gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 2 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΚΕΡΚΙΝΗ Λίμνη ΣΕΡΡΕΣ" .


Αξιοθέατα (2)

Λίμνες

Λίμνη Κερκίνης

ΚΕΡΚΙΝΗ (Λίμνη) ΣΕΡΡΕΣ
  Στην πεδινή και ημιορεινή περιοχή αναπτύσσονται σημαντικοί υδροβιότοποι διεθνούς σημασίας και αποδοχής. Ο ουσιαστικότερος είναι ο υγροβιότοπος της λίμνης Κερκίνης. Πρόκειται για ένα 'θαύμα' της φύσης που προήλθε απο την τεχνητή επέμβαση του ανθρώπου πάνω στα φυσικά χαρακτηριστικά του Στρυμόνα ποταμού. Με έκταση νερού, που ποικίλλει εποχιακά απο 54.250 σε 72.100 στρέμματα, λειτουργεί δυσιπόστατα: σαν τεχνικό έργο μεγάλης γεωργικής ωφέλειας και σαν υγροβιότοπος για χιλιάδες υδρόβια και παρυδάτια πτηνά. Ο θαυμαστός αυτός βιότοπος καλύπτεται από τη διεθνή σύμβαση Ramsar και παρουσιάζει αμέτρητα αξιοθαύμαστα στοιχεία. Χιλιάδες πουλιά, σπάνια και προστατευόμενα, παραποτάμια δάση, νούφαρα σε μεγάλη έκταση, ποικιλία ψαριών και φανταστικός ορίζοντας απο τα ορεινά συγκροτήματα Μπέλες και Κρουσιών δίνουν το χαρακτηριστικό τόνο. Βασικός τροφοδοτης της λίμνης ο ποταμός Στρυμόνας. Επικουρικά συμβάλλει ο Κερκινίτης και τα Κρούσια.
  Η λίμνη δημιουργήθηκε στη θέση της λίμνης Κερκίνης με την κατασκευή αναχωμάτων στ'ανατολικά και δυτικά κι ενός φράγματος κοντά στο χωριό Λιθότοπος, το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 1932. Με την κατασκευή του φράγματος η μορφή του αρχικού υγρότοπου άλλαξε ριζικά. Συνήθως η ανθρώπινη επέμβαση αναιρεί ή δρα αρνητικά στις φυσικές διαδικασίες. Η Κερκίνη είναι ένα σπάνιο παράδειγμα, όπου με ήπια ανθρώπινη διαχείριση, συνέβηκε το αντίθετο. Με την πάροδο του χρόνου η χωρητικότητα της λίμνης μειώθηκε εξαιτίας των φερτών υλικών που μετέφερε ο Στρυμώνας. Ετσι ήταν αναγκαία η ανύψωση των αναχωμάτων και η κατασκευή ενός νέου φράγματος,το οποίο άρχισε να λειτουργεί τον Απρίλιο του 1982.

  Από τους αρχαίους χρόνους (ο Ηρόδοτος αναφέρει πως στην περιοχή υπήρχε η λίμνη Κερκινίτιδα) περισσότερα από 40.000 στρέμματα ήταν καλυμμένα με νερά από την ανεξέλεκτη ροή των νερών του Στρυμώνα. Έτσι δημιουργήθηκε ένα οικοσύστημα, όπου υπήρχε πλούσια πανίδα και χλωρίδα. Η πρώτη ανθρώπινη παρέμβαση για να διευθετήσει τα νερά του ποταμού έγινε το 1928. Το 1932 ολοκληρώθηκε το πρώτο φράγμα δίπλα στο χωριό Λιθότοπος και δημιουργήθηκαν αναχώματα , περιορίζοντας τα νερά σε μια έκταση 10.000 στρεμμάτων περίπου. Έτσι γεννήθηκε η λίμνη Κερκίνη με τη σημερινή της μορφή.
  Η λίμνη Κερκίνη που φτιάχτηκε τεχνικά στη θέση όπου υπήρχαν από την αρχαιότητα η λίμνη Κερκινίτης και Πρασιάδα. Ίσως είναι από τις ελάχιστες φορές που η παρέμβαση του ανθρώπου δημιούργησε έναν παράδεισο για τα πουλιά και αύξησε την βιοποικιλία χλωρίδας και πανίδας της ευρύτερης περιοχής που αγκαλιάζεται από τα βουνά Μπέλλες και Κρούσια. Το σμίξιμο του Στρυμώνα με τα νερά της λίμνης γέννησαν ένα παραλίμνιο δάσος από ιτιές. Σήμερα η λίμνη με την πλούσια πανίδα και χλωρίδα έχει να παίξει πολλούς ρόλους. Λειτουργεί ως ταμιευτήρας νερού για την άρδευση του μεγαλύτερου μέρους του Σερραϊκού κάμπου, παίζοντας ταυτόχρονα ρόλο αντιπλημμυρικό. Η φυσική ομορφιά της τονίζει το ενδιαφέρον που παρουσιάζει ως χώρος αναψυχής. Τα 300 είδη πουλιών, τα 20 είδη ερπετών, τα 10 είδη αμφίβιων, η μεγαλύτερη έκταση πλευστόφυτων (νούφαρα, ποταμογείτονες) στην Ελλάδα που την καλύπτουν, τα δεκάδες είδη παραποτάμιων και παραλίμνιων δένδρων, τα μοναδικά κοπάδια νεροβούβαλων, και η πλούσια χλωρίδα της ευρύτερης περιοχής της προσδίδουν ιδιαίτερη οικολογική, εκπαιδευτική και επιστημονική αξία. Αυτή η πολυμορφία της φυσιογνωμίας της λίμνης ήταν ο λόγος που εντάχθηκε στους προστατευόμενους υγροβιότοπους της Ευρώπης.

Το κείμενο παρατίθεται τον Σεπτέμβριο 2004 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Ηρακλειάς


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ