gtp logo

Πληροφορίες τοπωνυμίου

Εμφανίζονται 5 τίτλοι με αναζήτηση: Αξιοθέατα  στην ευρύτερη περιοχή: "ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ Δήμος ΦΘΙΩΤΙΔΑ" .


Αξιοθέατα (5)

Γέφυρες

Η Ιστορική Γέφυρα

ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ (Χωριό) ΦΘΙΩΤΙΔΑ
  Πάνω απ' το χωριό βρίσκεται η ιστορική γέφυρα του Γοργοποτάμου, που ενώνει τις δύο πλαγιές της Οίτης. Πάνω της περνά η σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών - Θεσσαλονίκης.
  Σ' αυτή την γέφυρα γράφτηκε μια από τις ενδοξότερες σελίδες της νεότερης ιστορίας. Την νύχτα της 25 Νοεμβρίου του 1942, οι ενωμένες αντιστασιακές οργανώσεις του Ε.Α.Μ και του Ε.Δ.Ε.Σ μαζί με Αγγλους Σαμποτέρ, ύστερα από απόφαση του συμμαχικού στρατηγείου της Μέσης Ανατολής, ανατίναξαν την γέφυρα προκαλώντας μεγάλη καθυστέρηση στην διέλευση των Γερμανών που πίεζαν τους συμμάχους στην Αφρική.
  Η Ελληνική κυβέρνηση το 1982 καθιέρωσε ως επίσημο εορτασμό της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης το Γοργοπόταμο και ημερομηνία εορτασμού, αυτήν της ανατίναξης της Γέφυρας.
  Ο επισκέπτης στον Γοργοπόταμο μπορεί να θαυμάσει και να απολαύσει κάνοντας μια βόλτα στην παραποτάμια ζώνη, την δροσιά και τα πεντακάθαρα νερά του ποταμού, να ψαρέψει Πέστροφες και Σολομούς, να επισκεφτεί το υπέροχο πλατανόδασος στο «Λίθνο», τον καταρράχτη στο «Καγκελογέφυρο», την Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, τον παραδοσιακό Νερόμυλο - Υδροτριβή, να αγοράσει κεράσια, ελιές και παραδοσιακά προϊόντα, να γευτεί από τις 8 ταβέρνες και τα 2 παραδοσιακά καφενεία τα νοστιμότατα εδέσματα και να καταλύσει στο υπέροχο Ξενοδοχείο.
Κείμενα : Κ. Χ. Παρηγόρης & Κ. Δ. Ζαγγογιάννης

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα του Δήμου Γοργοποτάμου


Καταρράκτες

Οι καταρράκτες του Γοργοποτάμου

Πάνω απ' το Δ.Δ Γοργοποτάμου, στην θέση «Καγκελογέφυρο» και σε απόσταση 800 μέτρα περίπου πάνω απ' την Ιστορική Γέφυρα, σχηματίζεται ένα υπόγειο τούνελ και 3 πανέμορφοι καταρράκτες τους οποίους επισκέπτονται καθημερινά πολλοί περιηγητές για να απολαύσουν την φυσική ομορφιά, καθώς και την δροσιά κατά τους θερινούς μήνες.

Λίμνες

Η λίμνη του Ελευθεροχωρίου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙ (Χωριό) ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Πέντε χιλιόμετρα πάνω από το Δ.Δ Ελευθεροχωρίου, πάνω στο όρος Καλλίδρομο, βρίσκεται η Λίμνη του Ελευθεροχωρίου. Η περιοχή περιτριγυρίζεται από όμορφα ελατοδάση και απαλές πτυχώσεις του εδάφους. Η λιμνούλα απλώνεται σε έκταση μερικών στρεμμάτων και πραγματικά στολίζει το τοπίο. Με θέα στην λίμνη και το μικρό λιβάδι είναι κτισμένο το καταφύγιο που ανήκει στον Ομιλο του φίλων Υπαίθρου Λαμίας.

Μνημεία

Μνημείο Αθανάσιου Διάκου

ΔΑΜΑΣΤΑ (Χωριό) ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ
Στα όρια του χωριού και πάνω στην εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, βρίσκεται το Μνημείο του Ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Αθανασίου Διάκου.

Ποτάμια

Το ποτάμι του Γοργοποτάμου

ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ (Χωριό) ΦΘΙΩΤΙΔΑ
  Κατά την μυθολογία ανέβλυζε για να δώσει βοήθεια στον Ηρακλή που καίγετο επί της γης. «Αλλος ποταμός τω όνομα καίεται Δύρας, τον βοηθέοντα τω Ηρακλή καιόμενο λόγος εστί αναφανήναι». Ο Ηρόδοτος μας πληροφορεί ότι σε απόσταση 20 περίπου Σταδίων (3,5 χιλιόμετρα) έρεεν άλλος ποταμός ονομαζόμενος ΔΥΡΑΣ ο οποίος εχύνετο απ' ευθείας εις την Μήλιδος Θάλασσαν (Μαλιακός Κόλπος).
  Ο Γοργοπόταμος πηγάζει από το Όρος Οίτη από δύο βραχίονες και εκβάλλει στον ποταμό Σπερχειό. Ο πρώτος βραχίονας πηγάζει λίγο πιο κάτω από τα Πυρά του Ηρακλέως, σε υψόμετρο 2180 μ. περίπου. Ο Δεύτερος χαμηλότερα από το Βαλόρεμα (θέση μεταξύ Γρεβενού και Καταβόθρας). Συναντώνται στην θέση Καταβόθρα και χάνονται μέσα στους βράχους, για να εμφανιστούν ξανά στην μεγάλη και ανεξερεύνητη χαράδρα της Οίτης (Σκασμένη).
  Η κύτη του είναι βραχώδης, το νερό άφθονο και δροσερό. Κατά την κάθοδό του προς τον Σπερχειό, διέρχεται και από άλλες μικρότερες χαράδρες και σε δυο σημεία του σχηματίζονται υπόγεια τούνελ, όπου εξαφανίζεται, για να εμφανιστεί λίγο πιο κάτω.
  Στην θέση «Καγκελογέφυρο» σχηματίζει πανέμορφους καταρράκτες τους οποίους επισκέπτονται καθημερινά πολλοί περιηγητές για να απολαύσουν την φυσική τους ομορφιά, καθώς και την δροσιά κατά τους θερινούς μήνες. Στην περιοχή «Λίθνος» υπάρχουν πολλές και άφθονες σε νερό πηγές από τις οποίες υδρεύεται το χωριό Γοργοπόταμος. Είναι μια περιοχή με υπέροχο πλατανόδασος που αν αξιοποιηθεί με ήπιες μορφές παρέμβασης θα γίνει πόλος έλξης πολλών επισκεπτών.
  Με τα νερά του υδρεύεται ο Δήμος Λαμίας, αρδεύονται τα κτήματα της περιοχής και λειτουργούν ακόμα κανονικά, νερόμυλος και νεροτριβή. Με την δύναμη του νερού λειτουργούσε στο παρελθόν και εργοστάσιο Ασετιλίνης.
Κείμενα : Κ. Χ. Παρηγόρης & Κ. Δ. Ζαγγογιάννης

Το κείμενο παρατίθεται τον Μάιο 2005 από την ακόλουθη ιστοσελίδα, με φωτογραφίες, του Δήμου Γοργοποτάμου


Έχετε τη δυνατότητα να δείτε περισσότερες πληροφορίες για γειτονικές ή/και ευρύτερες περιοχές επιλέγοντας μία από τις παρακάτω κατηγορίες και πατώντας το "περισσότερα":

GTP Headlines

Λάβετε το καθημερινό newsletter με τα πιο σημαντικά νέα της τουριστικής βιομηχανίας.

Εγγραφείτε τώρα!
Greek Travel Pages: Η βίβλος του Τουριστικού επαγγελματία. Αγορά online

Αναχωρησεις πλοιων

Διαφημίσεις

ΕΣΠΑ