gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 1 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΛΟΥΤΡΑΚΙ Χωριό ΠΕΛΛΑ" .


Αξιοθέατα (1)

Σπήλαια

Σπηλαιολογικό Πάρκο

ΛΟΥΤΡΑ ΑΡΙΔΑΙΑΣ (Οικισμός) ΠΕΛΛΑ
  Εδώ, συναντά κανείς περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους καθώς και ένα σύμπλεγμα 15 σπηλαίων και σπηλαιοκαταφυγίων, η ύπαρξη των οποίων έγινε γνωστή στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ύστερα από έρευνες ομάδας σπηλαιολόγων και οδήγησε στη σύσταση του πρώτου Σπηλαιολογικού Πάρκου στη χώρα.
  Το σύμπλεγμα των σπηλαίων απέχει μόλις 100 μ. από τον οικισμό των Λουτρών Λουτρακίου και οι βραχογραφίες που βρέθηκαν σε αυτά σε συνδυασμό με τα αντικείμενα που συλλέχθηκαν από το εσωτερικό και τον περιβάλλοντα χώρο τους (λίθινα εργαλεία, ακμές, βέλη κλπ.), οδηγούν στην υπόθεση ότι η περιοχή κατοικήθηκε για πρώτη φορά στο τέλος της νεολιθικής εποχής & στις αρχές της εποχής του χαλκού (κάτοικοι των σπηλαίων).
  Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στα σπηλαιολογικά ευρήματα, συγκαταλέγονται και απολιθώματα ζώων που έζησαν πολλές χιλιάδες ή και εκατομμύρια χρόνια πριν.
  Σημαντική θεωρείται από τους επιστήμονες η ανακάλυψη απολιθωμάτων της αρκούδας των σπηλαίων (Ursus Spelaeus) η παρουσία της οποίας τοποθετείται στο Ανώτερο Πλειστόκαινο (120.00-10.000), ενώ το παλαιοντολογικό ενδιαφέρον ενισχύεται και από τον προσδιορισμό, στην ευρύτερη περιοχή, του ασπόνδυλου Hippurites (Vacinites) Atheniensis (εμφάνιση στο Ανώτερο Κρητιδικό - 75 εκατομμύρια χρόνια) καθώς και κοραλλιών του γένους Cycloseris, (εμφάνιση 70 εκατομμύρια χρόνια).
  Τα τελευταία χρόνια υλοποιούνται ήπιες παρεμβάσεις οι οποίες αποσκοπούν στη βελτίωση της προσπελασιμότητας στο χώρο του σπηλαιολογικού πάρκου και επιτρέπουν την αξιοποίησή του για τουριστικούς, επιστημονικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Το κείμενο (απόσπασμα) παρατίθεται τον Οκτώβριο 2003 από τουριστικό φυλλάδιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουριστικής Προβολής Πέλλας.

Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ