέα απέραντη προς το Αιγαίο και το τοπίο εκπληκτικό.

  Εγκαταλελειμμένο χωριό στην πλαγιά της Αμανής. Η θέση του είναι χαρισματική και προσφέρει απεριόριστη θέα στο Αιγαίο κι ένα καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα. Τα σπιτάκια, ερειπωμένα πια, μας μαρτυρούν την αρχιτεκτονική των μικρών φτωχών χωριών της περιοχής. “Σπίτι όσο χωρείς και κτήμα όσο θωρείς” έλεγαν οι χωρικοί, που έσπερναν όλες τις άγονες πλαγιές της Αμανής, για να εξοικονομήσουν τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους.
  Ο κάτω όροφος στα δίπατα σπίτια χρησιμοποιούνταν ως στάβλος.
  Οι όροφοι επικοινωνούσαν με σκάλα εξωτερικά, η οποία κατέληγε στο μπαλκόνι. Στο εσωτερικό, που συνήθως είχε δύο δωμάτια, σώζονται ακόμα τα τζάκια αλλά και οι χοντροί κορμοί, στο κέντρο του δωματίου, που στήριζαν τη στέγη.
  Το χωριό εγκαταλείφτηκε γύρω στο 1960.
(Κείμενο: Γιάννης Μακριδάκης)
Το κείμενο παρατίθεται το Δεκέμβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου (2003).

Σελίδες επίσημες

Το εγκαταλελειμμένο παλιό χωριό Ποταμιά

ΠΟΤΑΜΙΑ (Εγκαταλειμμένος οικισμός) ΧΙΟΣ

Σπήλαια

Σπήλαιο Αγίου Γαλά

ΑΓΙΟ ΓΑΛΑ (Χωριό) ΧΙΟΣ
Το σπήλαιο που είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος και πλήθος δωματίων, είναι επισκέψιμο στα πρώτα διακόσια μέτρα. Ο σταλακτιτικός και σταλαγμιτικός διάκοσμος είναι θαυμάσιος.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ